Wastips voor wolletjes

Wastips voor wolletjes
december 9, 2014 Nanne

wol9018013942_f0ca506f92_oZoals jullie inmiddels weten zijn wij bij de gezondemama fan van wollen (onder)kleding voor onze kleintjes 🙂 De omhulling van een laagje wol is zo warm en fijn! Het enige waar je goed aan moet denken bij wollen kleertjes is het wasbeleid. Want hop op 40 graden mee met de gewone was, of nog erger, in de droger, dat gaat niet met de wollen juweeltjes. Waar moet je op letten bij wol?

Wassen en luchten van wollen kleding

Omdat wol zogenaamd ‘zelfreinigend’ is, hoef je het niet zo vaak te wassen als bijvoorbeeld katoenen kleertjes. Lichaamsvocht ‘waait’ er weer uit als de wol een paar uurtjes buiten hangt. Ik doe dit ongeveer 1x per week bij onze wollen kleertjes die we bijna dagelijks dragen. Ongeveer om de dag hang ik ze aan het raam (als mijn dochter in bad zit, mijn eigen hemdjes als ik onder de douche sta) waarmee geurtjes eruit ‘wegvliegen’. Ik was deze wollen kleertjes (die we dus dagelijks dragen) ongeveer 1x per twee weken. Wolletjes die we weinig dragen was ik maar eens per twee maanden. Maar deze frequentie is puur uit mijn ervaring en behoefte, misschien dat jij liever vaker of minder vaak wast. Gewoon even uitvinden wat voor jou werkt.

De wastemperatuur

Je kunt wolletjes op de hand wassen (vind ik persoonlijk teveel gedoe) of op wolwasprogramma in je wasmachine. Ik was de kleertjes altijd op 30 graden in de wasmachine en dat is met alle wolletjes goed gegaan. Ook als er in het wasvoorschrift staat dat je alleen op de hand kunt wassen, ook als er staat dat het alleen koud kan. Enige uitzondering in mijn ervaring: de 100% wollen kleding van het merk Engel (is iets gekrompen bij het wassen).

Het wolwasmiddel en wasverzachter

Gewoon wasmiddel bevat stoffen die de wolvezels kunnen beschadigen. Niet gebruiken dus voor je kostbare wollen kleding. Wolwasmiddel van Sonnett is mijn favoriet (te koop bij de wolwebshops) en anders het wolwasmiddel van Ecover (te koop bij de biologische winkel). Voor wollen kleding mag je geen wasverzachter of schoonmaakazijn gebruiken. Dit kan de wolvezels beschadigen. In plaats van wasverzachter kun je vloeibare lanoline gebruiken, daarmee ‘lanoliseer’ je de wol.

Lanoliseren

En dan de magie van wol: het bevat van nature een laagje wolvet, waarmee de schapenvacht de schaapjes droog en warm hield. Soms verdwijnt dit laagje wolvet al tijdens de productie van wollen kleding, en anders verdwijnt het vanzelf tijdens het dragen en wassen. Hierdoor wordt de wol wat stugger en krijg je sneller gaatjes erin. Wil je je wolletjes weer zacht maken? Lanoliseer dan de kleertjes. Ik heb inmiddels mijn eigen werkwijze voor het lanoliseren. Ik doe het als volgt:
– Lanoliseren doe je tijdens een gewone wasbeurt van de wolletjes in je wasmachine. Doe dus de kleding in de wasmachine en wolwasmiddel in het bakje.
– Pak een glas, vul met ongeveer 50 ml gloeiend heet water en roer er ongeveer 1 theelepel vloeibare lanoline doorheen (het merk Sheepish Grins is mijn favoriet, onder andere hier te koop)
– Roer er ook een drupje babyshampoo doorheen (ik gebruik de baby douchegel van Weleda), zodat de lanoline goed mengt met het water.
– Als het goed is, is het nu een egale vloeistof. Schenk in het wasverzachterbakje en start de machine 🙂

Nu krijgen jouw wolletjes opnieuw een laagje vet. Als de was klaar is kun je de kleertjes gewoon drogen zoals je altijd doet (bij voorkeur liggend). De vloeibare lanoline van Sheepish Grins heeft een geurtje, en dat blijft best lang in de kleding. Heerlijk!

En groot voordeel: lanoliseren maakt de wol ook licht vuil- en vochtafstotend. (Drink)vlekken hechten dan dus nauwelijks de wol. Ook schijn je gelanoliseerde rompers makkelijker schoon te krijgen, maar dat weet ik niet uit eigen ervaring.

Omdat er waarschijnlijk een laagje vet achterblijft in je wasmachine, was ik mijn machine na een lanoline-sessie op 90 graden met een bakje soda in de trommel en scheut schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje. Hopelijk helpt dit. Maar mocht iemand hier nog tips over hebben dan hoor ik het graag 🙂

*Overigens is er een uitzondering van het strikte wasbeleid: het hemdje van Cosilana (mix van wol, katoen en zijde) kan gewoon op 40 graden mee met de fijne was. Maar niet in de droger!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*