Ben je een slechte ouder als je je kind snoep geeft?

Ben je een slechte ouder als je je kind snoep geeft?
mei 26, 2013 sharon

suikerNa het doen herleven van een stukje geschreven over het geven van snoep aan je kinderen, tijd voor een update. Toen was mijn dochter 9 maanden, inmiddels het dubbele, 1,5. Ik zie dat er soms ook een beetje verwarring is aan de hand van een opmerking. Dit heeft er misschien mee te maken dat je leest vanuit je eigen belevingswereld. Ik schreef het stuk aan de hand van wat ik zag dat er aan kinderen gegeven werd, dezelfde leeftijd als mijn dochter. Op straat, in horecagelegenheden, bekenden, etc. Als je denkt dat kinderen van 9 maanden geen ijs, snoep, koek en taart toegestopt krijgen, dan betekent dat waarschijnlijk dat je omgeving daar redelijk bewust mee omgaat. Maar er zijn heel wat ouders die dat wel doen. Echt waar, waargebeurd.

Slechte ouder?

Zoiets schrijven valt bij veel mensen meteen als een veroordeling. Ben je een slechte ouder als je je kind koekjes geeft? Snoepjes? IJs? Elke ouder wil het beste voor z’n kind en wilt zijn kind verwennen. In die zin is je mate van goede of slechte ouder dus totaal niet afhankelijk van wat je je kind te eten geeft. En als iemand beweert dat dat wel zo is, dan is diegene gewoon een beetje gek 😉

Zielig dat jouw dochter gezond moet eten!

Maar dat heeft ook een andere kant, namelijk als je ervoor kiest dat je je kind geen slagroomtaart van de Hema geeft, ook dan ben je geen slechte ouder. Maar ook niet beter dan mensen die het wel geven. Ik begrijp eigenlijk de strijd niet zo goed tussen deze twee fronten. Je maakt je eigen keuzes waar je achterstaat en daar ga je dan toch voor? Ik voel me niet geïntimideerd door iemand die zegt dat ze het zielig voor mijn dochter vindt dat ze gezonde dingen ‘moet’ eten. Ik sta namelijk 100% achter mijn keuze en vind het niet zo boeiend wat iemand anders daar van vindt.

‘Mijn dochter hoeft geen lolly’

Zo verwacht ik ook van anderen dat zij 100% achter hun keuze staan. Dat als ik zeg dat mijn dochter geen lolly hoeft, dat mensen dit niet als een één of andere verkapte veroordeling zien dat zij hun kinderen wel lolly’s geven. En dan zeg ik niet eens iets van ‘waarom geef jij je kind een lolly?’ Ik zeg alleen dat mijn dochter dat niet hoeft. Zal ik eerlijk zijn? Het zal mij een zorg zijn wat iemand anders zijn kinderen geeft 😉 Dat klinkt misschien hard, maar ik kan me toch niet gaan druk maken over de voeding van andermans kinderen die ik amper ken? Ik geef mijn kind te eten en daar bemoei ik me mee.

Bemoei je met jezelf

Maar zo heilig ben ik ook weer niet. Ik observeer wel wat andere kinderen krijgen. Zoals bijvoorbeeld die Fristi van laatst. Maar als ik zie dat een kindje dat drinkt, denk ik niet, ach wat zielig! Wie weet mag dat kindje één keer per week iets lekker uitkiezen en volgt ‘ie verder een rauw dieet. Weet ik veel wat iemands verhaal is. Ik denk er niet eens over na om er een mening (vooroordeel) over te vormen. Wat ik me dan wel afvraag is hoe het ook alweer met die Fristi zat, en dan ga ik de ingrediënten eens bekijken. Maar dat heeft verder niets met dat jongetje en zijn moeder te maken, die ik een Fristi zag drinken, maar met nieuwe inspiratie om iets uit te zoeken 😉

Comments (5)

 1. Linda 7 jaar geleden

  Goed stuk!

 2. Ilse 7 jaar geleden

  Helemaal mee eens! Al kan ik me soms echt verbazen over wat er op een verjaardag bij anderen aan snoep op tafel staat… Een bord vol mierzoete, chemisch gekleurde snoepjes bbbrrrr En de kinderen mogen maar pakken wanneer ze willen. Tussendoor een nog zoetere Wickey en nog een zak chips…. Mijn dochter wordt gewoon erg blij van appels, bananen, rozijntjes en van gedroogde abrikozen wordt ze helemaal wild!

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   hahaha leuk!!! 🙂

 3. Denise 7 jaar geleden

  Gelijk heb je.. Jij oordeelt niet over wat ouders aan hun kind geven
  Dus hun ook niet over wat jij je kind geeft!
  Iedereen is anders..

 4. Naziha 7 jaar geleden

  Hoi,

  Mijn dochter is bijna 1 jaar, mijn ervaring is dat mensen je maar overdreven vinden en de kinderen inderdaad zielig. Ik vind dat ik nu al best wel veel moeite moet doen bij anderen om te vermijden dat anderen haar iets suikerachtigs geven. Vaak hoor ik ook de reacties van ”Dat gaat ze uiteindelijk toch eten”. Dan denk ik van ja, misschien, maar niet onder mijn hoede..voorlopig. Ik heb het idee, net als met borstvoeding, dat anderen het moeilijk vinden te accepteren dat jij als ouder ergens voor staat. Hier hoef ik niet eens mijn mening te geven of in de strijd te gaan. Het is puur dat ik aangeef dat zij iets niet hoeft. Ik maak me inderdaad niet druk om andere kinderen, het enige wat ik altijd denk ”Laat mijn dochter met rust, zij mist niks! ALs je dat wil geven, doe dat dan bij je eigen kinderen….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*