Vermijd ongezonde suikervervangers!

Vermijd ongezonde suikervervangers!
oktober 5, 2012 sharon

Deze ongezonde vervangers zijn zonder meer de synthetische zoetstoffen. Synthetisch betekent eigenlijk dat ze niet in de natuur voorkomen en in een laboratorium zijn gemaakt. Helaas blijkt steeds vaker dat deze zoetstoffen helemaal niet gezond zijn, zelfs nog erger dan suiker. Het wordt veel gebruikt in dieetproducten, maar er blijkt dat je van deze zoetstoffen nog dikker wordt dan van suiker. Deze vervangers zijn absoluut niet geschikt voor kinderen.

Bij deze vervangers kun je denken aan aspartaam, acesulfaam, cyclamaat, lactitol, maltitol, mannitol, sacharine, sucralose, tagatose, sorbitol en xylitol. Sommigen zijn redelijk natuurlijk, daarover hieronder meer.

Suikervrij eten zonder zoetstoffen is gemakkelijker

Bij suikervrij eten raak je gewend aan het feit dat je minder suiker binnenkrijgt. Bij zoetstoffen zoals deze kun je die omschakeling minder makkelijk maken, omdat het lichaam verwacht suiker binnen te krijgen wanneer je de producten eet. Alleen komt er geen suiker, maar een chemische zoetstof. Dit kan ervoor zorgen dat je juist meer zin heb in suiker en de hele tijd naar zoete dingen gaat zoeken. Zonder deze zoetstoffen is suikervrij eten dus gemakkelijker vol te houden ook.

Aspartaam als suikervervanger

Aspartaam is de meest bekende suikervervanger. En de meest bediscussieerde, met de slechtste naam. Aspartaam wordt ook soms E951 genoemd, een voedingsadditief. Aspartaam wordt gelinkt aan verschillende ziekten, waaronder CVS, depressie, diabetes, diarree, eczeem, epileptische aanvallen, hersenbeschadiging, overgewicht, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, kanker (voornamelijk hersentumoren), onvruchtbaarheid, slaapproblemen, vermoeidheid en vetzucht.
(zie ook het boekje ‘Wat zit er in uw Eten’ van Courine Gourget)

Lactitol, maltitol en mannitol

Lactitol, maltitol en mannitol worden als redelijk onschuldig gezien. Ze hebben alleen één heel groot nadeel, het werkt laxerend. En dat klinkt nog netjes, maar met andere woorden, je krijgt er buikpijn van en diarree. De ene persoon reageert hier sterker op dan de ander, maar dit is geen wenselijke suikervervanger.

Tagatose of tagatesse

Tagatose is een stof die in de natuur in kleine hoeveelheden te vinden is. Het is nooit verstandig om een stof in grote hoeveelheden te consumeren, die je eigenlijk maar sporadisch of in zeer kleine hoeveelheden in de natuur terugvindt. De natuur levert onze voedingsstoffen in de juiste proporties. Tagatose wordt gemaakt uit lactose en ligt erg dicht bij een geraffineerde suiker. Namelijk, eerst wordt de lactose uit de melk gehaald, vervolgens wordt die lactose weer bewerkt en heb je tagatose. Iets teveel bewerkingen voor iets gezonds!

Xylitol en sorbitol

Ditzelfde geldt voor xylitol en sorbitol. Deze stoffen zijn wel natuurlijk en komen voor in sommige vruchten. Maar om dit te verkrijgen wordt de stof volledig geïsoleerd uit de vrucht, waardoor het gewoon een geraffineerd proces is. Deze stoffen zijn prima zolang ze in de vrucht zitten, maar isoleren van een stofje is vaak geen goed idee.

Kies dus voor de puur natuurlijke zoetstoffen, met alle vitaminen en mineralen er nog in!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*