Voor jou getest: wasbare luier van DiaperDesign

Voor jou getest: wasbare luier van DiaperDesign
september 4, 2013 Jeanine

wasbare luier versus papieren luierVolgens mij ben ik de enige blogger van degezondemama.nl, die nog niet is overgestapt op wasbare luiers. Toen Sharon dan ook vroeg wie een wasbare luier van DiaperDesign wilde testen, zag ik dit als een uitgelezen kans om nu eens zelf te ontdekken wat ik en mijn zoontje van 1 van wasbare luiers vinden. Ik bezocht de webshop www.diaperdesign.nl en maakte met de hulp van webshopeigenaar Nelleke een keuze. Er valt namelijk nogal wat te kiezen: van alles in één luiers tot losse binnenbroekjes met een overbroekje en dit alles met keuzes uit diverse soorten sluitingen, stofkleuren en stofsoorten. Tip: Voor moeders die handig zijn achter de naaimachine, je kan hier ook zelf je materialen inkopen om homemade luiers voor je kind te maken.

Maatwerk

Het leuke aan DiaperDesign is dat je hier dus echt de luier op zo’n manier kan samenstellen dat hij helemaal past bij jouw idee van de ideale wasbare luier. Zo koos ik uiteindelijk voor een alles in één luier waarin het binnenbroekje en overbroekje al aan elkaar vast zitten, maar waarbij ik wel de inlegger eruit kan halen om deze apart te wassen en te drogen. Omdat wij thuis geen droger hebben leek me dit een echte must. Als je gaat voor een wasbare luier dan wil je natuurlijk ook dat er zo min mogelijk plastic achtige stofsoorten in verwerkt zijn. Althans, zo dacht ik erover. En dus koos ik voor de binnenzijde van de luier evenals voor de inlegger de stof bamboe. Het microfleece extra inlegvel voor droge billetjes koos ik er heel bewust niet bij. Dan maar wat vaker verschonen! Om lekken te voorkomen is een waterdichte stof voor het overbroekje gedeelte van de alles in één luier onvermijdelijk. DiaperDesign biedt hier de stof ‘PUL’ voor aan, oftewel Polyurethane Laminate. Dit is een polyester stof met een waterdichte laag eroverheen. Voor mijn jongen koos ik de babyblauwe kleur en voor de sluiting van de luier koos ik drukknoopjes.

Wassen & drogen

Toen de luier eenmaal binnen was, duurt wel wat langer omdat DiaperDesign de luiers zelf maakt, moest ik vanwege de stof bamboe, de luier en inlegger eerst nog even 12 tot 24 uur in koud water leggen. Vervolgens ging de luier op 60 graden de wasmachine in en dankzij de zon waren zowel de luier als inlegger vrij snel droog. Even wachten nog tot een nieuwe verschoonbeurt nodig was en ja hoor, toen kreeg Julian zijn eerste wasbare luier om. Hij vond het meteen prima, merkte eigenlijk geen verschil. Ik vond het gelijk erg leuk staan die blauwe luier! Al snel deed hij een plas erin en dan is het toch wel zaak dat je de luier snel wisselt. Bij papieren luiers kun je daar toch wat lakser in zijn, omdat die meer opnemen, nu kan dat bij deze wasbare luier ook wel maar dan moet je kiezen voor die extra inlegger voor droge billetjes. De luier kon meteen weer meedraaien in een nieuwe was en deze keer moest ik de was binnen drogen. Dan merk je wel dat het toch een dikke dag duurt voor je luier helemaal droog is.

Ehm… poep?

Ik wist dat het moment er hoe dan ook een keer zou komen: de eerste poepbeurt met het luiertje om. Ik stond al met van allerlei gereedschap in de aanslag waarmee ik de poep wel zou verwijderen :-). Bleek gelukkig toch veel makkelijker dan ik had verwacht. Ik deed de luier af en zag dat de poep er eigenlijk heel los in lag. Ik heb Julian vervolgens snel verschoond en ben met hem naar de wc gelopen. Inmiddels kan hij al heel goed zelf lopen dus hij liep achter me aan. Samen hebben we het drolletje in het toilet gegooid. Er bleef maar weinig in de luier achter, dus geen probleem om mee te wassen met andere was. Dan wel op 60 graden natuurlijk, ik wil wel dat alle bacteriën doodgaan.

Overtuigd?

Als je de kosten van wegwerpluiers gaat afzetten tegen de kosten van wasbare luiers ben je uiteindelijk echt honderden euro’s goedkoper uit. Hergebruik je de luiers bij een tweede of derde kind dan loopt de winst alleen maar verder op. Ook voor het milieu is een wasbare luier uiteindelijk veel beter. Milieucentraal heeft het uitgerekend: bij wassen op 60 graden en drogen in een droger bedraagt de CO2 uitstoot 1,4 maal minder dan bij het gebruik van wegwerpluiers. Bij drogen aan de waslijn is de CO2 uitstoot zelfs 2,3 keer lager. 1 + 1 = 2 zou je dus zeggen. Maar als (parttime) werkende ouder wil ik het mezelf toch ook vooral zo gemakkelijk mogelijk maken en dus denk ik een gulden middenweg te hebben gevonden. Eenmaal per dag een wasbare luier gebruiken i.p.v. een wegwerpluier maakt ook al een verschil! En wie weet stap ik na toch nog wat meer ervaring te hebben opgedaan met wasbare luiers, alsnog over. Maar Julian is nu ook al 15 maanden en eigenlijk wil ik bij 18 maanden serieuze stappen gaan ondernemen om hem zindelijk te maken. Als dat lukt is het dubbele winst! Geen afvalberg & en geen berg in de wasmand meer :-). Ik houd jullie op de hoogte!

Comments (2)

 1. Clarinda 6 jaar geleden

  Leuke review!
  Ik ben bij de ouders natuurlijk beurs overstag gegaan wb wasbare luiers, mijn dochter was toen 13 maanden denk ik. Inmiddels volledig over op wasbaar en met een wat groter voorraadje luiers heb ik slechts 1 extra was in de week. Inmiddels heb ik de kosten (wassen, wasmiddel en inleggers niet mee gerekend) er voor het grootste deel uit. Sinds deze week ook de wasbare billendoekjes die al eerder gereviewed werden, aangeschaft en die gaan gewoon bij de luierwas of handdoeken, beide op 60 graden. Kortom, 1 extra was per week en 15 euro per week besparen op luiers en doekjes.

 2. Nelleke 6 jaar geleden

  Bedankt voor de mooie review 🙂
  Nog even over het stukje over de ontlasting: zelf gebruik ik papieren inlegvellen om deze op te vangen. Deze kun je (eventueel in een luierzakje of boterhamzakje) in de prullenbak gooien en de luier gaat gewoon weer mee met de was.
  Een andere optie is om de luier onder de douche in een emmer te hangen en dan met de douche alles eraf te spoelen. Daarna kun je de emmer legen in de wc. Deze twee opties zijn vooral handig met kindjes die niet zulke vaste ontlasting hebben

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*