Een koemelkallergie

Een koemelkallergie
augustus 7, 2013 ilona

koemelk‘Vroeger’ lette ik er niet op. Ik dronk nooit een glas melk. Behalve als we patat aten, want daar moest ik een glas melk bij. Dat was mijn lievelings! Yoghurt ben ik nooit erg gek op geweest, maar at ik wel af en toe en waar ik nu kokosolie gebruik, gebruikte ik vroeger roomboter. Verder had ik geen idee en dacht ik dus ook niet na over waar allemaal koemelk in zat. Tot dus bleek dat mijn zoon een koemelkallergie heeft. Vanwege de borstvoeding ging ik koemelkvrij. Eerst vond ik dat nog best lastig, ook met etiketten lezen en ik moest erg wennen aan het feit dat ik niet zomaar even ergens iets aan eten kon nemen. En ook al zegt men dat het koemelkvrij is, ik check het zelf altijd nog even. Want vaak wordt de fout gemaakt dat lactosevrij dus ook koemelkeiwitvrij is. Dat laatste is dus waar het om gaat in dit geval.

Nu een jaar later

Nu bijna een jaar later weet ik niet beter en zag ik ook eigenlijk geen enkele reden om mijn ‘dieet’ weer aan te passen. Want ik mis niks en ik heb zelf veeeeeeeeel minder last van mijn darmen. Daarnaast komt ook mijn zoon niks te kort, is happy en bijna eczeemvrij.

‘O, nu kan het wel weer, probeer het eens!’

Vaak kreeg ik van verschillende mensen te horen dat het heus wel weer kon, die melk en werden me dingen aangeboden waar bijv. kaas of boter in zat. Dat kon best vonden ze… Dat irriteerde me best wel omdat ik altijd het gevoel kreeg me te moeten verantwoorden. En ik had het idee dat er werd gedacht dat het allemaal wel mee viel en ik er te krampachtig mee om ging, alsof ik mijn zoon iets te kort zou doen hiermee.  Er werd ook letterlijk een paar keer gezegd dat ik het echt weer moest gaan proberen, heel apart vond ik dat. Waarom denkt iemand dat zo goed te weten, dat was in ieder geval niet uit eigen ervaring. Mensen bedoelen het goed, ga ik altijd vanuit, maar niemand behalve wijzelf weten hoe het was toen we nog niet ‘koemelkvrij’ waren en hierdoor hebben we helaas geen hele fijne herinneringen aan zijn eerste maanden (wel een paar natuurlijk 🙂 ), zo’n beslissing neem je dus niet zomaar.

Weer wennen…

Het voelde nooit goed, nooit het juiste moment om het weer te proberen en ik zag de noodzaak er ook niet van. Het gaat goed met hem, waarom zou ik hem belasten met iets wat niet eens nodig is in een gezond voedingspatroon? Nu is hij 15 maanden en het gaat goed met hem. Zijn diëtist vond het kort geleden wel belangrijk om het nu toch wel weer eens te gaan proberen, want anders zouden zijn darmen nooit kunnen wennen aan het verteren ervan. Daar had hij wel een punt. Het is natuurlijk een stuk makkelijker als hij straks niet altijd hoeft op te letten of ergens melk in zit, ik wil dat hij uiteindelijk ook gewoon zelf de keuze kan maken of hij wel of geen melkproducten wil eten. Daarom leek het me nu inderdaad verstandig om het toch weer te gaan proberen. Just so we know, zullen we maar zeggen. Hij zat goed in zijn vel, zijn eczeem was zo goed als weg en hij is 1 jaar geweest. Ik las dat 60% er na zijn/haar 1e verjaardag overheen is gegroeid.

Proberen via de borstvoeding!

Daar gingen we! We deden het via de borstvoeding (hij krijgt nog 2 voedingen per dag bij mij). Ik nam ’s morgens een theelepeltje yoghurt, na 3 dagen een dag niet en daarna verder met 2 theelepeltjes. Na een dag of 3-4 kreeg hij vlekjes. Hij was wat huileriger en vooral onrustiger ’s nachts. Na lange tijd was hij zelfs weer een paar keer wakker ’s nachts. We wilden het allemaal niet meteen op de yoghurt gooien en dus gingen we gewoon door. Hij spuugde ook helemaal niet, iets wat dus juist zo’n ding was vorig jaar. Liters kwamen er toen altijd uit bij hem. Maar nu binnen een week was hij Vlekkenkoning de eerste. Op het kinderdagverblijf wisten ze niet wat ze zagen en we begonnen ons zorgen te maken. Want welke vlekjesziekte zou dit zijn? Ik ging met hem naar de huisarts. Maar daar ging ik weer weg zonder echt duidelijk antwoord. Want ook de huisarts wist het niet. Geen mazelen, geen rode hond, geen vijfde of zesde ziekte. Hij was 1 dagje wat koortsig geweest, maar verder niet ziek ofzo. Ze pakte er een boek bij waar in stond dat dit soort uitslag ook van de allergie kan komen en dit was dan ook het enige waar ze het nu aan kon toewijzen. Omdat de diëtist had gezegd dat zijn darmen moesten leren het te verteren, wist ik niet goed wat te doen. Even doorzetten of toch stoppen?

We zijn per direct gestopt…

De diëtist liet ons per direct stoppen. Hij zei ook dat we het nooit met zekerheid kunnen zeggen, maar dat het voor hem wel een hele duidelijke reactie was op de melk. En als het allemaal weg zou trekken na het stoppen, dan konden we er niet meer omheen. Na een paar dagen koemelkvrij werden de vlekjes steeds minder. Wel vormden er zich nog aantal fikse eczeemplekken op zijn benen, die ook met die hitte van afgelopen dagen steeds van roze naar vuurrood en dikke plakken gingen. Nu trekt ook dat gelukkig weer weg. We mogen de komende maanden sowieso niet meer proberen en dat ben ik ook zeker niet van plan. Misschien maar weer eens na zijn 2e verjaardag. Eerst moet zijn immuun- en verteringssysteem op orde komen. 

Soms wat lastig

Het is vervelend dat hij er nog niet overheen is en we hopen dat hij er wel snel overheen groeit, want dat is gewoon makkelijker. Maar voor nu is het prima zo. We kunnen het goed af zonder en we missen niks. Soms is het lastig vooral met uit eten gaan enzo (ik eet ook geen vlees en liever geen vis), maar hallo…hoe fijn dat ze in een restaurant iets heerlijks voor je in elkaar flansen wat niet op de kaart staat.

Mijn kleine man weet niet beter en doordat ik nu wat creatiever moet zijn met koken, eten we nu zelfs nog gevarieerder en lekkerder dan voorheen. En met alle recepten van mijn medebloggers hier en de E-books van Sharon krijgen we elke keer weer nieuwe inspiratie.

Comments (6)

 1. marlies 7 jaar geleden

  Ik ben zelf eigenlijk al jaren min of meer zuivelvrij en mijn zoon, die net als de jouwe ook eczeem kreeg van zuivel, krijgt het sinds een half jaar ook niet meer. Wat is de reden dat je het weer wilt proberen? Er zit niets goeds in de zuivel zoals we die uit de supermarkt halen. Het lijkt me zelfs onverstandig dat je het weer wilt proberen, hoewel het lijkt dat de meeste mensen er goed tegen kunnen, wil dat niet zeggen dat het gezond is. OP den duur levert het wel problemen. Voetschimmel, candida, eczeem, acne… zoveel mensen die met dat soort klachten lopen maar de link niet leggen. Ik begrijp niet goed dat je wilt dat hij er overheen komt. Zijn lichaampje is zo zuiver dat het heel goed aangeeft wat het wel en niet moet hebben. Super toch? Lees eens de website van Mike Donkers (weston price forum) over zuivel, hij spreekt van rauwe biologische zuivel, dat is de enige zuivel die wel gezond is.

  • Auteur
   ilona 7 jaar geleden

   Wat vervelend dat jouw zoon ook eczeem krijgt van zuivel. Zoals ik zei gingen we het proberen om er wel voor te zorgen dat zijn lichaam leert ermee om te gaan en het te verwerken. Dit op advies van de dietist. Ik wil dat hij erover heen komt, want het hebben van een allergie is niet fijn. Dat wil ik niet voor hem. Hij gaat straks zelf keuzes maken en wil dan misschien wel graag melkproducten eten. Ik wil niet dat hij die keuze niet kan maken. Daarnaast zit melk verwerkt in zoveel dingen, dat het een stuk makkelijker is als je daar wat makkelijker mee om kan gaan en je weet dat het geen kwaad kan als hij een keer iets binnen krijgt waar melk in verwerkt zit. Ook hij zal uiteindelijk graag eens een stuk slagroomtaart willen eten of een roomijsje. Ik ken de site van Mike inderdaad.

 2. Ilona H. 7 jaar geleden

  Beste Ilona,

  Via een link die ik via mijn fb pagina kreeg, las ik je verhaal.
  Onze zoon heeft ook koemelkeiwitallergie.

  Toen hij 6 weken oud was, was hij niet te troosten. Ik gaf borstvoeding en 1x per dag hypoallergene voeding. Bij het CB zagen ze gelijk aan zijn eczeem dat het koemelkeiwitallergie was.
  Ik moest direct naar de huisarts, die geen tijd voor ons had.. Telefonisch kregen we te horen dat we maar Pepti moesten halen…. Gelukkig moesten we nog een keer naar de kinderarts, die de “behandeling” van de allergie overnam. 2 blinde provocatietesten bevestigde de allergie.
  Pepti bleek niet voldoende de helpen, toen hij ruim 3 maanden was kreeg hij Neocate. Binnen 24 uur hadden wij een ander mannetje, blij en ontspannen.

  Onze kleine man kreeg luchtwegproblemen (“begintekenen astma”), En rond 6 maanden bleek ook soja niet verdragen te worden.. Dat maakte het allemaal iets lastiger.
  Gelukkig word je expert met het zoeken naar alternatieve levensmiddelen. 🙂

  Naarmate hij ouder werd en 1 jaar was geweest mochten we weer proberen… Telkens was er wel wat waardoor we snel moesten stoppen. Maar vooral de nachten dat hij ontroostbaar was, maakte ons aan het twijfelen. Is het geen kinderziekte? Komt er misschien een tand door? Is dit plekje nu eczeem? Is deze dunne ontlasting door de warmte? En noem maar op… Nooit een hele heftige reactie of meerdere bij elkaar, alleen maar het ontroostbare mannetje met name in de nacht.

  Onze zoon wordt bijna 2 en daarom na overleg met onze kinderarts weer een “open” provocatietest ingepland… En die verliep op de dag super, minimale reactie. In de avond wat dunne ontlasting maar gewoon een goede nacht. Volgende avond een soort dumping-ontlasting (eten na een uur in de luier te zien). De dagen er na helaas toch door familie iets van koemelk gekregen (zonder dat we dat wisten) en de dag erna ontroostbaar! De uitslag van de kinderarts is inprincipe geen allergie meer, want dat zie je binnen 24 uur. Dus voorzichtig weer standaard geven.

  Nu geven wij sinds die dag (ongeveer 1week geleden) producten die sporen kunnen bevatten… Dus nog geen echte melkproducten. En sinds die dag hebben we 4 nachten een ontroostbaar kind gehad. Gisteren niet meer gegeven en vannacht heeft hij maar 1 x gehuild en sliep na ong. 45min weer door! Hopelijk gaat het vannacht helemaal weer goed, want ook vandaag gaan wij niets proberen…. En als hij weer slaapt, dan is het duidelijk… Melk is dan voor nu geen optie meer!

  Ik deel mijn verhaal met je omdat ik het fijn vond om iets over koemelkeiwitallergie te lezen wat herkenbaar voor mij is! In je eigen omgeving heeft iedereen een mening, waardoor ik twijfel over zijn allergie… Maar uiteindelijk is hij er de dupe van.
  Voor mij maakt het niet uit dat hij het heeft, het enige wat het lastig maakt is dat hij hetzelfde wil als andere kinderen… En dat kan niet altijd!

  Bedankt voor je verhaal en veel succes!!

  • Chantal 7 jaar geleden

   Mijn dochter wordt over een week een jaar. Van het consultatiebureau kregen we te horen dat ze vanaf nu koemelk mag drinken. Vanwege eczeem drinken mijn vriend en ik geen koemelk en wil ik eigenlijk ook niet dat mijn dochter het gaat drinken. Wat is naast sojamelk een voedzame vervanger die ik haar kan geven? Het consultatiebureau had hier namelijk niet echt een antwoord op.

   • Auteur
    ilona 7 jaar geleden

    Ik kan je alleen zeggen wat wij doen, heb geen professioneel advies voor je. Maar wij vervangen de zuivel eigenlijk niet. Sojamelk drinken wij sowieso niet. Mijn zoon krijgt s morgens een fles pap van bijv. Teff ontbijt met rijstemelk. Tussen de middag op het kinderdagverblijf (3 x per week) krijgt hij een fles warme rijstemelk. Niet omdat het voedzaam is, maar gewoon omdat hij het lekker en fijn vindt. De pap wil hij alleen uit fles, niet uit een bakje met een lepeltje. Dus doen we dat op die manier.
    Pas geleden had ik eens schapenyoghurt voor mezelf, wat verrassend lekker is. Mijn zoon heeft ook 3 hapjes geproefd en heeft het goed verdragen.

  • Auteur
   ilona 7 jaar geleden

   zielig he zo’n heftige reactie! dank je wel voor je uitgebreide reactie en heel veel succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*