Natuurlijk en gezond (op)voeden met Julia Kang

Natuurlijk en gezond (op)voeden met Julia Kang
maart 27, 2013 Diana

natuurlijk-en-gezond-opvoeden-julia-kangJulia Kang, schrijfster van 100% gifvrij heeft inmiddels een nieuw boek geschreven. Natuurlijk en gezond (op)voeden met Julia Kang. Wie het eerste boek gelezen heeft, zal nu zeker niet worden teleurgesteld. Wederom is het weer toegankelijk en een goed onderbouwd verhaal met de nodige verwijzingen naar andere boeken en studies. Net als 100% gifvrij heb ik ook dit boek in een dag uitgelezen.

Vernieuwend en inspirerend

Dit is echt een boek die iedere (aanstaande) bewuste ouder zou moeten hebben (en vooral ook lezen 😉 ). Julia Kang beschrijft alles waar je rekening mee kunt houden: vanaf de zwangerschap tot schoolgaande kinderen. Er is weinig dat ze onbesproken laat: hoe je een gifvrije babykamer inricht tot tussendoortjes en ontbijtjes voor je schoolgaande kinderen. Haar tips zijn leuk, vernieuwend en inspirerend, zelfs voor mensen die al bekend zijn met natuurlijk en gifvrij leven en eten.

Nieuwe kijk op de gezondheidszorg

Vooral haar verhaal over de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie vond ik heel verhelderend. Ze beschrijft wat ze meegemaakt heeft met haar dochtertje die met 8 weken een erge vorm van eczeem kreeg. Zelfs de artsen gaven toe dit nog niet in deze mate gezien te hebben. De foto’s in het boek van haar dochter spreken boekdelen. De enige oplossing die de artsen boden was antibiotica en een cortisonzalf, die ze tot haar vierde jaar zou moeten blijven gebruiken. Gelukkig keek Julia verder dan haar neus lang is en kwam terecht bij een natuurarts die onderzocht waar de eczeem vandaan kwam. Haar dochtertje bleek voor van alles allergisch te zijn. Na ongeveer 3 maanden was de eczeem helemaal weg! Ze heeft nooit die zware medicijnen hoeven te gebruiken.

Wel of niet vaccineren?

Ook bespreekt ze een gevoelig onderwerp als vaccineren. Ze zet helder uiteen waarom ze kritisch is zonder belerend of aanvallend te worden. Uiteindelijk laat ze de keus bij de ouder om wel of niet te vaccineren, maar dringt er wel op aan om je als ouders tenminste wel goed te informeren over het onderwerp en je gezonde verstand te gebruiken.

Mijn conclusie

Heb je dan helemaal niets erop aan te merken? Jawel, altijd. 🙂 Een paar kleine puntjes die niet helemaal correct waren die mij zijn opgevallen: zo hoef je in Nederland geen doorverwijzing te krijgen voor een fysiotherapeut, bevatten rijst en quinoa geen gluten, en zijn de plastic babyflesjes sinds een aantal jaar in Nederland wel BPA vrij (hoewel haar advies om glazen flessen te gebruiken echt een goede is, omdat dat altijd beter is dan plastic :)) en is de kaftfoto wel mooi maar helaas wat onscherp (je bent fotograaf of niet ;)). Verder kan ik alleen maar vol lof zijn: haar boek is ook mooi vormgegeven met mooie foto’s en leuke, grappige stripverhaaltjes. Het verdient echt een plek in de boekenkast van iedere (aanstaande) mama en papa. (kijk hier voor meer info over het boek)

Comments (5)

 1. Elske 7 jaar geleden

  Ik vind het inderdaad ook een erg goed boek! Vind de info over vaccineren ook heel interessant, al lijkt me het heel lastig hierin uiteindelijk te kiezen.
  Maar idd een goed boek! 🙂

  • Auteur
   Diana 7 jaar geleden

   Ja het blijft idd een lastige keuze, helemaal mee eens!

 2. Ronald 7 jaar geleden

  Zeer goed en duidelijk boek, alleen een ding las ik met een aparte glimlach, ze schreef ergens dat “de natuur” dit zo gemaakt heeft (goed bedoeld verder ook hoor) maar dat is natuurlijk God die dit zo gemaakt heeft, want de natuur heeft een verborgen aandrijfkracht waardoor e.e.a. o.a. groeit.

 3. Memmie 7 jaar geleden

  Heb het boek ook. Deels herhaling van het eerste boek maar zeker de moeite waard om te lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*