Goed om te weten als je zwanger bent en een vliegreis gaat maken

Goed om te weten als je zwanger bent en een vliegreis gaat maken
juni 11, 2014 Jeanine

Of je nu moet vliegen voor je werk of in het vliegtuig stapt voor een vakantie, het is niet de meest gezonde manier van vervoer. Tijdens een vliegreis doe je een extra dosis kosmische straling op. Hierbij geldt: hoe langer in de vlucht, hoe meer straling. Naast deze kosmische straling loop je een extra portie op door de veiligheidsmaatregelen in de vorm van een bodyscan (wordt meestal ingezet voor reizen naar Amerika) of het detectiepoortje.

Lekker op vakantie voor de tweede komt

Onlangs hebben we er als gezin toch voor gekozen om op vliegvakantie te gaan. Met de tweede op komst wilden we nog één keer even goed genieten van een echte zonvakantie. De bestemming was nog net binnen Europa en de vliegreis rechtstreeks, dus zonder extra overstap (scheelt zoveel mogelijk extra vliegtijd & eventuele extra veiligheidscans).

Zwangerschapsverklaring

Bij mijn gynaecoloog vroeg ik voor onze vakantie een aantal zwangerschapsverklaringen aan. Bij veel vliegtuigmaatschappijen mag je t/m 34 of 36 weken vliegen en om verwarring te voorkomen is het erg handig als je precies kan laten zien hoever je bent.

Nerveus voor het detectiepoortje

Met de zwangerschapsverklaring als extra middel in de aanslag stond ik wat nerveus te wachten bij de Security Check. Ik wilde perse niet door de detectiepoort. Met mijn buik demonstratief naar voren vroeg ik aan één van de personeelsleden of ik vanwege mijn zwangerschap het detectiepoortje mocht overslaan. En wat een geluk, dit mocht! Ik werd vervolgens gefouilleerd en mocht verdergaan. Onze zoon moest helaas wel door het poortje, maar ik heb op diverse forums gelezen dat ze voor kinderen ook nog weleens een uitzondering maken. Als je het niet probeert dan zullen zij dat in ieder geval niet zelf aanbieden, dus trek je mond open en kijk of het lukt.

De terugreis

Bij de Security Check op de terugreis heb ik opnieuw alle zeilen bijgezet om weer niet door het detectiepoortje te hoeven lopen. Een mannelijk personeelslid waar ik het aan vroeg vond dat ik er gewoon doorheen moest lopen, want: ‘het is echt niet schadelijk’. Ik stamelde nog wat over dat dit helemaal niet bewezen is en een beetje hulpeloos stond ik daar. Achter het detectiepoortje stond echter een vrouwelijk personeelslid. Ze zag mijn bezorgde gezicht terwijl ik beschermend over mijn buik aaide en gelukkig was zij niet zo moeilijk. Ik mocht zo doorlopen, nadat ze me nog wel even had gefouilleerd. Julian moest echter wel weer door het poortje.

Nog even over de bodyscan

Voor zover bij mij bekend wordt de bodyscan tot nu toe alleen nog maar gebruikt voor reizen naar Amerika. Deze bodyscan maakt echt gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan, om zo eventuele ingeslikte goederen te traceren. Als zwangere vrouw zit je niet te wachten op röntgenstraling. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar uitgaande van wat ik erover lees op diverse forums heb je het recht om deze bodyscan te weigeren. Soms moet je dan alsnog wel door een detectiepoortje, maar dat is al veel minder schadelijk.

Extra tips voor tijdens de vliegreis

1) Eenmaal in de lucht ontstaat er extra druk op je aderen, wat trombose kan veroorzaken. Hoewel het risico hierop niet erg groot is, zorg voor voldoende beweging. Elk half uur een klein beetje heen en weer lopen is voldoende. Beweeg je benen en enkels tussendoor ook regelmatig. Wanneer je vliegt met een kind, zorg dan dat deze een eigen plaats heeft en niet voortdurend op je schoot zit om extra druk op je aderen zoveel mogelijk te voorkomen.
2) Drink veel en zet je eroverheen dat je dan dus een aantal keer naar het toilet moet. Plassen aan boord van een vliegtuig is niet ideaal, maar uitdroging moet je hoe dan ook voorkomen.
3) Probeer een stoel aan het gangpad te krijgen. Op deze manier kun je eenvoudiger heen en weer lopen en naar het toilet gaan.

Comment (1)

 1. SofiaDylan 6 jaar geleden

  Ik heb 10 keer gevlogen sinds ik zwanger ben. Van de eerste 2 keer wist ik het nog niet.

  Maar bij de overige 8 vluchten hebben ze 0 keer moeilijk gedaan over de poortjes.
  Bij de laatste 6 vluchten was ik zichtbaar zwanger. Maar ook bij die 2 ervoor waar ik het al wist maar nog niet zichtbaar droeg was het geen enkel probleem om de poortjes over te slaan! Dus ik denk dat het toch algemeen bekend en geaccepteerd is.

  Vliegvelden waar ik het over heb: 3 in Thailand. 1 in Oekraïne, 2 in Duitsland en 1 Italië. Dus in deze landen is het geen probleem (althans zo heb ik het ervaren.)

  In Bangkok hadden ze trouwens ook een bodyscan staan. (ik kende ze eerder ook alleen van en naar USA) en ik hoefde als alternatief ook niet door de gewone detectiepoortjes maar werd gewoon alleen gefolieerd. (Net als alle andere keren. Ik ben wel altijd gefolieerd)

  Ben bang dat er over niet al te lange tijd overal bodyscans staan 🙁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*