Lactose in melk

Lactose is de melksuiker, die van nature in de melk aanwezig is. Om melksuiker te kunnen verteren, heb je een enzym lactase nodig. Nu hebben baby’s dat stofje ruimschoots, maar dit verdwijnt rond de leeftijd van 5 jaar of jonger. In rauwe melk zit deze lactase, die dus kan helpen met het verteren van de lactose in melk. Tijdens de pasteurisatie wordt de lactase onbruikbaar, het eiwit en enzym stolt namelijk, waardoor veel mensen de lactose moeilijk kunnen verteren.

Lactose-intolerant

Dit is de reden dat veel mensen lactose-intolerant zijn. Wist je dat 75% van de wereldbevolking lactose-intolerant is? Vooral in Azië, Afrika en Zuid-Amerika drinken ze geen gepasteuriseerde melk, precies om deze reden. Alleen in Westerse landen wordt het normaal bevonden melk te drinken, maar ook in deze landen zijn meer mensen lactose-intolerant dan je denkt. Dit kan geleidelijk aan ontstaan. Bij sommige mensen is een lactose-intolerantie vastgesteld, maar nog veel meer mensen lopen er gewoon mee rond, met alle gevolgen van dien.

Kenmerken van lactose-intolerantie

Het kan zijn dat je veel last hebt van een opgeblazen gevoel en last hebt van je buik en darmen, op welke manier dan ook. Een goede manier om erachter te komen of je een lactose-intolerantie hebt, is 2 weken geen zuivelproducten nemen, om te kijken of de klachten afnemen. Soms kan het ook helpen om na die 2 weken opeens weer 2 glazen melk te drinken, om te kijken of ze dan weer terug komen.

2013-06-02T21:09:50+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

4 Reacties

  1. Denise juni 7, 2013 om 3:55 pm- Antwoorden

    Ik eet graag, yoghurt, Griekse yoghurt en kwark. Sinds ik mij wat meer bezig hou met gezond eten, eet ik dit een stuk minder. Maar Is dit net zo erg als melk?

    • sharon juni 9, 2013 om 2:52 pm- Antwoorden

      Dit is gefermenteerde melk waardoor er nauwelijks lactose in zit. Lactose is moeilijk te verteren voor velen waardoor yoghurt een betere optie kan zijn. Maar toch zit er dan nog caseine in. De één kan er beter tegen dan de ander. groet!

  2. Anna januari 12, 2014 om 10:43 pm- Antwoorden

    Beste Sharon,

    Ik lees je blogs erg graag. Ruim 2 jaar eet ik geen zuivel meer. Vanwege mijn glutenallergie eet ik geen brood, pasta’s etc. Uiteraard ook suikervrij, wat niet altijd even makkelijk is. Geen zuivel, geen gluten en geen suikers.

    Nu is het advies om tijdens de zwangerschap zuivel te nuttigen vanwege de calcium. Hoe heb jij dit opgelost? Ik drink rijstemelk waar calcium aan toe is gevoegd, is dit voldoende?

    Groetjes en alvast bedankt.

Geef een reactie