Zijn natuurlijke suikers goed of slecht?

Zijn natuurlijke suikers goed of slecht?
november 19, 2012 sharon

Soms is het verwarrend wat je nu moet denken van suikers. De term suiker en suikers wordt vaak door elkaar gehaald én over één kam geschoren. Zo bevat een banaan bijvoorbeeld heel veel suikers, maar wel natuurlijke. Is dat nou goed of slecht?

Natuurlijke suikers: deel uitmakend van een totaalpakket

Natuurlijke suikers, in de vorm van een appel bijvoorbeeld, horen bij een totaalpakketje. De appel bestaat uit suikers, vezels, vitaminen en mineralen. Een hap van die appel zorgt voor een goede samenwerking tussen lichaam en voedingsstoffen dat alles netjes en voorspoedig in je lichaam wordt afgehandeld. Zo is de natuurlijke suiker in een appel geen probleem. Maar wanneer je deze suiker uit de appel zou halen en zou isoleren, dan vindt je lichaam dat wel een probleem.

Natuurlijke suikers geïsoleerd

Als je aan natuurlijke suikers denkt, denk je misschien ook aan die zakjes fructose die in het dieetvak van de supermarkt liggen. Deze suikers is net zo geraffineerd (en geïsoleerd) als normale geraffineerde suiker. Daarom kies je alleen voor natuurlijke suikers die nog in hun natuurlijke ‘omgeving’ aanwezig zijn, zoals een stuk fruit of een dadel of wat dan ook.

Rustig aan!

Natuurlijke suikers in volledig pakketje zijn dus prima. Fruit is gezond en je kunt er heerlijk van genieten. Eigenlijk zou dit het enige zoet zijn dat nodig is voor kinderen. Waarom heb je snoep nodig, als je fruit hebt? Uiteraard is alleen fruit niet gevarieerd. Gevarieerde voeding bestaat ook uit granen, noten, pitten, zaden, vlees, vis en vooral: groenten! Want als een categorie het wint van fruit (qua gezondheid) dan is het toch wel de groente. Sterker nog, (gekookte) wortel, komkommer, tomaat, radijs, paprika, e.d. zijn heerlijke tussendoortjes en het zorgt ervoor dat je kind niet zo verslaafd raakt aan dat zoete. Al valt dat met (gedroogd) fruit wel mee, als je het vergelijkt met echt snoepjes.

Ik ben benieuwd! Geef jij je kinderen snoep met geraffineerde suiker of alleen fruit?

Comments (2)

 1. Sanne Kreuze 7 jaar geleden

  Vanaf het begin geef ik mijn kind alleen groente en fruit. Geen diksap maar water. Ze is nu bijna 5 en als ze wil mag ze best af en toe iets met suiker. Maar…ik heb haar overtuigd. Op school heeft ze een alternatief trommeltje, waar ze heerlijk smult van zoethout of iets dergelijks. En kinderen die hier komen spelen smullen heerlijk mee van een grote fruitschaal die ik altijd maak met verschillende stukjes fruit erop. Ook spelen bij andere kinderen is geen probleem. Ik merk vaak dat ouders haar niet geloven als ze zegt dat ze geen dingen met suiker eet. En daarom wil ze dat ik dat altijd zeg. Ze krijgt dan fruit. Wanneer ze jarig is ga ik een hele grote draak maken van komkommer en druiven en wortel. Ziet er erg mooi uit en gooit hoge ogen.

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   geweldig 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*