De moeilijke kleine eters – ze vinden het zeker vies?

De moeilijke kleine eters – ze vinden het zeker vies?
januari 16, 2013 sharon

groene sapJa hoor. Laten we even hard lachen met z’n allen. Je weet wel, die ene van het Voedzo blog, die zo gezond eet, psssst…. het schijnt dat zij een moeilijke eter heeft. Whaaaahaaahaaaaha! De ironie! Je zou bijna twijfelen aan haar overtuiging!!!

Grappig he. Soms denk ik aan hoe grappig het allemaal is. Mijn dochter eet nauwelijks. En nu ze geen borstvoeding meer wilt, valt het extra op. Net zoals ik haar probeer te overtuigen dat het nog heel ok is om op 1jarige leeftijd borstvoeding te krijgen, denkt zij ‘maaaaam ik ben geen baaaby meer!’ Zo vertel ik haar ook hoe nuttig het is om te eten, zodat je buikje vol raakt en je weer energie hebt en blij bent. Dan kijkt ze en zie ik haar denken ‘zal ik dat eten is in jouw gezicht smeren? Of nee, wacht, anders eet jij het!’ En weer krijg ik een hap eten van mijn dochter. Zo lief. Ze lepelt het zo bij me naar binnen, geen probleem.

De doperwt

Net heb ik weer vol bewondering toegekeken hoe mijn dochter al haar eten uitsmeert over de tafel, kliedert op haar stoel en tenslotte wat op de grond gooit, gewoon om te kijken hoe het valt. Even pakte ze een doperwt vast, bestudeerde deze aandachtig – ik hield mijn hart vast, zal deze in haar mond gaan? – tot ze wat kracht zette en de doperwt platmaakte tussen haar vingers. Nee….. toch niet.

Misverstanden over de moeilijke eters

Nu weet ik dat er meerdere mensen op deze aarde zijn met moeilijke eters. En ik denk dat er ook veel misverstanden bestaan over moeilijke eters. Kijkende naar mijn eigen moeilijke eter, zijn er een aantal dingen die me opvallen, die ik graag wil delen. Ik word er wel eens van beschuldigd dat ik makkelijk praten heb, omdat mijn dochter van begin af aan gezond te eten krijgt, zodat het eigenlijk met de paplepel erin gegoten wordt. Maar ik vertelde net dat mijn dochter niks met een paplepel naar binnen laat gieten, hoe gezond ook, dus blijkbaar kun je ook moeilijke eters hebben wanneer je niet één van de 100 mogelijke klassieke fouten maakt.

Wat is precies het probleem?

Dat vond ik interessant om te weten. En dat is eigenlijk voor elke ouder van moeilijke eters interessant. Als ze iets niet eet, wat is er dan precies mis mee? Vind ze het soms niet lekker? Dit is de gedachte van de meeste mensen, maar is dit een logische gedachte? Ik bestudeer mijn dochters eetgedrag en weet dit: knolselderijsoep is wél lekker, gekookte knolselderij niet. Rozijnen zijn altijd lekker. Groentesmoothies zijn ook altijd lekker, hoe bitter ook. Geen probleem voor die dreumes. Groentesappen zijn ook altijd goed. Kipfilet is bijna altijd goed. Rijstwafels, mwaaaaah in trends. Olijven? Altijd goed. Zelfgemaakte koekjes door mama? Altijd goed. Zure sinaasappels (waar ik geen normaal hoofd bij kan trekken)? Altijd goed. Appels? Nee. Banaan? Soms. Peer? Nee. Dadels? Nee. Gedroogde abrikoos? Nee. Paprika? Lekker om op te sabbelen ja. Maar geen slikmateriaal. Komkommer idem.

Vind ze het vies?

Is het dus de smaak? Ik denk het niet. Mijn dochter heeft favorieten, maar die favorieten zijn zoet, zuur en zout. Veel of weinig smaak. Zelfs bitter! Het is niet de smaak wat haar tegenstaat. Maar wel iets geks wat te maken heeft met structuur en de grootheid van de stukken. Als ik hoor dat Diana’s kleine hummel van 7 maanden al prei eet, twijfel ik geen moment dat mijn dochter die prei voor de volle 100% weer uitspuugt.

Eet ze niks?

Tja, alle ouders van moeilijke eters weten dat deze lieverds na hun avondmaaltijd meestal nog steeds niets gegeten hebben. En dan moeten ze naar bed. Hier is dit geen probleem. Mijn dreumes is vrolijk, zelfstandig, ook zonder eten, en slaapt gerust met alleen een soepstengel in de maag, tot de volgende dag 8.00 uur. Ze heeft nog steeds spekkige beentjes en ze ziet er goed uit. Al voelt het niet altijd even prettig, voor jezelf, zij doet het er prima mee.

Omdat ik jullie niet te lang op één dag wil vervelen met mijn moeilijke eetverhalen, zal ik mijn gedachten op een ander moment voortzetten. Bijvoorbeeld de dingen die ik absoluut NIET doe om haar wel te laten eten. Want hoe moeilijk ze ook eet, ik wil haar op haar eigen tempo laten wennen aan eten. Ik wil geen maatregelen treffen die ervoor zorgen dat haar smaak ‘verpest’ wordt. Daar ben ik nu zeer bewust mee bezig en deel graag mijn ervaringen. Tot de volgende keer dus.

Comments (12)

 1. Tjitske 7 jaar geleden

  Ben benieuwd wat voor soepstengel je haar geeft, 😉

  • Linda 7 jaar geleden

   Ik denk de Spelt soepstengels van het merk Erdmann Hauser 😉

   • Auteur
    sharon 7 jaar geleden

    klopt!

 2. Linda 7 jaar geleden

  Sharon, je schrijft écht heel leuk. Vindt de verhaaltjes op De gezonde mama erg leuk om te lezen, mijn vriend leest ze nu ook en is het met me eens! 🙂

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   hahaha zo lief, dankjewel 🙂

 3. Renske 7 jaar geleden

  Erg herkenbaar! Ben benieuwd naar het vervolg.

 4. Diana 7 jaar geleden

  Haha nou Luca heeft nog geen prei op, al denk ik wel dat hij het zal eten. Maar tot nu toe heeft hij alle groente moeiteloos naar binnen gewerkt. Maar goed, Sara at ook alles toen ze baby was… maar dat is nu ook anders 😉 Mevrouwtje eet wel meer groente dan de gemiddelde kind, maar ze is zeker ook kieskeurig 😉

 5. Diana 7 jaar geleden

  Hoewel, hij heet wel pasta gegeten waar in de saus prei verwerkt was! Sara trouwens ook 🙂 Maar van die prei proefde je niks meer, misschien vindt Keela dat ook lekker. Ik zal je eens het recept geven 🙂

 6. Diana 7 jaar geleden

  Recept gemaild 😉

 7. Afieke 7 jaar geleden

  Dat was leuk om te lezen, Sharon! Ook voor iemand zonder kids! Ik ben benieuwd naar het beloofde vervolg. En ik zag dat die er ook al op staat, dus ik lees gelijk even verder 🙂

 8. Chantal 7 jaar geleden

  Waar koop je die speltsoepstelgels? Online of is er een winkel die ze verkoopt?

  Mijn zoontje is net een jaar. İk ga ook bewust met voeding om. Wil zelf nog veel leren. Ik merk dat er veel tijd in gaat zitten. Ik ben heel blij dat ik deze website heb ontdekt. Hier heb ik al veel gelezen en geleerd. İk ben jullie dankbaar dat jullie hıer deze info delen.
  Ik merk wel dat mensen om mij heen het niet goed begrijpen, ik krijg regelmatig rare blikken en vragen waarom we het een en ander niet eten. Mijn zoontje drinkt moedermelk wij genıeten hier erg van. Ook dat wordt door velen niet begrepen.

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   hai! De bio winkel verkoopt ze hier, ze zijn van Hauser (oranje verpakking) http://www.degezondemama.nl/baby/volkoren-soepstengels-zonder-tarwe/
   En dankjewel voor je lieve woorden. Het is idd niet makkelijk, maar met je eigen overtuiging kan niemand je daar vanaf brengen 🙂 Eigenlijk heel mooi. En je zoontje heeft groot gelijk dat hij nog moedermelk drinkt!!! Gezond en zoveel antistoffen! En lekker bij mama 🙂 groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*