Vleesvervangers: Een alternatief voor vlees?

Vleesvervangers: Een alternatief voor vlees?
maart 11, 2014 Jose

Toen ik jaren geleden besloot geen vlees meer te eten waren er nog niet zoveel ‘vleesvervangers’, meestal kreeg ik een stuk kaas als vervanging aangeboden op dat plekje op mijn bord waar bij andere het stukje vlees lag. Maar toen kwamen de vleesvervangers, hiermee kon dat lege plekje (wilde natuurlijk niet iedere dag een stuk kaas eten) toch nog met enige variatie opgevuld worden. Ik heb dus een aantal verschillende vleesvervangers mogen proberen, maar ik kan er nou niet echt enthousiast van worden.

Advies Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft een lijst samengesteld met geschikte vleesvervangers, in deze lijst worden o.a. eieren, producten van de vegetarische slager, Goodbite, Valess, Tivall, noten en pinda’s, pitten peulvruchten, soja. Tahin en hummus, falafel genoemd.

Wanneer ik de ingrediënten van de door het Voedingscentrum aanbevolen vleesvervangers bekijk, zie ik dat de kipstuckjes van de Vegetarische Slager, Goodbite groenteschijf, Tivall Falafel, Valess schnitzel een hele waslijst aan ingrediënten bevatten, zoals o.a. suikers (al dan niet onder een andere naam), e-nummers en transvetten. Het zijn allemaal geproduceerde fabrieksproducten, hoe kunnen die nu gezond zijn? Daarnaast kan ik mij in de smaak niet vinden, de burgers zijn erg zout en smaken gewoon vreemd.

Er wordt veel gesproken over dat vegetariërs goed moeten opletten dat ze geen tekorten krijgen zoals bijvoorbeeld een B12, calcium, vitamine D of ijzer tekort. Natuurlijk moeten vegetariërs erop letten dat zij alle vitaminen en mineralen binnenkrijgen, maar dat geld ook voor personen die wel vlees eten. Een gevarieerd dieet is voor iedereen belangrijk.

Ja, ik beslis

Mijn dochter is 20 maanden en heeft nog geen vlees gegeten. Ik krijg natuurlijk wel eens de opmerking ‘jij besluit dus gewoon dat ze dat niet krijgt?’. In het begin schrok ik daar wel van, maar nu antwoord ik vriendelijk dat ik dat inderdaad voor haar beslis, ben immers haar moeder en ik vind dat elke moeder zelf moet beslissen of haar kind wel of geen vlees eet. Wij maken als ouder heel veel beslissingen voor onze kinderen! Wanneer mijn dochter in de toekomst aangeeft dat ze vlees wil proberen (papa is een flexitariër), dan zien wij wel weer verder. In ieder geval -net zoals papa- vlees van de lokale bio-boederij.

Alternatieven

Wij letten er dus op dat wij eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Gevarieerd en gebalanceerd eten, wij eten dus regelmatig een eitje, zelfgemaakte vegetarische burgers, falafel, noten, zaden, pitten (kun je heerlijke brood mee maken zoals een bananen-brood, noten-pitten brood of een zelfgemaakte smeerpasta), peulvruchten (hier en hier vind je recepten voor o.a. hummus), en natuurlijk dagelijks een groene smoothie, portie rauwkost en ’s avonds een warme maaltijd.
Wij missen de vleesvervangers helemaal niet!

Wordt vervolgd…..

Binnenkort komen de recepten voor o.a noten-pitten brood, zelfgemaakte groenteburger, falafel…….. 😉

*Het is niet mijn bedoeling om een discussie te hebben over het wel of niet eten van vlees, ik wil tevens verder niet ingaan op mijn beweegredenen geen vlees te eten. Wanneer je interesse hebt in een vegetarisch dieet adviseer ik je contact op te nemen met een diëtiste of je huisarts. 

Comments (4)

 1. Miranda 6 jaar geleden

  Hier hebben de kinderen ook nog nooit vlees of vis gegeten. Prima! Wij hebben ook wel eens een reactie gekregen die de strekking had dat wij de kinderen tekort zouden doen. O, dus jij bent vegetariër, geef je je kind dan ook geen vlees? Mijn kinderen missen niets! Wij eten ook regelmatig tempeh (in aanvulling op de opties die je al noemde) 😉

 2. Jose 6 jaar geleden

  Ik kijk enorm uit naar de recepten voor zelfgemaakte burgers en falafel!

 3. jouke 6 jaar geleden

  Kijk uit naar je recepten!! en je kind geen vlees geven is toch net zo goed eigen keus als je kind wel vlees geven, daar beslissen de ouders er toch ook over…Lekker doen zoals jij het wel!

 4. Nikki 6 jaar geleden

  Zelf ben ik ook vegetariër maar geef mijn dochter wel vlees, wel biologisch uiteraard en niet elke dag. Maar dit is mijn keuze en ik kan alleen maar zeggen dat alhoewel ik je niet ken ik bijzonder trots ben op het feit dat je zelf achter je keuze staat! Als iemand aan jouw vraagt: dus jij beslist dat zomaar? EN jij zegt dan: ja natuurlijk het is mijn kind en ik ben de moeder! Dan vind ik dat super goed van je! Waar bemoeit een ander zich mee? Jij vraagt toch ook niet aan elke mama die achter een fristi-drinkende of witbrood met margarine en vruchtenhagel etende peuter aanloopt, dus jij beslist dat zomaar? Terwijl dat pas iets zou moeten zijn om over te discuseren! You go girl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*