Ons leuke interview met Amber Albarda – over baby’s, kinderen, borstvoeding en snacks!

Ons leuke interview met Amber Albarda – over baby’s, kinderen, borstvoeding en snacks!
maart 19, 2013 ilona

Copyright by dianaemanuela

Met haar eerste boek veranderde Amber Albarda mijn leven. Ik raakte vooral direct geinteresseerd doordat Amber dezelfde ziekte bleek te hebben als ik (Hashimoto), maar daar mede dankzij haar gezonde eetgewoonten geen klachten meer van had. Dat wilde ik ook, want ik zat nog vol met klachten! De natuurwinkel werd mijn nieuwe vriend en ik begon me steeds meer te verdiepen in “echt” eten.  We aten ineens dingen waar ik vlak daarvoor nog nooit van gehoord had. Al zeer snel voelde ik me een stuk beter.

Ziekte van Hashimoto

Bij de ziekte van Hashimoto werkt je schildklier te langzaam doordat je lichaam antistoffen heeft aangemaakt die je schildklier eigenlijk aanvallen. Hierdoor gaat je schildklier (steeds) minder hormonen aanmaken en daardoor gaan ook al je andere organen trager werken met allerlei klachten tot gevolg. De ziekte zelf is niet te genezen, maar met een correct ingestelde medicatie is er goed mee te leven. Het vinden van de juiste dosis blijkt bij mij nogal een ding, waardoor ik tot nu toe nog altijd klachten, zoals hele erge moeheidsaanvallen (zo noem ik het maar), heb.

Een nieuw boek en een interview!

Een aantal weken geleden ontving ik het nieuwe boek “Gezond Genieten”, wat gisteren officieel uit is gekomen. Wat ik hiervan vind, kun je hier lezen. Ook ontving ik een email met de vraag of ik Amber wilde interviewen, want ze zou een paar dagen in Nederland zijn voor interviews ter ere van haar nieuwe boek.
Natuurlijk wilde ik dat!! Wij zijn niet het grootste blog van Nederland, maar blijkbaar zijn we toch leuk genoeg voor een interview. En omdat het samen altijd nog leuker is, gingen Sharon (bedankt voor je perfecte aantekeningen 😀 ) en Diana (maakte deze prachtige foto van Amber met Finn) ook mee.

Praten, gezelligheid en spugen…

We wisten meteen dat we allerlei leuke mama vragen wilden stellen. We namen onze kinderen mee. Het was een beetje een gok of dat niet een beetje gek zou zijn, maar nee hoor… Ambers kleine jongeman was er ook bij! Alle kindjes nog aan de borstvoeding, dus een en al begrip natuurlijk voor het brabbelende extra gezelschap. De jongens gedroegen zich voorbeeldig en brabbelden tussen het gesprek door lekker mee. Diana was helaas wel de pineut, want eerst werd ze onder gespuugd door mijn zoon en tijdens het interview vond haar zoon dat ook wel een goed idee.

Lobby’s, hotelkamers en badkamerjassen…

Bij de receptie van het hotel waar we hadden afgesproken, vroegen we waar we moesten zijn en we werden naar een hotelkamer op de 3e verdieping gestuurd. In de lobby beneden zagen we Amber meteen zitten en het eerste wat ons opviel was die werkelijk prachtige bos met haar. We wilden onze kindjes nog even voeden voor het interview, dus we gingen vast naar boven om een rustig plekje te zoeken. Uiteindelijk zaten we in de gang op de grond. Ondertussen was het allang tijd voor het interview, maar we zagen maar niemand. Sharon kwam met het briljante idee om gewoon op de hotelkamerdeur te kloppen. Maar daar was iemand in badkamerjas not so amused. Oeps… We waren dus verkeerd geïnformeerd. We schaamden ons een beetje want nu waren we dus te laat bij Amber. Beneden zat Amber nog steeds in de lobby en we liepen naar haar toe. Ze zaten nog na te tafelen van de lunch en het was gelukkig totaal geen probleem dat we wat later waren. We zochten een rustig plekje op om te kunnen praten.

Borstvoeding voor de antistoffen

Amber heeft inmiddels 2 kinderen, een dochter van 23 maanden Gracie en een zoon van 5 maanden Finn. Finn weegt nu al 9 kilo, heel grappig want de zoon van Diana (9 maanden) en mijn zoon (11 maanden) wegen respectievelijk 8 en 8,5 kilo.
Ook Gracie krijgt nog borstvoeding in de ochtend. Amber vindt dit belangrijk voor de antistoffen. Ze is dan ook nooit snotterig of ziek en ze genieten er allebei ook nog erg van.

Finn kon direct na geboorte genieten van de moedermelk!

Omdat ze haar dochter nog voedt, was het begin met Finn extra makkelijk. De melkproductie hoefde voor hem niet op gang te komen. Hij is binnen het uur na de geboorte aangelegd en vanaf dat moment is het meteen perfect verlopen. Finn is zijn geboortegewicht nooit kwijtgeraakt en Amber denkt dat hij doordat er meteen volop voeding was, hij ook zo goed gegroeid is en daardoor nu dus al 9 kilo weegt.

De eerste hapjes van Gracie

Finn krijgt op dit moment nog geen vaste voeding, maar het eerste wat Gracie kreeg na 6 maanden exclusief borstvoeding, was eigeel (zachtgekookt, zodat ze het zo naar binnen kon slurpen). Hierna volgde zoete bataat, wortel en pastinaak. Amber is iets eerder begonnen met het geven van zaden, pitten en noten dan wordt aangeraden, omdat haar dochter nooit allergische reacties had op voeding en ze deze producten erg belangrijk vindt in het voedingspatroon.

Gracie’s ontbijt

Als ontbijt geeft ze Gracie graag ontbijtvlokken zoals boekweit, gerst, havermout, en altijd met vers fruit, lijnzaadolie, gemalen zonnebloempitten, kaneel, water en kokosolie. Gracie is gek op kokosolie en wilt altijd graag de lepel aflikken.

Gracie’s favoriete snack

gezond genietenDe bijna 2-jarige Gracie vindt ei, yoghurt en olijven erg lekker.

De favoriete snack onderweg van Amber en Gracie

Voor onderweg is Ambers favoriete snack een gekookt ei en een mandarijntje. Beiden goede bezigheidstherapie voor in de auto voor Gracie, want ze is eerst wel even bezig met het pellen en daarnaast is het heel gemakkelijk mee te nemen. Voor zichzelf zijn dit ook haar favoriete meeneemsnacks, naast een appel en nootjes.

De favoriet uit het nieuwe boek ‘Gezond Genieten’?

Uit ‘Gezond Genieten‘ noemt Amber als favoriet de omeletmuffins. Deze zijn gemakkelijk te eten in de auto en ideaal bij gebrek aan tijd ‘s morgens. In het weekend maakt Amber regelmatig speltpannenkoeken.

Hoe gaan de boodschappen in huize Albarda?

Het boodschappen doen gebruikt Amber als een mooi moment om even met de kinderen naar buiten te gaan. Ze doet elke 2-3 dagen boodschappen, zodat ze altijd verse producten in huis heeft. Al haar winkeltjes, waaronder de natuurwinkel, zitten bij haar om de hoek.

Wat vindt ‘meneer Albarda’ eigenlijk van het geheel?

We waren erg benieuwd wat haar man eigenlijk van haar gezonde levensstijl vindt. Hij blijkt nog fanatieker dan Amber zelf. Hij is 10 kilo afgevallen sinds ze zo gezond eten en samen hebben ze het gevoel alsof ze in een soort eeuwige jeugdbubbel terecht zijn gekomen. Aan tafel zijn er dan ook nooit discussies over de gezonde gerechten.

Enneuh…hoe gaat dat met dat gezonde eten in restaurants en op visite?

Amber vindt het geen probleem als haar kinderen straks bij vriendjes en vriendinnetjes thuis snoep aangeboden gaan krijgen. Juist omdat de basis goed is, merkt ze dat Gracie bijvoorbeeld een spekje niet eens echt lekker vindt. Thuis krijgt ze alleen maar echt voedzame producten. Daardoor kan haar lichaam zo’n snoepje best wel aan. Ook wat haar zelf betreft, doet ze er niet panisch over dat ze in een restaurant bijvoorbeeld geen speltpasta kan bestellen. Ze probeert dan gewoon het meest gezonde gerecht te kiezen. Ook wordt er wel eens een patatje of iets dergelijks gehaald. Na het eten hiervan merkt Amber aan zichzelf wel dat het minder goed valt en haar lichaam meer moeite moet doen het te verwerken.

En hoe gaat het nu met Ambers ziekte van Hashimoto?

Wat haar auto-imuunziekte betreft was ik zelf wel nieuwsgierig of ze hier nog medicijnen voor nodig heeft.
Op dit moment slikt Amber een dierlijk schildklierhormoon wat een combinatie is van T3 en T4. Deze beide hormonen maakt de schildklier aan. T4 is eigenlijk een soort voorraad terwijl T3 het actieve hormoon is. Naar behoefte van het lichaam, weefsels en cellen wordt T4 omgezet in T3. Dit gebeurt onder andere in de lever, de spieren en de hersenen.

Zelf slik ik Thyrax, wat synthetisch is (ik heb erg veel klachten gehad en nu nog steeds dus regelmatig last van onder andere extreme moeheid) Amber heeft helemaal geen klachten en is dan ook zeer tevreden met het dierlijk hormoon wat zij slikt. Bij mijn volgende bezoek aan de endocrinoloog zal ik dan ook zeker gaan vragen om bij mij ook een dierlijk hormoon uit te proberen.

Nog tips voor de niet-slapenden onder ons?

Diana en ik hebben helaas nog regelmatig te kampen met gebroken nachten omdat onze zoons nog niet (altijd) doorslapen. We waren benieuwd of Amber ons nog tips kon geven op het gebied van voeding om, ondanks het slaaptekort, toch nog wat meer energie te hebben overdag. Volgens Amber is het vooral belangrijk zo gezond mogelijk te blijven eten en eet ook zoveel als je nodig hebt en wanneer je trek hebt.

Inmiddels is Amber weer terug in Londen en ligt haar nieuwe boek ‘Gezond Genieten’, wat boordevol heerlijke recepten zit, in de winkels. Je kunt ‘m ook nog winnen op degezondemama, kijk hier voor meer info over het nieuwe boek en de actie!

Copyright by dianaemanuela

Comments (5)

 1. Jouke 7 jaar geleden

  Wat een leuk interview dames, ga het boek zeker aanschaffen :-)!

 2. Linda 7 jaar geleden

  Nu ben ik nog nieuwsgieriger naar het boek! Volgens mij is het ook hartstikke leuk voor mensen zonder kinderen 🙂

 3. San 7 jaar geleden

  Leuk om te lezen!! Alleen die gekookte eieren staan mij tegen. Vind dat heel niet gezond, ook niet voor kleine kids!! Eiwitten zijn heus niet zo gezond als gedacht..

  • Elske 7 jaar geleden

   Mee eens 🙂 Net als zuivel, zoals yoghurt..

 4. Elske 7 jaar geleden

  Wat leuk zo’n interview! Heb de andere boeken van Amber Albarda ook gelezen, maar ben ook benieuwd naar deze inderdaad. Ga zo de recensie eens lezen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*