Groene smoothie als ontbijt

Groene smoothie als ontbijt
april 28, 2014 Nanne

foto-45

Sinds kort ben ik groot van fan groene smoothies!  ’s Ochtends geeft het mij enorm veel energie als ik de dag start met zo’n powersapje. En degezondepapa en dochter Meis doen graag mee 🙂

Hierbij een lekker recept om de dag mee te beginnen!

Nodig voor een groene smoothie met raapstelen:

 • 1 bos raapstelen (ongeveer 100 gram)
 • 1 mango
 • 2 kiwi’s
 • 1 glas kokoswater
 • 1 water (of meer, als het mengsel anders te dik is)
 • 1 theelepel koudgeperste olie (kokosolie, olijfolie of lijnzaadolie)

Schil de mango en de kiwi’s, was de raapstelen en blend alle ingredienten in een blender of keukenmachine. Klaar is je powersapje!

Heb je zin om zelf te gaan experimenteren? Hieronder mijn tips!

Do’s:

 • Probeer in je groene smoothie 50% groente en 50% fruit te verwerken. (Dat lukt mij ook niet altijd hoor! Maar met bijvoorbeeld een avocado extra erbij haal je makkelijker die 50% – al is avocado eigenlijk ook een vrucht)
 • Vul aan met water of kokoswater. De voordelen van kokoswater kun je hier lezen.
 • Kies groente met een zachte smaak, zoals avocado, komkommer, spinazie en raapstelen. Ook paksoi en andijvie zijn zacht van smaak.
 • Varieer! Kies dus elke keer ander groente en fruit.

Don’ts:

 • Je sapje van puur (tropisch) fruit maken, zonder groente toe te voegen. Tropisch fruit heeft een hoge glycemische index. Als je graag veel fruit eet ’s ochtends, kun je het beter als fruitsalade eten. Nederlandse fruit zoals appels en peren heeft een lagere glycemische index (in tegenstelling tot tropisch fruit zoals bananen en mango). Bessen en aardbeien hebben een zeer lage glycemische index (en bevatten ook nog eens heel weinig fructose).
 • Scherpe bladgroente gebruiken in je groene smoothie. Ik heb vorige week een smoothie gemaakt met veel waterkers erin. En die smoothie was VIES!! Een klein plukje waterkers had waarschijnlijk wel gekund.foto-44

Heb je zin om aan de slag te gaan? Klik hier voor een leuk e-book met veel recepten ter inspiratie.

Comments (5)

 1. Do 6 jaar geleden

  M’n dochter van 14 maanden is dol op smoothies. Ze kan al wel een beetje uit een glas drinken maar dan moet mama hem wel mee vasthouden. Dit gaat niet altijd goed, daarbij wil mevrouw ook alles zelf doen. Heeft iemand tips om zo’n kleintje mee te laten genieten van een smoothie.?Rietje heb ik al wel geprobeerd maar dat is nog erg moeilijk en daarbij pakt ze dan ook het glas op (zijn kop 🙂 ).

  • Auteur
   Nanne Hogeland 6 jaar geleden

   Hoi Do, leuk dat je dochter ook zo dol is op smoothies! Ik zou gewoon rustig blijven oefenen met uit een bekertje drinken. Een heel fijn bekertje om dat te oefenen is zo’n klein bekertje van Difrax met aan een kant een oplopende rand. http://nl-nl.difrax.com/babyproducten/oefen-drinkbeker-blauw.html (Helaas wel plastic, maar BPA vrij) Met mijn dochter zijn we daar al vroeg mee begonnen en al heel jong kon zij alles zelf uit een glas drinken. Dus gewoon elk drinkmoment haar zelf laten drinken (als het om gaat, helaas, ze leert er echt veel van!) dan gaat het elke dag wat beter tot ze alles zelf kan drinken 🙂 Succes!

  • Naomi 6 jaar geleden

   Misschien de smootie wat dikker maken zodat ze minder snel knoeit?

  • sharon 6 jaar geleden

   Of misschien één glas en twee rietjes erin doen, en dan samen drinken? En zelf glas vasthouden dan 😀

  • Do 6 jaar geleden

   Bedankt voor de tips. Vanmorgen even voor gemak gegaan en haar uit de fles laten drinken met papspeen. Ging tot mijn verbazing best goed maar de fles is eigenlijk niet mijn bedoeling.
   Die beker van Difrax ziet er wel handig uit, slim die uitsparing voor de neus.
   Verder zijn de smoothies al vrij dik, daardoor kon ze in het begin juist smoothies drinken maar nog geen water bijvoorbeeld. En gezellig 2 rietjes die ga ik zeker proberen maar dan wel met een schort aan :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*