Zwangerschapssuiker

Zwangerschapssuiker
februari 28, 2014 simone

Sinds enkele weken is bij mij zwangerschapssuiker vastgesteld. Vond het zelf maar raar, want dacht dat ik toch behoorlijk gezond aan het eten was. De eerste 3 maanden van de zwangerschap kon ik zelfs geen zoetigheid zien, maken of eten. Dus ook de eigengemaakte baksels stonden op een laag pitje. Wel had ik vaak in de avond trek en dan at ik vaak fruit met nootjes. Ook at ik weer af en toe brood, puur omdat ik daar dan echt zin in had.

Zelf meten

Na een aantal keer bloed prikken bleken de waardes toch net iets af te wijken en moest ik naar een diabeetverpleegkundige. Daar kreeg ik een apparaatje waarmee ik zelf mijn bloedsuikerwaardes kon bijhouden. Qua eetpatroon konden ze niet echt iets aanwijzen waardoor het zou kunnen komen. Maar dankzij mijn eigen geëxperimenteer kwam ik erachter waar mijn hoge waardes vandaan komen.

Producten waar ik ‘last’ van heb

Hoe ik hier achter kwam? Door een uur na het eten van iets waar koolhydraten in zitten te prikken hoe de bloedsuikerwaarde was. Zo kwam ik erachter dat fruit geen enkel probleem is, zelfs na een banaan bleef mijn waarde keurig netjes. Maar na het eten van een volkoren spelt desem boterham steeg die waarde snel boven de toegestane waardes. Ook na het eten van gebakken aardappelen of patat steeg de waarde teveel. Dus eigenlijk die dingen die ik maar af en toe at omdat ze meestal al niet goed vielen, bleken dus inderdaad niet goed voor mij te zijn. Gek genoeg had ik van volkoren rijstpasta en gekookte aardappels (ook behoorlijk koolhydraatrijk) geen last.

Dagwaardes op juiste niveau

Hierdoor kan ik mijn dagwaardes heel goed op een juist niveau houden. Als ik toch een keer zin heb in een broodje, zorg ik dat ik voor of na het eten een flinke wandeling maak, zodat mijn lichaam die energie gelijk weer kan verbranden.

De nuchtere waarde

Volgende puntje zijn de nuchtere waardes. Als je zwanger bent moeten die tegenwoordig onder de 5,2 zitten. Die waarde schommelt bij mij nogal. Deels heeft dit te maken doordat ik in de ochtend nog misselijk ben en eerst iets moet eten voor ik uit bed stap. Hierdoor prik ik die nuchtere waarde dus als ik net wakker ben en nog geen enkele beweging heb gehad. Maar ben nog aan het uitzoeken hoe het kan dat de nuchtere waarde soms zelfs hoger is dan de laatste waarde voor het slapen gaan. Schijnt iets met je lever te maken te hebben. Die zorgt ervoor dat je ’s nachts niet te laag komt te zitten door geleidelijk wat glucose vrij te geven ofzo. Het fijne weet ik er nog niet van, maar zodra ik meer weet hou ik jullie op de hoogte 🙂

Comment (1)

 1. meissie333 6 jaar geleden

  Hoi hoi,
  Ik ben heel benieuwd of je de uitkomst nog gevonden hebt mbt je waardes voor het slapen gaan, je nuchtere waarde in de ochtend en de rol van de lever daarin.
  Ik heb ook zwangerschapssuiker en word een beetje moedeloos van “het protocol”. Er wordt van mij verwacht dat ik voor en na elke maaltijd en tussendoortje mijn glucosewaarde controleer. Maar ik las dat het bij jou anders ging?
  Kan je daar meer over vertellen? Zou je jouw ervaringen met mij willen delen?
  Per mail?

  Mvgr. meissie333

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*