Vegetariërs hebben minder en slechtere kwaliteit sperma

Vegetariërs hebben minder en slechtere kwaliteit sperma
oktober 28, 2014 sharon

Normaal schrijf ik weinig over wat in de media verschijnt, maar dit bericht verdient toch wel wat aandacht. In Amerika is er een christelijke groepering die vegetarisch eet en gemiddeld 10 jaar langer leeft. Onderzoekers onderzochten het sperma van deze vegetariërs vs. vleeseters, omdat ze verwachtten dat de kwaliteit en hoeveelheid van hun sperma ook een stuk beter zou zijn.

Minder en slechter

Ze waren echter verrast door de uitkomst. Vegetariërs en vegans hadden aanzienlijk minder sperma en ook de kwaliteit van de sperma was slechter. In cijfers was dit 50 miljoen per ml voor de vegetariërs en 70 miljoen per ml voor de vleeseters. Daarnaast was maar een derde van het sperma ‘fit’ genoeg, tegenover 60% van de vleesetende mannen.

Vitaminetekort

De onderzoekers denken dat een vitaminetekort een reden zou kunnen zijn, samen met een gebruik van soja. Het vitaminetekort zou samengaan met de theorie van Weston Price dat dierlijke producten nodig zijn voor een gezonde voortplanting. Een voorbeeld zou vitamine B12 zijn, wat ervoor zorgt dat oestrogenen worden afgebroken. Oestrogenen kunnen de hoeveelheid sperma doen afnemen.

Soja

Ze denken ook aan soja, omdat soja al eerder liet zien de sperma hoeveelheid af te doen nemen. Soja bevat stoffen die lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen, waar we het net al over hadden, die de hormoonbalans in de war kunnen schoppen. Tenslotte vervangen veel vegetariërs het vlees met soja (de niet gefermenteerde, ongezonde variant), waardoor er veel fyto-oestrogenen binnenkomen. Lees hier meer over soja.

Pesticiden

Ook opmerkelijk is dat er een verschil was tussen mannen die veel groente en fruit aten met veel pesticiden en mannen die groente en fruit aten met weinig pesticiden.

Dus?

Zoals de onderzoekers al aangeven, betekent het natuurlijk niet dat vegetariërs of veganisten onvruchtbaar zijn. Dat zien we in de praktijk natuurlijk al. Echter, het kan wel een rol spelen in het zwanger worden op de natuurlijke manier. Het is tenslotte feit dat onvruchtbaarheid een steeds groter probleem wordt in onze samenleving. Zij raden sowieso aan de soja te laten staan. Veel bewuste, natuurlijke vegetariërs/veganisten zullen dit wellicht al niet eten.

Ik ben persoonlijk ook verbaasd over de resultaten. Ik geloof ook dat dierlijke producten (en de vitaminen die erin zitten) een belangrijke rol spelen bij vruchtbaarheid, dus dat was niet zozeer de verrassing. Maar deze studie is gehouden onder ‘normale’ vleeseters (verwacht ik). Je weet wel, het vlees dat komt uit de extreme bioindustrie, met vreselijke leefomstandigheden voor de dieren, vlees van slechte kwaliteit. Daarnaast eten ‘gewone’ vleeseters vaak zeer bewerkt vlees met veel vervelende extra stoffen erbij. En toch hebben de uitkomsten zo’n groot verschil tussen de twee groepen. Moet je nagaan als het ging om mensen die kwalitatief goed vlees aten, onbewerkt en zonder vreemde toevoegingen. Wellicht is het verschil dan nog groter?

Meer info

Zie hier en hier artikelen over het onderzoek.

Ben je benieuwd naar de visie van Weston Price over vruchtbaarheid, zwangerschap en verder, lees dan Nourishing Traditions of Baby & Child care

Comments (3)

 1. mariandel 5 jaar geleden

  Wat voor verschil was er dan tussen mannen die wel of geen pesticiden aten? Dat zie ik niet terug..

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Het staat in beide artikelen onderaan. Niet in cijfers ofzo, als je dat bedoelt?

 2. Inge 5 jaar geleden

  Interessant. Maar de conclusie dat dit betekent dat vlees onmisbaar is voor een goede gezondheid danwel zaadproduktie is me wat kort door de bocht. Het zou ook kunnen zijn dat deze mannen onzorgvuldig zijn in de keuze van vleesvervangers en niet weten wat ze moeten doen om een volwaardige voeding binnen te krijgen op die manier. En veel vegetariërs leggen een flinke focus op melk. Er zijn behoorlijk wat mensen die dat niet goed verteren zonder het in de gaten te hebben. Dat kan ook een invloed hebben op de gezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*