Het verschil tussen biologisch en fair trade

Het verschil tussen biologisch en fair trade
juli 14, 2014 sharon

biologisch-en-fairtrade-300x300Om de één of andere reden is er altijd verwarring over deze twee namen: biologisch en fairtrade. Want wat zegt het als iets biologisch is en wat betekent het als een product fairtrade is? Is dat niet gewoon hetzelfde? Een soort all-in-one pakket? Nee dus 🙂

Biologisch

Biologisch verbouwen betekent dat er tijdens het groeien en bloeien van gewassen alleen gebruik wordt gemaakt van natuurlijke middelen, in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen, en er wordt bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van kunstmest. De giftige stoffen die in de bestrijdingsmiddelen zitten, die komen dus niet op de gewassen en daardoor niet op je eten. Daarnaast kunnen dieren biologisch gehouden worden, dit betekent dat er regels zijn omtrent hun voer, bewegingsruimte en andere zaken, zoals naar buiten kunnen en richtlijnen betreffende medicijngebruik. Bij biologisch wordt (over het algemeen) rekening gehouden met dier en milieu. Al die richtlijnen zijn wettelijk vastgelegd.

Overigens zegt biologisch niet dat een biologisch product uit de fabriek geen kunstmatige, ongezonde toevoegingen bevat of andere ongezonde ingrediënten, zoals suiker of witte bloem. Biologisch is dus niet automatisch gezond.

Fairtrade

Fairtrade heeft minder met bestrijdingsmiddelen te maken. Fairtrade gaat over mensen. Fairtrade komt voort uit eerlijke prijzen voor werkers en producenten, transparantie hierin, geen kinderarbeid en zorg voor het milieu. Zorg voor het milieu is echter een aspect van fairtrade en niet zo streng als biologisch. Bij fairtrade draait het om eerlijke handelsvoorwaarden en goede werkomstandigheden. Een fairtrade product is dus niet automatisch biologisch en een biologisch product is niet automatisch fairtrade. Fairtrade zegt niets over de gezondheid van een product. Helaas verschijnen er ook negatieve berichten over fair trade keurmerken en de effectiviteit ervan. Ik ben er soms dan ook wat sceptisch over.

De perfecte situatie?

De perfecte situatie is natuurlijk allebei. Zowel biologisch als fairtrade. Tenslotte eet je biologisch (als je daarvoor kiest) voor je eigen gezondheid en dat van de wereld om ons heen.

Er zijn meer dingen waar je rekening mee kunt houden:

  • koop lokaal bij de bioboer: lokaal of dichtbij huis is sowieso fair trade
  • let goed op bij chocolade, koffie, thee, tropische vruchten
  • koop je kleding tweedehands (of bio kleding)

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*