Waarom biologische groente en fruit?

Waarom biologische groente en fruit?
juli 16, 2014 sharon

spruitjesWij eten biologisch. Ik vind dat zelf heel logisch eigenlijk. Al eeuwenlang is de groente en fruit biologisch geteeld. Maar nu is niet-biologisch opeens de norm. En in die tijd leven wij, we zijn erin geboren. En daardoor denken we dat het normaal is. Maar als je kijkt naar het geheel, is biologisch eigenlijk het échte normale hier. 

Is het veilig?

Bestrijdingsmiddelen worden door de overheid en allerlei instanties als veilig bestempeld. Het is mij een groot raadsel waarom. Net of er ooit lange termijn testen zijn gedaan. Of de grote chemische cocktail van alles bij elkaar, is dat onder de loep genomen? Dit is niet het geval. Er bestaan veel vreemde verhalen rondom bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen zijn giftige stoffen die op groente en fruit gespoten worden, zodat ongedierte er vanaf blijft of dood gaat. Prettig dat het ongedierte wegblijft, maar vervelend dat de chemicaliën op de groente en fruit gespoten worden. Ze zijn niet allemaal even schadelijk. Maar er zitten behoorlijk schadelijke varianten tussen!

De groenten en fruit groeien met de chemicaliën samen

Deze chemicaliën worden gespoten vanaf baby groente en fruit af aan. Natuurlijk verschilt de handelswijze per soort, maar ze krijgen het allemaal. Ook al betreft het chemicaliën die je tijdens het sprayen niet moet inademen, ze groeien met de baby groente en fruit mee tot volwassen, eetbare producten*.

*als ze dit al halen. Vaak genoeg wordt groente en fruit geplukt wanneer ze nog lang niet rijp zijn en worden ze tijdens het distributieproces met gassen rijp gemaakt, ze krijgen een chloorbadje, wat waxjes hier en daar, net een manicure. Uiteraard verschilt dit proces per soort

En de maximale grens dan?

Dat deze chemicaliën onder de vastgestelde maximale grens zitten, dat is waar. Maar is het überhaupt geoorloofd om deze chemicaliën binnen te krijgen? Is het gezond om onrijp fruit te rijpen met gassen, ze in chloorbadjes te doen en ze bij te poetsen met speciale waxjes? Oh, en ze ook nog een beetje te kleuren? Is dat normaal? En dan – om het aan kindjes te geven die nog groeiend zijn en nog niet zo’n uitgebreid immuunsysteem?

Vers geplukt?

Ook is het niet heel natuurlijk om groente en fruit te plukken dat niet rijp is. Het is juist logisch ze te plukken wanneer ze wel rijp zijn. Rijpe groenten en fruit zijn nu eenmaal voedzamer. Nu is het niet zo dat biologische groenten en fruit per se rijp geplukt zijn, dat komt soms ook gewoon uit Spanje en Azië e.d. Vers geplukte fruit en groeten vind je vooral terug in lokaal voedsel, op de boerenmarkt bijvoorbeeld. Een eigen moestuin is natuurlijk helemaal vers van de pers 😉

Doe mij maar vers geoogst en biologisch!

Je kunt vertrouwen op de regels die de overheid stelt, zo wordt gezegd, maar ik volg liever mijn eigen gezonde verstand. Ik eet graag puur natuur. Hiermee bedoel ik dus, zonder kleurwax, glanswax, chloor en gas. En die chemicaliën zijn niet aantrekkelijk.

Geef mij maar een vers geoogste, biologische appel met een gekke bobbel.

Comments (2)

  1. Katja 5 jaar geleden

    Ik ben het helemaal met je eens. Maar krijg jij nooit vragen, hoe betrouwbaar denk je dat biologisch is? En dat je naief bent?
    En laatst sprak ik met iemand en die zei dat hij in de kwekerij business werkt en ook wel met gezonde voeding bezig is, maar dat ze ook bij biologisch voedsel middelen gebruiken om te zorgen dat het mooier blijft en beter groeit. Maar wel iets minder schadelijk, maar niet gifvrij. Wat vind jij hier van? Of anderen? Ik merk dat ik daar soms moeite mee heb om op te antwoorden. groetjes

  2. Rolien 5 jaar geleden

    Ook ik deel je mening volledig, al die chemicaliën! Om over E-nummers die je er gratis bij krijgt nog maar te zwijgen. Maar ik heb ook de twijfel die Katja uitspreekt: hoe ‘eerlijk’ is biologische voeding? Je weet in mijn ogen pas echt zeker dat iets ‘deugt’ als het onder je eigen neus groot gegroeid is. Wij hebben hier een ‘vierkantemetertuin’ (vooral de tomaten doen het erg goed) en van beide kanten ouders met een kas/grote moestuin. Dat is geweldig en zeker nu, in de zomer, lukt het prima om biologisch te eten. Maar volledig biologisch eten blijft een uitdaging zal ik maar zeggen. Wat is na biologisch het beste alternatief? Misschien kun je ook eens een artikel schrijven over de controle op biologische teelt/productie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*