Soorten broodbeleg + recept voor suikervrije carobe hazelnootpasta

Soorten broodbeleg + recept voor suikervrije carobe hazelnootpasta
augustus 2, 2013 simone

carobepastaEerst even over onze ontbijt- en lunchgewoontes. Mijn man eet meestal beide maaltijden brood met beleg. Mijn eigen ontbijt is meestal een groene smoothie en mijn lunch vaak een salade of gestoomde/gegrilde groenten. Mijn bijna kleuter eet ook vaak brood, crackers of rijstwafels met beleg. En mijn dreumes eet van alles wat 😉 groene smoothie samen met mij. Stukjes brood bij papa. Vaak bananenpap (teff ontbijt met rijstmelk en banaan) als eigen ontbijt en bij de lunch een beetje mee met mij en vaak nog een cracker erbij. Soms eten we met z’n allen pannenkoeken, wafels of roerei als ontbijt of lunch (kan de lijst met variaties nog veel groter maken maar dit zijn de gebruikelijke dingen)

Brood, crackers en groente

Nu koop ik volkoren spelt zuurdesem brood en het is mijn bedoeling om straks glutenvrij brood zelf te gaan bakken voor de afwisseling dus ik vind het prima dat ze brood eten als maaltijd. Enige jammere vind ik dat mijn man en peuter hierdoor veel minder groente eten dan mijn dreumes en ik. De crackers die we eten zijn trouwens kastanjecrackers van ‘le pain des fleurs’, superlekker en glutenvrij.

Brood als traktatie

Grappig feitje doordat mijn dreumes niet superveel brood eet, ziet ze dit als een soort traktatie. We waren van het weekend op een feestje en toen ze de taart uitdeelden (die we beide niet eten vanwege de zuivel waar we uitslag van krijgen) liet ik haar wat kiezen uit een bakje wat ik had meegenomen. En wat nam ze? Juist, een boterham met pindakaas!

Soorten beleg

Als je in de winkel kijkt bij het diverse broodbeleg schrik je van de hoeveelheid suiker, zuivel en e-nummers die erin worden verwerkt. Zelfs in plakjes ham of kipfilet wordt van alles toegevoegd.
Wat eten we dan wel hier in huis:
– avocado
– hummus (nog aan het uittesten voor de ideale samenstelling)
– amandelpasta (staat bovenaan de lijst van zelfmaken)
– zelfgemaakte pindakaas (zie hier voor een uitleg met veel foto’s)
– jam zonder toegevoegde suikers (kun je ook zelf maken met chiazaad zie hier)
– hagelslag (kokosrasp met rauwe cacao peuter is er dol op!)
– zelfgemaakte carobe-hazelnotenpasta:

Benodigdheden

180 gram hazelnoten
6 tl ahornsiroop/agavesiroop of honing
3 el carobepoeder
beetje water naar wens

Maal de hazelnoten tot gruis (zelf doe ik dit door een slowjuicer maar kan denk ik ook met keukenmachine of notenmaler) meng de carobe en zoetstof naar wens erdoorheen. Als het wat droog is voeg ik er altijd wat water aan toe tot het een chocopasta uiterlijk heeft. Bewaar in de koelkast. Deze hoeveelheid is een redelijk volle pot die best een tijd meegaat. Denk dat hij hier in ongeveer 3 weken op gaat.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*