Zwangerschapscravings en gezond leven, kan dat?

Zwangerschapscravings en gezond leven, kan dat?
november 22, 2013 sharon

slagroom zwangerschapscravingsJe lees het goed. Ik ben zwanger! Yaaay! Ik vier al drie maanden feest 😉 Grapje natuurlijk. Dit is goed nieuws voor degezondemama, want dat betekent dat de zwangerschapsblogs eindelijk eens goed worden aangevuld! Mooi!
Ik vind het in het begin altijd zo vaag. Je doet een test en dat is het enige wat je ‘weet’ van je nieuwe kind. Je zoekt foto’s op over het uiterlijk en dat is niet echt om enthousiast van te worden. Een soort van pinda met uitsteeksels. Je leest wat er allemaal van binnen ontwikkelt en dat vind ik dan wel weer heel bijzonder. Zo vroeg allemaal al! Zo ienieminie!

Beetje meer misselijk…


Mijn eerste zwangerschap ging zonder horror en deze kent geen horror, maar wel wat meer misselijkheid dan de vorige. Gelukkig is het binnen de perken, ik zie wc’s alleen voor normale zaken. Wel slaat de vermoeidheid toe, eerlijk gezegd nog erger nu er al een ondeugende pinda met uitsteeksels rondhuppelt. Vroeg naar bed is zeer belangrijk, merk ik, maar o zo moeilijk.

Hormonen…

Dan die zwangerschapshormonen. Dat zijn me er een stelletje!! Ik huil nooit bij tv series, nog steeds niet, behalve bij twee tekenfilmpjes die dochterlief vaak kijkt. Zo mooi is het! Ik huil niet hoor, echt niet, maar ik voel dat ene gevoel bij mijn ogen en neus wanneer ik kijk. Gelukkig kan niemand dat gevoel zien, want serieus, het zijn tekenfilmpjes. Maar echt, geloof me, hele mooie tekenfilmpjes 😉

Zwangerschapshormonen halen het slechtste in me naar boven

Wat ik wel moeilijk vind, is eten. Ik weet niet waarom, maar die zwangerschapshormonen halen echt het slechtste in me naar boven. Waar ik doorgaans weinig last van heb, wordt het nu even benadrukt. Ik eet geen augurken met slagroom. Jak. Augurken vind ik wel heel lekker, maar dat vind ik altijd, niet per se nu. Helemaal die lekkere zure.

Een nieuwe baby heeft voedingsstoffen nodig!

Je zou denken dat een zwanger lichaam weet dat de nieuwe baby in aantocht voedingsstoffen moet hebben, en er ook alles aan zou willen doen om dat binnen te krijgen. Dat het echt gaat schreeuwen en kwijlen bij chiazaad, broccoli en lijnzaad. Nou, die van mij niet. Nee, mijn hormonen die denken, wanneer ik langs de Bakker Bart loop: ‘Kijk…. Die lekkere pizzabroodjes met kaas, lekker hè. Vroeger at je dat graag. Of die croissantjes? Lekker he. Hmmmmm. Eigenlijk heb je wel zin om te eten hè?’ Ik loop natuurlijk door, maar dan ben je in de Hema en daar komen die hormonen weer: ‘Kijk die worsten daar eens lekker liggen. Of sauzijcenbroodjes, hmmmmmm.’ Laat ik maar niet beginnen over de supermarkt.

Geen gezonde smoothie voor mij

Terwijl, aan de andere kant, wanneer ik een gezonde smoothie wil maken vol voedingsstoffen, dan zeggen die hormonen: ‘Nehh nu even niet. Nu komt het niet uit. Je hebt nog geen honger’. Een half uur later: ‘Honger! Eet iets! Geen smoothie! Gebakken ei op brood graag!’. Ok denk ik, na het eten dan die smoothie. Maar nee, na het eten zit je vol en wanneer zwanger betekent dit bij mij: beetje misselijk. Alsof ik teveel gegeten heb, maar dan niet. Een half uur later weer trek, maar weer geen smoothie, want ik heb zin in iets anders. Kaassoufflés bijvoorbeeld. Of champignonnensoep. Echt waar. Er is geen touw aan vast te knopen.

Kan ik dit? Gezond eten?

Ik herken dit volledige proces van mijn eerste zwangerschap. Dat gedoe met eten. Doodmoe werd ik ervan, en nu weer. Hormonen kunnen redelijk sterk zijn. Normaal vind ik het niet heel lastig om dingen te weerstaan, maar nu heb ik de grootste moeite. En het ‘ach, ik ben zwanger, logisch’ dat klopt wel, maar dat neigt ook naar toegeven wat je wilt eten, en in mijn geval is dat niet echt gezond. Een gebakken ei op spelt zuurdesem dat overleven we hier zeker. Maar kaasbroodjes, saucijzen en kaassouflés gaan me te ver. Een keertje kan gebeuren, maar ik wil me toch echt gaan verzetten tegen de wil van de pinda met uitsteeksels. Het heeft maar gewoon te eten wat ik ga eten.

Slik. Kan ik dit?

(enneuh, wie is er samen met mij zwanger van de lezers?)

Comments (18)

 1. Gwen 7 jaar geleden

  Gefeliciteerd! Zo herkenbaar haha. Ben nu niet zwanger, maar toen ik zwnager was vd eerste had ik onwijs veel trek in te lekkere dingen. Zo eet ik al jaren gene vlees en het eerste dag ik rook toen ik de Ah in liep was grilworst, iellghh. En tonijn uit blik, daar had ik echt elke dag zin in. Nergens aan toegegeven en ben daar stiekem erg trots op. Avocado’s vond ik verschrikkelijk opeens en elke appel leek een snoepje, het zijn rare dingen die hormonen.

 2. Wendy 7 jaar geleden

  Gefeliciteerd!! Ik weet hoe je je voelt.. ik ben morgen 12 weken zwanger van mijn eerste. Moe ben ik al 3 maanden, wat misselijk geweest, maar gelukkig nu veel minder. Ik at vroeger altijd kwark met havermout en chiazaad, maar daar een keer flink ziek van geweest en nu wil ik het niet meer eten. Ook een tijdje geen eetlust gehad en daardoor 3 kg afgevallen. Ik probeer gezond te eten, maar mijn hormonen willen niet altijd.. :/ Het liefst zou ik de hele dag knackebrød med philadelphia eten 😉

 3. Afieke 7 jaar geleden

  Wauw, wat gaaf Sharon. Super gefeliciteerd voor jullie alledrie!
  Ik heb zelf helaas geen tips voor je, maare, tuurlijk kan jij dit 🙂

 4. Ilonka 7 jaar geleden

  Gefeliciteerd!!! Geniet er van ! (Maar dat ga je ongetwijfeld doen, met of zonder slagroom 😉 )

 5. Krista 7 jaar geleden

  Gefeliciteerd!! Wat gaaf zeg! En ja, die gekke honger/geen honger herken ik ook van mijn zwangerschap. Rampzalig 😛

 6. nicole 7 jaar geleden

  Ja ikke. Bijna 13 weken zwanger nu. Gefeliciteerd!! Ik herken het ook hoor. Ik kan soms echt niks verzinnen waar ik zin in heb om te eten en soms heb ik heel erg zin in iets en een half uur later moet ik er niet aan denken om het te eten. En dan de hele dag vlagen van misselijkheid waardoor je geen zin hebt in eten. Waardeloos dit. Bij mijn eerste zwangerschap heb ik dit allemaal niet gehad, ook niet misselijk geweest. Ik heb nu wel meer behoefte aan zoetigheid dus de suikerinname gaat niet erg goed nu. Hopelijk duurt dit niet al te lang meer. Succes verder!!

 7. Petty 7 jaar geleden

  Yeah whoopiediedoe whoop whoop!!! Gefeliciteerd met de beeb in je buik. Ik hield de hormonen altijd onder de duim met liters karnemelk, M&M’s en kaasstengels dus komt helemaal goed… Over een paar maanden!!! Geniet maar gewoon lekker van dit wonder! X

 8. Anneke 7 jaar geleden

  Gefeliciteerd! Ik ben 15 weken zwanger 🙂
  Vorige keer ook geen last en nu wel misselijk geweest, maar het is ondertussen ook al weer voorbij!
  En inderdaad, die zin in alles wat vooral niet gezond is, is ook hier heel herkenbaar! Een dagelijkse strijd 😉
  Nog een paar maanden vechten maar vooral genieten!

 9. Leonie 7 jaar geleden

  Gefeliciteerd! Erg leuk! Ik volg gezondemama en voedzo al een tijdje, maar heb nog nooit gereageerd. Erg interessant om te lezen en geweldige recepten. Super ook dat de zwangerschapsblogs aangevuld gaan worden.ik ben nu bijna 16 weken zwanger van mijn eerste. Dus de blogs zijn zrker welkom. Met betrekking tot de hormonen heel herkenbaar, ik kan me helaas wat moeilijker inhouden. Ik denk dat dat is doordat ik nog niet zo ver ben met het suikervrij eten. Ik ben mog van het half half en volop aan het ontdekken. Ik hoop dit met mijn kindje straks goed op te gaan pakken!:) geniet van je zwangerschap en sucves met het in toom houden van je hormonen

 10. Olga B 7 jaar geleden

  Gefeliciteerd!! Zwanger zijn is natuurlijk een heerlijk bijzondere tijd. Vooral als je niet al te misselijk bent. Zelf zit ik nu in week 37 en ben dus bezig met de laatste loodjes. En die zijn letterlijk zwaar, want ik schijn zwangerschapsdiabetes te hebben. Wat? Dacht ik toen ik dat hoorde? Hoe kan dat nou? Ik eet al drie jaar geen suiker meer! Maar goed, daar ligt het dus ook niet aan. Gewoon genetisch. Maar ik mag nu dus ook geen smoothies meer 🙁 Vers geperst sinaasappelsap met kiwi iedere ochtend hebben ze ook van mijn lijst gestreept. Slechts 1 stuk fruit per dag en dan het liefst met yoghurt om de suikeropname te vertragen. Tja. En die zuivel die ik al jaren met moeite heb weten te minderen…ik moet nu bij iedere boterham een glas melk drinken ipv fruitsap. Ach. Alles voor de baby. Mijn grote baby die nu al meer dan 3 kilo is door de diabetes. Ondanks 8 maanden alle suiker en vet-cravings doorstaan te hebben. Blijkbaar doe je het nooit goed, met eten.

 11. Nikki 7 jaar geleden

  Gefeliciteerd! Weetje .. Het klinkt misschien raar maar ik had al zo een gedachte! Je laatste blogjes waren allemaal in sfeer van wat een zwangere interesseert! Haha dat weet ik omdat ik zelf ook 20 weken zwanger ben.. En toevallig ook een dreumes meisje heb rondlopen.. Leuk.. Dat word fijn veel leren en lezen op degezondemama !! Nogmaals gefeliciteerd

 12. Nikki 7 jaar geleden

  Ow en ook ik heb zeeeeer weinig trek in gezonde dingen! Dus ik begrijp je bakkerbarthemaenalleswat-slecht-is-willen-eten gevoel.. Tips altijd welkom!

 13. Charlotte 7 jaar geleden

  Prachtig! Gefeliciteerd!! Ik herken het hele verhaal van mijn zwangerschap, maar bij mij schreeuwde de pinda wel vanaf het 2e trimester: nee, geen sauzijnenroodje! Enkel en alleen nog healthy food! Ik hoop dat dat er voor jou ook inzit, vast wel! Zoniet; je bedenkt vast manieren om een beetje aan die drang toe te geven zonder dat het ongezond wordt – heel interessant voor de blog ook lijkt me 🙂 Ik denk ook wel dat je genoeg gezonde reserves hebt om een beetje minder green-smoothie/chia-zaad-minded te zijn 😉 Gezond eten moet leuk blijven natuurlijk, en er is zeker niets mis met een lekker eitje als je eigen lichaam dat aangeeft (toen ik zwanger was moest ik dat iedere ochtend hebben – geen uitzondering – en mijn dochtertje is geobsedeerd door ei 🙂 misschien omdat ik uit mezelf niet zoveel eiwitten eet?).. Wat ik trouwens heel vaak hebt gegeten als de drang naar hartig me wat teveel werd: champignons of shiitakes in de pan met een lekkere sojasaus en heerlijk veel look, gezond maar net zo hertig als die Hema-worsten 😉 Oh waauw, zo leuk, een 2e kindje. Ik ben heel benieuwd naar hoe alles verloopt en wens je het allerbeste! X

 14. Patricia 7 jaar geleden

  Gefeliciteerd!

 15. Auteur
  sharon 7 jaar geleden

  Hoi, bedankt voor alle superlieve reacties, echt zo leuk! Ik schreef deze toen ik midden in mijn zwangerschapseetverslaving zat, maar gelukkig is alles inmiddels weer wat gestabiliseert en ik zal zeer binnenkort tips geven over hoe ik dat gedaan heb! Of beter gezegd, als je iets wil doen, hoe je dat zou kunnen aanpakken (elk lichaam is anders natuurlijk 🙂 ) Wordt vervolgd en leuk dat er zoveel met mij zwanger zijn! 🙂

 16. Hanneke 7 jaar geleden

  😀

 17. Anouk 7 jaar geleden

  Wat leuk gefeliciteerd! Ik herken het hoor. Ik had ontzettend veel zin in papatjes en dan geen zelfgemaakte nee die van de gele M. Ik heb het kunnen uitstellen tot 21 weken en toen toch gezwicht en ik moet eerlijk bekennen, ze waren verrukkelijk.
  Ik kijk ernaar uit om meer zwangerschapsartikelen te lezen, leuk.

 18. Sam 7 jaar geleden

  Gefrlciteerd!
  Ik ben ook net zwanger, 6 weekjes nu 🙂
  Het is mijn eerste, dus ik ben erg benieuwd naar alles.
  Momenteel ben ik misselijk, maar het valt alles mee tot nu toe.
  Ik ben wel moe en emo, maar daar hoef ik niet zwanger voor te zijn, hihi.

  Ik kijk uit naar meer zwanger-verhalen! Leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*