Ach joh, doe niet zo overdreven gezond…

Ach joh, doe niet zo overdreven gezond…
november 19, 2013 sharon

hartjMisschien vind je dat gezonde gedoe maar een beetje overdreven. Ook al is gezond eten best in opkomst, écht gezond eten is nu ook weer niet helemaal geaccepteerd. Vaak vinden mensen het overdreven, dat extreem gezonde gedoe. En dan mag dat weer niet, en dat weer niet. Er is ook gewoon veel onwetendheid. Als ik het over kokosvet heb, dan zijn er altijd mensen die zeggen dat verzadigd vet heel ongezond is. Of dat het veel calorieën bevat. Dat vind ik allemaal niet zo interessant, omdat ik een hele andere kijk heb op gezond eten dan de algemene adviezen die ons keer op keer verteld worden. Ik ben heus niet altijd even strikt. Mensen kennen de 80/20 regel goed en maken daar gebruik van, ik ook. Ga dus niet flippen als je me opeens een pizza ziet eten ergens, tja, het zou kunnen. Je zult het me niet elke week zien doen, maar uitzonderingen bestaan in dit leven. Het betekent dus niet dat je 100% van de tijd ‘overdreven’ hoeft te doen. Maar het grootste deel van mijn tijd spendeer ik het liefst wel ‘overdreven’. 😉

Een beetje gezond, kan dat?

Ik doe overdreven, omdat een matig gezond patroon meestal erg tegenvalt qua hoe gezond het dan eigenlijk is. Ik weet er alles van, zo at ik eerst tenslotte ook. Het is dus niet dat ik het niet begrijp. Overigens wilde ik altijd wel gezond eten en volgde daarbij de richtlijnen van het Voedingscentrum, maar die hebben me nooit ergens gebracht op gezondheidsgebied. Producten worden gewoon zo gemaakt, dat het jouw gevecht tegen eten wordt, als je niet oppast.

Producten worden gemaakt om ons verslaafd te maken

Producten die je in de supermarkt kunt kopen, zijn volledig, en dan écht volledig, gemaakt om jou zoveel mogelijk te laten eten en je een zo fijn mogelijk gevoel te geven. Toen ik het stukje van Radar zag vorige week werd me dit weer even extra duidelijk. Fabrikanten weten precies wat ons lichaam nodig heeft om dit te bereiken. Een bepaalde verhouding suiker/vet. Smaakversterkers. Nog meer suiker. En nog meer. Producten worden volgestopt met van alles en nog wat, om de structuur zo fantastisch mogelijk te maken. Het moet lekker lang houdbaar zijn (kun je lekker veel in huis hebben). Het moet fantastisch geweldig goed smaken. Het moet snel en makkelijk zijn. Al dit soort ‘handigheden’ zorgen ervoor dat je meer eet, dat zij meer verkopen. Het liefst zorgen ze ervoor dat je verslaafd bent aan eten. Dat is nu eenmaal het gemakkelijkst, want eetverslaafde klanten zijn nu eenmaal goede, betrouwbare klanten met groeipotentieel (ja, ook in gewicht).

Verpakkingen die zeggen dat ze gezond zijn – uhu

Dan heb je nog de trucs, zodat je geneigd bent te denken dat wat je koopt gezond is. Vetarm bijvoorbeeld. Of ‘zonder suiker’. Light. Minder calorieën. Geen kunstmatige kleurstoffen. Maar het is niet belangrijk wat er niet in zit. Het is interessant wat er wél in zit. Wat er wél mee is gedaan. Dat kun je bijvoorbeeld lezen op etiketten.

De indeling van de supermarkt – gewoon voor de leuk?

Dan heb je nog de supermarkt. Denk je dat die wordt ingedeeld zodat het er leuk uit ziet? Dat de schappen – wat waar – worden ingedeeld op basis van hoe het mooi staat zo? Een beetje zoals je woonkamer? Nee. Het wordt ingedeeld op basis van wie ervoor wil betalen. Het wordt ingedeeld op een manier zodat ze zoveel mogelijk kunnen verkopen. Want supermarkten willen óók zoveel mogelijk verkopen en het is handig als jij dan zoveel mogelijk eet. Dat je na je avondeten ’s avonds nog een zak chips en een pizza naar binnen werkt, graag!!! Gelukkig helpen de fabrikanten daarbij, met hun lelijke producten. Die hele supermarkt is ingedeeld op basis van psychologische marketing en dat gaat veel verder dan ik weet.

Ik laat me niet gebruiken voor die spelletjes!

Overdreven? Ik vind het noodzakelijk. Ik laat me niet gebruiken voor die spelletjes van de voedingsindustrie en zeker niet ten koste van mijn gezondheid. En het laatste wat ik wil is mijn kinderen daar wel lekker in te laten spartelen, ik kan dat niet voor mezelf rechtvaardigen. Ik bepaal zelf wat ik eet en wat ik niet eet. Niet omdat ik last heb van verslavingen. Ik vermijd geraffineerde suiker en alle andere bewerkte producten; zuivel, tarwe, bewerkte vetten. Als ik naar de supermarkt ga, zie je mij alleen bij de avocado’s en de bio gerookte zalm. En soms wat hoummous. Dat is namelijk wat ik daar haal, verder eigenlijk niets. Ik koop basisproducten, en daarvan maak ik zelf eetbare, heerlijke dingen.

Ik zie het niet als overdreven. Ik vind het normaal.

Comments (3)

 1. kim 7 jaar geleden

  Als je je een periode maar slecht genoeg hebt gevoeld (in mijn geval 15 jaar huisarts afstruinen en van de ene psychische hulpverlening naar de andere) dan weet je precies waarvoor en waarrom je het doet. en min. 15 jaar kwakkelen op allerlei gebieden ga ik niet willens en wetend aan mijn kinderen mee geven. Natuurlijk kunnen er altijd dingen gebeuren die ik niet in de hand heb maar dan weet ik in ieder geval wel dat het niet aan voeding of cosmetische rotzooi licht die ik ze aangeboden heb. Ik ben het helemaal met je eens en vind het normaal dat je het beste uit het leven wilt halen voor jezelf en voor je kinderen. Zoveel mensen die tegenwoordig geveld worden door ziektes inclusief kinderen en maar weinig ouders die er bij stil staat dat ze met hun leefwijze invloed uit kunnen oefenen op hun gezondheid maar wel gelijk naar de huisarts rennen en er een chemisch geproduceert receptje van de farmacuetische industrie voor uit laten schrijven waarvan de bijwerkingen misschien soms nog wel ergen zijn dan de kwaal. Ik vindt dat wij mensen wel wat bewuster zouden mogen zijn/worden van wat we consumeren. Dus als jij overdreven bent dan zijn we samen met hoop ik andere mensen. Ik voel me er beter bij dan ooit emotioneel en lichamelijk en heb weer energie op echt moeder te zijn voor mijn kinderen. dat is me zeer veel waard.

 2. Katja 7 jaar geleden

  Zo fijn om jouw columns te lezen. Het is zo herkenbaar en voor mij een steun. Ik vind het nog steeds moeilijk, maar we doen ons best en dat is al heel wat! Vooral voor de kinderen vind ik het soms lastig. Die reacties zijn herkenbaar, maar ik laat die ook maar langs me heen gaan. En het is vooral die onwetendheid. Wij waren ook altijd overtuigd dat we gezond aten en we waren al een heel eind op weg. Nu zien we dat we nog een stap te maken hadden en zijn al weer een stuk verder. Nu nog weer de volgende :-). Maar die onwetendheid, laatst had ik met iemand een gesprek waarom wij nu zo eten, zo veel mogelijk biologisch, zelf dingen maken en e nr vrij. Als het allemaal zo slecht is waarom laat de regering het toe, en de artsen, dat zijn toch slimme mensen, die schrijven toch geen voedsel voor wat slecht voor je is en dan al die onderzoekers, die zeggen toch niet dat iets gezond of goed is als dat niet waar is…. Ja ik begrijp je punt, maar helaas, toch is het zo. Maar ga dat maar eens aan iemand uitleggen…

 3. Nikki 7 jaar geleden

  Hoi sharon,
  Heel leuk hoe je beschrijft, hoe iedereen ook altijd echt reageert op mij als ik iets afsla of mijn Dochter iets niet wil geven. Sinds ik deze website ken voel ik me minder “anders” en “overdreven” en Tsja een soort van bevestiging dat ik niet “doorsla” maar gewoon bewuste keuzes probeer te maken. Thnx voor je leuke blogjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*