Chlorella bij zwangerschap, borstvoeding en voor kinderen

Chlorella bij zwangerschap, borstvoeding en voor kinderen
september 7, 2013 sharon

chlorellaChlorella is een groene alg dat veel voedingsstoffen bevat. Daarom heet het ook een superfood. Het bevat veel chlorofyl (het groene in planten), maar ook aminozuren, enzymen, omega 3 vetzuren en mineralen, waaronder calcium, ijzer, zink, selenium, kalium en nog andere sporen. Kun je deze superfood gebruiken tijdens zwangerschap, borstvoeden of bij kinderen? Ik wil er graag bij zeggen dat ik mijn informatie baseer op mijn eigen ervaring en het lezen van 100.000 websites over deze onderwerpen, fora, blogs, etc etc. Ik ben geen arts en je bent verantwoordelijk voor je eigen zoektocht hierin 🙂 Ik geef alleen weer wat mijn bevindingen zijn wanneer ik zelf in die positie zou zitten om het te eten of niet, of te geven aan mijn dochter.

Over chlorella

Chlorella is een sterke ontgifter. Als je het wilt gebruiken, is het aan te raden de dosis langzaam op te voeren. Je kunt ontgiftingsverschijnselen krijgen, zoals misselijkheid, diarree, overgeven, e.d. Chlorella kan helpen bij constipatie, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en wordt ook bij wildere zaken geadviseerd, zoals bijvoorbeeld het laten afnemen van bijwerkingen van chemo en kankerpreventie in het algemeen. Ik heb hier verder geen ervaring in. Zoals ik vaker bij superfoods tegenkom, zijn er ook mensen die intolerant zijn en de chlorella dus sowieso beter kunnen laten staan. Niet te vergissen met ontgiftingsverschijnselen in de eerste week.

Het lastige bij dit soort superfoods is dat er weinig bekend is over eventuele bijwerkingen en de algemene werking in het lichaam, zeker in geval van ziekte, maar ook zwangerschap, borstvoeding e.d.

Chlorella bij zwangerschap

Naar verwachting kun je chlorella gebruiken tijdens de zwangerschap als je dit daarvoor ook al deed en weet dat je er goed op reageert. Officieel wordt aangeraden te overleggen met een arts. Als je nog geen chlorella neemt, zou ik persoonlijk niet tijdens de zwangerschap beginnen, vanwege het ontgiften dat dan plaats vindt. Deze gifstoffen kunnen ook bij je kindje komen, en ik zou het risico niet nemen. Er bestaan ook vervelende verhalen op het internet rondom chlorella en zwangerschap, maar wel vrouwen die pas begonnen toen ze al zwanger waren en hoge dosissen hanteerde. Het meest verstandige is een arts raadplegen (maar ik vind dat lastig, welke arts weet hier iets over…).

Chlorella bij borstvoeding

Eigenlijk hetzelfde als bij zwangerschap.

Chlorella bij kinderen

Ik geef mijn dochter geen chlorella. Het is behoorlijk vies 🙂 Al vind ik het niet erg als ik het in een smoothie doe en zij drinkt met me mee. Ik doe er in dat geval maar een halve theelepel in (zodat ik het niet proef) en zij drinkt daar dan een fractie van.

Comments (2)

 1. Wendy Walrabenstein 7 jaar geleden

  Hoi Sharon, Goed stuk! Aanvullend is het misschien nog goed te weten dat in chlorella veel vitamine A zit en het zwangere vrouwen wordt aanbevolen vooral niet teveel vitamine A te nemen, omdat dit schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Groetjes, Wendy

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Hai Wendy, dankjewel! Goed aanvulling! Ik denk altijd in poedertermen (en het is onmogelijk om dan veel binnen te krijgen, omdat het behoorlijk vies is), maar je hebt natuurlijk ook capsules waar het toch anders is. Dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*