Groentehapjes maken, invriezen en ontdooien

Groentehapjes maken, invriezen en ontdooien
juni 5, 2014 simone

Een hele tijd terug heb ik al eens beschreven hoe ik de vaste voeding bij onze kinderen heb geïntroduceerd. Zie hier. Gelukkig heb ik na de geboorte van onze derde nog een half jaar de tijd om erover na te denken hoe ik de vaste voeding deze keer ga introduceren.

Prakken en pureren

Bij de eerste deed ik meestal een beetje van onze eigen maaltijd prakken of pureren met een beetje vocht. Hierdoor gebruikten we weinig de vriezer. Bij de tweede volgden we een vast patroon om voedselallergieën te kunnen uitsluiten. Hierbij gaven we een week lang dezelfde groente om goed de reactie van haar lichaam in de gaten te kunnen houden. Om niet elke dag een klein portie apart te hoeven stomen, heb ik er toen voor gekozen om 1 keer per week een hoeveelheid te maken en dit in porties in te vriezen, zodat we het de rest van de week alleen hoefden op te warmen. Tuurlijk heb je door de vriezer en het opwarmen last van vitamine verlies, maar als ik de groenten voor een week in de koelkast zou hebben gaan de vitamines ook achteruit.

Hoe kan je er voor zorgen dat de meeste vitamines bewaard blijven?

 • Allereerst kun je de groentes beter stomen dan koken. De vitamines gooi je dan niet weg met het water maar blijven in de groentes zitten. De stoomtijd die ik aanhoud is tot net beetgaar in plaats van supergaar.
 • Verder is het belangrijk dat je de bakjes die je in gaat vriezen zo snel mogelijk in de vriezer hebt. Snel afkoelen dus, zorg voor koele bakjes waar je kleine laagjes indoet. Ik bewaarde bijvoorbeeld mijn lege bakjes na het afwassen leeg in de koelkast. Schijnt ook nog handig te zijn voor eventuele bacteriën die zo niet kunnen broeien in een leeg potje!
 • Schrijf op elk potje duidelijk de inhoud en datum dat het in de vriezer gaat en let erop wat voor vriezer je hebt. De houdbaarheid verschilt namelijk, het is afhankelijk van de sterkte van je vriezer.
 • Haal de avond van te voren het potje uit de vriezer en laat dit in de koelkast langzaam ontdooien. Hierna kun je het au-bain-marie verwarmen tot de gewenste temperatuur.

Inspiratie nodig voor de eerste hapjes?

Meestal lees je dat er begonnen wordt met wortel, dit is een beetje een zoete smaak die de meeste kinderen waarderen. Zelf ben ik begonnen met pompoen, maar er zijn nog veel meer geschikte groentes. Wat dacht je van pastinaak, zoete aardappel, courgette, aubergine, broccoli, bloemkool, doperwtjes, snijbonen, sperzieboontjes en ga zo maar door.
Zelf voegde ik naast wat water ook een lepeltje olie toe voor de broodnodige goede vetten die we nodig hebben. Deze olie kun je ook afwisselen denk aan lijnzaadolie, avocado olie, kokosolie, olijfolie. Voeg deze olie pas toe na het opwarmen voor het gezonde effect.

Nitraatrijke groentes kun je beter maar 1 à 2 keer per week geven en ook mogen die niet opgewarmd worden. Geef deze dus altijd vers, bijvoorbeeld op de dag dat je ze zelf eet.

Comments (5)

 1. Lia 5 jaar geleden

  Leuk stukje.
  Ikzelf heb de kleintjes of rapley methode toegepast. Dan geef je bijv een worteltje (gekookt) in de hand ipv gepureerd. Ik vond het een logisch vervolg op de borstvoeding. Daarbij regelt het kind het ook helemaal zelf en geeft zelf aan hoeveel het binnenkrijgt. Met de kleintjes methode is het ook de kunst om niet naar de hoeveelheden in boekjes te kijken, maar wat het kind zelf eet.

  • sharon 5 jaar geleden

   Idd daar hebben we ook al veel over geschreven 🙂

 2. Lia 5 jaar geleden

  Oh ja… Natuurlijk van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon!!

 3. An 5 jaar geleden

  Een stomer blender is een uitkomst. Heb net die van avent gekocht die tot nu toe goed werkt. Snel verse hapjes klaar!

 4. willemijn 4 jaar geleden

  Ik heb de hapjes ingevroren in een ijsblokjestray. Superhandig. Ik kwam er van de week een artikel over tegen en heb het meteen uitgevoerd. werkt echt top! artikel staat hier: https://oxo-good-grips.nl/babyvoeding-diepvriesbakje. doe er je voordeel mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*