Sole bij pijn van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap

Sole bij pijn van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
februari 14, 2014 ilona

4c1ed2facc7f349e4810f522a6ea9990QXJ0aWtlbCAxMjQgYmVra2VuLmpwZw==.jpg_500x500Bij mijn eerste zwangerschap had ik er helemaal geen last van. Of nou ja…ik heb vast wel eens een zere rug gehad doordat het bekken weker werd enzo, maar niet zo erg dat het me beperkte in alles.

Scheve bekken

Een aantal maanden na de zwangerschap zat mijn rug af en toe op slot. Dan kon ik niet meer opstaan of bewegen. Het leek een spiertje wat overbelast was. Het duurde maar, het was af en toe weg en dan was het er ineens weer. Dus belandde ik bij de fysiotherapeut. Ze stelde vast dat mijn bekken scheef stond aan een kant en dat de pijn die ik had dus vanuit mijn bekken kwam en niet vanuit spieren. Ze zette de boel elke keer recht en dat was daarna weer even heerlijk. Kon ik me weer vrij bewegen.

Trouw de oefeningen doen!

En toen….ja toen werd ik zwanger. Niet handig, wat mijn bekken betreft. Het leek er namelijk op dat ik vooral pijn had aan de ene kant om dat ik moeite had de andere kant te stabiliseren. Overbelasting dus van een kant. De boel steeds rechtzetten zoals ze voorheen deed, dat kon nu niet meer vanwege de zwangerschap. En nu alles weker zou gaan worden, zou het nog wel eens erger kunnen worden dan het al was. Ik moest vooral trouw mijn oefeningen blijven doen. En dat deed ik. Alhoewel..trouw… Als ik weinig last had vergat ik het nog wel eens. Niet handig natuurlijk.

Voedingstekorten!

Inmiddels is mijn zwangerschap bijna op de helft en is het er helaas nog niet beter op geworden. Al een hele tijd geleden kwam ik onderstaand stuk tegen geschreven door Mike (Weston Price).

Bekkeninstabiliteit komt doordat het lichaam mineralen rooft van zijn eigen skeletstructuur. Door voedingstekorten bij de moeder ‘parasiteert’ het kind als het ware van de moeder, in een ware concurrentieslag om dezelfde mineralen. De natuur kiest altijd voor het jonge leven en dus gaat dit ten koste van de moeder.

Zij heeft dus mineralen nodig, in de vorm van grote hoeveelheden Keltisch zeezout. Sole-therapie werkt sneller en effectiever. Om de mineralen goed opneembaar te maken zijn er ook grote hoeveelheden verzadigd vet vereist, boordevol vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). Vet en zout dus. (Bron:http://www.voedingisgezondheid.nl/Zwangerschap.html)

Sole in de ochtend!

En zo begon ik dus meteen weer met mijn glas sole elke ochtend. En ja hoor…op een of andere manier had ik na een paar dagen al veel minder pijn. Het kan natuurlijk ook tussen de oren zitten, gewoon omdat ik erin geloof, maar wat het ook is dat maakt mij niet uit. Het dagelijkse glas sole wilde er bij mij alleen nog maar niet echt ingebakken raken en zo drink ik het soms lange tijd netjes elke ochtend en dan weer een tijdje niet. Tijdens die ‘tijdje niet’ periodes wordt de pijn weer erger. Ik kan soms niet opstaan, ik zak door mijn benen, kan niet lopen, liggen of zitten en de tranen springen in mijn ogen van de pijn, erg genoeg dus om actie te ondernemen. En met alleen wat oefeningen van een fysiotherapeut gaan we de pijn helaas niet oplossen.

Keltisch zeezout

Dus sole it is voor mij. Ik drink het nu weer elke ochtend sinds een dag of 5 en al op dag 2 was de pijn ontzettend veel minder. Inmiddels beheerst de pijn mijn doen en laten niet eens meer terwijl ik echt half gehandicapt door het leven ging de laatste tijd en voel ik het alleen als ik toch te druk ben of een verkeerde beweging maak. Overigens gebruiken wij thuis alleen maar keltisch zeezout en geen normaal huis, tuin en keukenzout, dus ik krijg die mineralen verdeeld over de dag ook nog binnen via de voeding. Ik bestel het zout altijd hier, maar volgens mij is het in sommige (grotere) natuurvoedingswinkels ook te koop.

Zie hier hoe je sole kunt maken
Zie hier meer over Keltisch zeezout

Comments (12)

 1. Margreet 6 jaar geleden

  Vroeg me af of je sole ook kunt nemen tijdens de borstvoeding of dat dit wordt afgeraden ivm natrium

  • Auteur
   ilona 6 jaar geleden

   Hi Margreet,
   Ik heb het ook tijdens de borstvoeding gebruikt en ik heb mijn zoon ook al wel eens een glas sole gegeven bij diarree enzo. Keltisch zeezout is het meest natriumarme zout wat er bestaat. Maar dit is wat ik doe, ik weet eerlijk gezegd niet wat hierover geadviseerd wordt.

 2. Sandy 6 jaar geleden

  Dag gezonde mama, ik ben moeder van een dochter van 11 maanden. Helaas nog steeds bekkenklachten ondanks veel therapie en onspanningsoefeningen.
  Na jouw verhaal is het sole de moeite waard, is sole een glaasje water met keltisch zout? Bedankt.
  Sandy

  • sharon 6 jaar geleden

   Wat vervelend zeg! bekijk de links onderaan het artikel even 🙂

 3. Debora 6 jaar geleden

  Hallo,
  Ik woon in Roemenie en daar verkopen ze ‘ Sare Baciului’, dat is zout wat uit de mijnen komt en 100% natuurlijk is. Het heeft dezelfde kleur (grijs) als het keltisch zeezout. Kan ik dit ook gebruiken voor sole? Of moet het perse Keltisch zeezout zijn.

 4. Krista 6 jaar geleden

  Ik lees op verschillende sites dat je een paar theelepels in je water moet doen. Als ik dit van jou lees moet je een heel glas nemen.. Wat is de bedoeling?

  • sharon 6 jaar geleden

   Als je een tl in een glas water doet dan drink je het glas 😉 Een glas sole kun je niet drinken 😀 (probeer maar een slokje 😛 )

 5. jennifer 6 jaar geleden

  Hoi! Ik wil ook beginnen met sole, maar heb ook een slechte schildklier. Ik slik hier thyrax voor en ik weet dat als je extra magnesium bij wilt slikken, dit pas na vier uur na inname van de thyrax mag, omdat dit anders de werking beïnvloed. Is dit ook met Sole?

  • sharon 6 jaar geleden

   hai Jennifer, helaas ben ik geen specialist in schildklierafwijkingen en de bijbehorende medicatie, ik kan je jammer genoeg niet helpen. Succes!

  • Auteur
   ilona 6 jaar geleden

   Hoi Jennifer, Ik heb zelf de ziekte van hashimoto en slik ook thyrax. Ik houd er bij het nemen van de sole eigenlijk nooit rekening mee. Wanneer dit effect heeft op de opname van de thyrax die je neemt, dan denk ik dat dit minimaal is. Ik heb er zelf nooit iets van gemerkt. Maar dat kan per persoon natuurlijk verschillen. Dus dat is puur mijn eigen ervaring.
   Eventueel kun je ook je thyrax ’s avonds voortaan nemen, als je tenminste een aantal uur daarvoor niets meer gegeten hebt. Doe dit dan wel altijd ook rond hetzelfde tijdstip.

 6. Saar 5 jaar geleden

  Hoe zit het met sole en vocht vasthouden tijdens de zwangerschap? Ik drink graag sole maar vraag me af of dit nu verstandig is. Tijdens mijn vorige zwangerschap hield ik veel vocht vast. Toen dronk ik nog geen sole…

  • sharon 5 jaar geleden

   Als het je niet fijn lijkt, zou ik het niet doen. Of je probeert het en kijkt hoe t gaat 🙂 Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*