De verzakte bekkenbodem

De verzakte bekkenbodem
februari 26, 2014 sharon

bekkenbodemDe verzakte bekkenbodem. Niet te verwarren met bekkeninstabiliteit. Dat is wat anders πŸ™‚ Na een bevalling kun je daar last van krijgen. De ene kraamverzorgster / zwangerschapscursus geeft meer aandacht aan de verzakte bekkenbodem en de benodigde oefeningen die je kunt doen om dit te voorkomen dan de andere. Dat is jammer, want het is wel erg belangrijk.

De verzakte bekkenbodem vs. bekkeninstabiliteit

Er is wel degelijk een verschil. Bekkeninstabiliteit kan ontstaan tijdens je zwangerschap en heeft te maken met het bekken zelf, de botten dus. Deze zijn instabiel en dat kan behoorlijke pijn in je bekken opleveren. Ilona schreef laatst over sole bij het gebruik van bekkeninstabiliteit. De bekkenbodem is iets anders. Je baarmoeder, darmen en blaas worden omhoog gehouden door banden en spieren. Door omstandigheden, bijvoorbeeld een bevalling, kunnen die spieren verslappen en hun werk niet goed meer doen. Waar ze normaal netjes omhoog gehouden worden, gaat dat nu lastiger en hangen (drukken) de organen op je onderste (om het maar zo te zeggen). Dit geeft druk en kan zelfs zeer doen.

Oorzaak van een verzakte bekkenbodem

Op oude leeftijd kun je last krijgen van slappere spieren, maar ook bij veel lichamelijke overbelasting of overgewicht heb je hier kans op. Hoe dan ook, op degezondemama hebben de meeste mama’s er last van vanwege de bevalling. Het bindweefsel kan uitrekken door de bevalling, of bepaalde zenuwen kunnen beschadigen.

Klachten bij de verzakte bekkenbodem

De bekende klachten bij een verzakte bekkenbodem zijn het lastig kunnen ophouden van plas en ontlasting, soms geeft het problemen bij het vrijen. Maar dat is niet het enige en bovenstaande klachten zijn niet noodzakelijk. Het kan ook gewoon heel zwaar drukken (op een vervelende manier) waardoor lopen en staan niet prettig voelt (in de rij staan bij de kassa – ieks!). Dit heeft te maken met welk orgaan precies verzakt is.
Is de blaas verzakt, dan is het wellicht lastig om je plas op te houden of om de blaas leeg te plassen.
Is je endeldarm verzakt, dan kan de ontlasting minder soepel verlopen
Is je baarmoeder verzakt, dan zit je baarmoedermond heel laag en het ‘drukt’ continu. Het geeft een zeurderig gevoel.
In praktijk zijn er vaak meerdere organen verzakt, maar dat hoeft niet.

Oefeningen doen!

Om te voorkomen dat de spieren verslappen, doe je na de bevalling oefeningen. Je spant de bekkenbodemspieren aan voor bijvoorbeeld 10 sec en dat herhaal je een aantal keer. Dat is alles. Zo de moeite waard. Dat vereist best wat doorzettingsvermogen, want de oefeningen voelen dom, nutteloos en raar. Ik heb er geen andere woorden voor πŸ™‚ Maar goed, het is echt heel verstandig je bekkenbodemspieren te trainen, ze zijn het waard. Je weet voor de bevalling niet dat je ze hebt, maar je hebt ze en je moet ze koesteren. Ze houden organen in je lichaam en het liefst ook nog op de goede plaats.

Au!

Ik heb helaas mijn oefeningen niet goed gedaan en de bekkenbodemverzakking niet herkent. In de volksmond wordt het namelijk vaak gelinkt aan urineverlies enzo, en dat heb ik niet. Dus ik dacht dat ik gewoon wat raars had, maar besteedde er weinig aandacht aan. Dat was niet zo’n goed idee. Het is per situatie afhankelijk hoe je klachten zich uiten. Als ik het bovenstaande lijstje doorlees zie ik dat ik alleen de baarmoederproblemen heb. Wist ik veel πŸ˜‰ Nu tijdens de zwangerschap is er extra last en helpt de fysio me met die belachelijk stomme, nutteloze en rare oefening. Ik blijf het stom vinden. Ik maak wel eens het grapje dat het voelt alsof mijn organen eruit gaan vallen. Je begrijpt dat de schrik groot was toen ik net las dat je organen letterlijk naar buiten kunnen steken als de situatie verergert. Ik moet dus gaan, ik moet ‘trainen’. πŸ˜‰

ps. Magnesiumsuppletie is een must, anders is de pijn niet te houden. Nu wel πŸ™‚ Dat is dus een waardevolle toevoeging voor mij πŸ™‚

Comment (1)

  1. judith de ruijter 6 jaar geleden

    bekkenbodem klachten, wist er alles van na een aantal kids en bevallingen! oefeningen schoten niet op…na 6 kids en rond de 40, tja, dan is de rek er letterlijk wat uit. Ook geen urine verlief oid, maar wel gewoon heel vervelend gevoel steeds.

    1 simpele poliklinische afspraak en een “ring” verder: is alles weer helemaal super, zelfs weer heerlijk hardlopen en sporten, pffff: had ik dat eerder geweten: zag al operaties en verwijderingen voor mn neus…gelukkig niet dus: aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*