Perenijsjes zonder peer?

Perenijsjes zonder peer?
juni 17, 2013 Diana

festini-perenijsjes-foodwatchAfgelopen week deelde Foodwatch op Facebook de misleidende reclame van de Festini Perenijsjes. “Zoveel fruit zuig je er niet zomaar uit” is de boodschap. Als ouder denk je dan al gauw dat wanneer je voor het vriesvak staat, je een bewuste keuze maakt als je dus voor de Festini perenijsjes kiest. Een aantal jaar geleden zou ik hier zelf ook ingetrapt zijn. Want je gaat er niet vanuit dat hierover gelogen mag worden. Maar wat blijkt: er zit maar 10 gram peer in het ijsje, dat is 1/15 peer. Terecht merkt Foodwatch op: “In Festini ijsjes zit zo weinig fruit, dat hap je er in één keer uit.” De rest bestaat uit water, glucose-fructose siroop, suiker, johannesbroodpitmeel, citroenzuur. Vervolgens staat er op de site van Ola nog trots: “Mét vitamine C!” Als laatste op de ingrediëntenlijst staat er inderdaad vitamine C vermeld. Tja, als er zo weinig echt fruit in zit, dan voeg je toch maar kunstmatige vitamine C toe?

 Het recht om keuzes te maken op basis van eerlijke informatie

Ik sta werkelijk versteld van hoever de misleiding gaat. Zo heb je als ouder helemaal geen eerlijke keus meer. Veel ouders willen hun kinderen namelijk gezonde verantwoorde dingen geven. Maar als je een ijsje geeft, waarvan je denkt dat het één en al fruit is, en het blijkt daarentegen één en al super geraffineerde suiker te zijn, dan worden die arme ouders dus keihard misleid. Als je als ouder die ene keer ervoor kiest om een ijsje te geven waar toch suiker in zit, dan moet dat kunnen, als ze maar weten wat ze hun kinderen geven. Dit kan o.a. door niet meer af te gaan op claims en reclameboodschappen van de fabrikanten, maar door zelf in kleine lettertjes de ingrediënten te gaan lezen.

Foodwatch

Gelukkig worden steeds meer consumenten wakker. Dit komt mede door organisaties als Foodwatch. Foodwatch pleit voor eerlijke voorlichting door de levensmiddelen fabrikanten zodat consumenten goede keuzes kunnen maken. Ook maakt Foodwatch zich sterk om marketing voor ongezonde kindervoeding te stoppen. Wil je op de hoogte blijven van wat voor misleidingen Foodwatch nog meer aan de kaak stelt, ‘like’ dan hun Facebook pagina, en blijf op de hoogte.

Gezonde waterijsjes

Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om kinderen ijsjes te geven die wel boordevol fruit zitten! Wil je een echt perenijsje maken pureer dan wat rijpe peren, vul ijsvormpjes en zet ze in de vriezer tot ze hard zijn. Dit kan uiteraard ook met ander fruit! De ijsvormpjes van Greenjump zijn echt een aanrader. We noemen Greenjump hier geregeld maar we krijgen hier echt niet voor betaald! 😉  Ik heb de vormpjes echt zelf gekocht en ze bevallen uitstekend 🙂 Het is maar 5 minuten werk en zo geef je je kind een ijsje dat boordevol fruit en vitaminen zit. 🙂

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*