Koemelkallergie vs. lactose-intolerantie vs. caseïnevermijders

Koemelkallergie vs. lactose-intolerantie vs. caseïnevermijders
april 24, 2013 sharon

Soms is het ook verwarrend ook. Wat is nou het verschil tussen een koemelkallergie, lactose-intolerantie en dan dat eiwit waar sommige mensen heel sterk op reageren, die caseïne die in melk aanwezig is?

Koemelkallergie

Dit is meestal alleen bij baby’s en is een allergie waar de meesten overheen groeien. Er wordt gereageerd op de eiwitten die aanwezig zijn in koemelk. In dit geval wordt dus de koemelk vermeden.

Lactose-intolerant

Sommige mensen (of misschien wel veel!) zijn lactose-intolerant. Dit betekent dat de melksuikers, van nature in melk aanwezig, niet goed verteerd worden in de darmen, waardoor die darmen vervelend doen. Lactose is aanwezig in alle melksoorten, van koe tot buffel en geit. Lactose-intoleranten vermijden dus al deze vormen van zuivel.

Zure melkproducten zijn eventueel wel een optie voor de lactose-intoleranten. In de zure melkproducten is geen lactose meer aanwezig, vandaar de zure smaak, waardoor dit voor sommigen geen probleem is. Dit gaat echter niet altijd op. Ook roomboter kan soms wel verdragen worden. Vandaar dat deze producten soms worden bestempeld als ‘beter verteerbaar’.

Caseïnevermijders

Dan heb je nog die vervelende stof caseïne waar veel mensen niet goed tegen kunnen. De vervelendste vorm van caseïne zit in koemelk, alle soorten ervan. Vooral kaas! In andere zuivelproducten lijkt de caseïne niet zo heftig, dus vaak vallen zuivelproducten van andere beesten beter. Daarom wordt vaak gezegd dat deze producten beter verteerbaar zijn.

Wat past bij jou?

Zo zie je dat voor elke allergie of intolerantie andere producten beter geschikt zijn. Ikzelf laat zuivel zoveel mogelijk staan. Alle soorten. Uiteindelijk zit er altijd óf caseïne in, óf lactose, of allebei. En ik heb het liever niet. De alternatieven zijn gelukkig talrijk!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*