Waarom we soms geen gluten eten

Waarom we soms geen gluten eten
december 17, 2012 Diana

gluten of geen glutenIk las bewust voor mij en mijn gezin glutenvrije maaltijden of glutenvrije dagen in. Sinds kort ben ik ook de uitdaging aan gegaan om glutenvrij cakejes te bakken door gebruik te maken van allerlei soorten glutenvrij meel. Nee, niemand van ons heeft last van coeliakie, ofwel een glutenintolerantie. Je zult vast denken dat ik hier een beetje doordraai. Waarom zou iemand die tegen gluten kan, zo veel moeite doen om het te vermijden?

Variatie

We staan er misschien niet bij stil, maar een gemiddeld mens in Nederland krijgt behoorlijk wat gluten en tarwe binnen via onze broodmaaltijden. Wij Nederlanders eten in verhouding met de rest van Europa veel brood. Maar brood is toch gezond? Eh… brood op zich hoeft niet ongezond te zijn maar overal waar te voor staat…

Voorbewerkt voedsel

Vervolgens krijgen we veel tarwe en gluten binnen via voorbewerkt voedsel uit de supermarkt. Heel veel snacks, snoep, gebak en koekjes bevatten tarwe en/of gluten en als je ’s avonds ook nog pasta of noodles bij je avond eten eet, dan is het feest compleet. Zelfs als je geen pasta eet, dan zit er vast in het pakje of zakje voor de saus ook tarwe of gluten in verwerkt.

Verder kijken dan mijn neus lang is…

Ik ben geen voedingsdeskundige, maar wat ik wel weet is dat ons lichaam van variatie houdt, en als alle maaltijden en bijna alle tussendoortjes, maar 1 graan bevatten (en dus gluten) dan zegt mijn gezonde verstand me, dat het op zijn zachts gezegd, eenzijdig te noemen is. Door bewust ‘glutenvrije momenten’ in te plannen, dwing ik mezelf verder te kijken dan mijn neus lang is, en daardoor komen er ook andere graansoorten in het vizier  die eigenlijk ook lekker zijn.

Afwisselen!

Ooit eens gierst gegeten? Quinoa, haver, boekweit en dergelijke? Eigenlijk best lekker en elke graan bevat weer zijn unieke samenstelling van voedingswaarden. Door vaker af te wisselen krijgen we een gevarieerder palet aan voedingsstoffen binnen, en daar is ons lichaam blij mee. De ene graan of zaad heeft net wat meer van die vitamines, en de andere graan en/of zaad heeft net weer van bepaalde andere mineralen, vezels, aminozuren en noem maar op.

Wel of geen gluten?

Er zijn gezondheidsguru’s die beweren dat je helemaal geen gluten mag eten. Ik weet eigenlijk niet zo zeer wat ik daarvan moet geloven. Wel geloof ik dat wij door onze moderne manier van eten veel meer gluten zijn gaan eten en eenzijdiger zijn geworden in het gebruik van de basisingrediënten. De vraag is of we daar bij gebaat zijn en persoonlijk denk ik van niet. Ik ben ook geen voorstander om gluten helemaal te laten staan, als er geen sprake is van coeliakie. Wat ik wel hierop kan zeggen is dat we goed moeten luisteren naar ons lichaam. De één heeft wellicht geen coeliakie, maar ondervindt door toch gluten te laten staan dat hij/zij meer energie heeft of een betere stoelgang en een minder opgeblazen gevoel. De ander verdraagt de gluten uit tarwe niet, maar wel de gluten uit spelt.

Ik verdraag gluten prima al merk ik wel dat ik minder last heb van dipjes na een maaltijd als ik een glutenvrije maaltijd eet. Ook lijken mijn darmen blijer te worden van volkoren spelt boterham in plaats van een volkoren tarwe boterham. Verder merk ik dat mijn lichaam het prettig vindt nu ik meer varieer met wat de natuur ons aan granen en zaden gegeven heeft.

Op ontdekkingstocht

Ik ben altijd in voor nieuwe dingen, zeker als het om eten gaat. Er zijn maar weinig dingen die ik niet zal willen proberen en proeven. Juist daarom vind ik de uitdaging om gluten soms te vermijden zo leuk. Ik heb het afgelopen jaar zo veel nieuwe smaken en texturen leren kennen. Ik voelde me soms net een kind zo blij als ik weer in de natuurvoedingssupermarkt mijn boodschappen ging halen en weer eens iets nieuws in het boodschappenkarretje gooide. De maaltijden zijn zo minder saai en spannender geworden. Af en toe glutenvrij eten is dus best leuk 🙂 Mijn man en dochter die doen vrolijk mee en het leuke is ook dat mijn dochter van 3 in haar korte leventje al veel meer heeft geproefd en gevarieerder heeft gegeten dan ik tot mijn 29e jaar.

Hoe cool is dat?! 🙂

Comments (3)

 1. Joke 7 jaar geleden

  Hallo,

  Ik lees dat je speltbrood eet. Als je geen gluten wilt/mag eten, dan is speltbrood echt verboden. Die informatie vind je op bv de site van de Coeliakievereniging. Mensen die geen tarwebrood willen eten omdat daar te veel gluten in zitten gaan over op speltbrood. En speltbrood mag echt niet. Ik hoop dat je dit misschien aanpast op je site, want zo klopt het verhaal niet.

  Groetjes,
  Joke

  • sharon 7 jaar geleden

   Hai Joke! Er staat niet dat spelt geen gluten bevat. Er staat dat Diana zich beter voelt bij het eten van een glutenvrije lunch ipv gluten. En vervolgens dat ze zich ook al beter voelt bij het eten van spelt ipv tarwe. Er staat dus niet dat spelt glutenvrij is, want dit is niet zo. Er zijn ook veel mensen die geen tarwe willen omdat tarwe een overgeproduceerd graan is. Dit heeft verder niets met de aanwezige gluten te maken. groet!

 2. Auteur
  diana 7 jaar geleden

  Hoi, zoals misschien duidelijk wordt in mijn verhaal hoef ik gluten niet voor de 100% te mijden, ik heb geen coeliakie maar eerder een gevoeligheid voor gluten waardoor ik wel kleine hoeveelheden kan verdragen maar van tarwe het minst. Er staat ook: “waarom we SOMS geen gluten eten”. En de dagen dat we wel dus gluten eten dan kies ik dus graag voor de spelt variant. Groetjes, Diana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*