Natuurlijk huishouden: schoonmaken zonder chemische middelen

Natuurlijk huishouden: schoonmaken zonder chemische middelen
mei 13, 2013 simone

natuurlijk huishoudenIk ben de afgelopen tijd me een beetje gaan verdiepen in manieren om schoon te maken. En dan vooral op een natuurlijke manier, dus zonder chloor en mister muscle. Wel zo fijn als je aan het schoonmaken bent in de buurt van de kinderen. Al die chemische stoffen inademen lijkt me niet echt goed voor de gezondheid. Maar nu mijn dreumes elk hoekje en gaatje verkent en daarbij alles wat ze kan vinden in haar mond stopt, is het wel belangrijk om alles redelijk schoon te houden. Dus dat ik het E-boek ‘Natuurlijk huishouden’ van Katinka Michiels mocht uitproberen en reviewen kwam als geroepen.

Fris en fruitig boek

Allereerst werd ik supervrolijk van hoe het geschreven is. Door bepaalde uitdrukkingen (o.a. Zippedeeday en kraantjeswater) en de kleuren die het boek gebruikt krijg ik er een fris en fruitig gevoel bij. Erg handig als het om een schoonmaakboek gaat, je krijgt gelijk zin om de deuren wagenwijd open te zetten en te gaan beginnen met poetsen. In mijn geval niet praktisch want ik las het ’s avonds voor het slapen gaan ;-). Verder zijn het simpele ingrediënten, sommige hebben de meeste mensen wel in huis zoals olijfolie, water, citroensap, azijn en essentiële olie. Maar andere kun je gemakkelijk vinden in de supermarkt, toko of biologische winkel.

Wasnoten

Op dit moment heb ik een aantal dingen uitgeprobeerd, maar ga er zeker nog meer proberen. Allereerst heb ik wasnoten aangeschaft. Deze zaten in een dichte bak. Mijn man maakte de bak open om eens te kijken “wat ik nu weer in huis had gehaald” snel deed hij hem ook weer dicht, want er kwam een erg sterke geur uit. “Daar gaan we toch niet mee wassen?” vroeg hij. Toen hij de dag erna aan het werk was heb ik toch maar braaf het recept gebruikt om er vloeibaar wasmiddel van te maken (tevens te gebruiken als allesreiniger). Ik morste een beetje en veegde dit op met een doekje waarmee ik vervolgens het keukenraam poetste. Die zit altijd onder de vetspetters en jahoor het werd schoon! Maar belangrijker was dat het doekje dat doorweekt was geweest met het wasmiddel niet stonk. ’s Middags aan mijn man laten ruiken en die rook niks. Dus nu kon ik het in de wasmachine testen. De eerste wasjes zijn ermee gedaan en tot nu toe goed resultaat. Geen zweetlucht meer of snotvlekken. De geur is gewoon neutraal, maar dat waren we al gewend hiervoor gebruikten we neutral ook parfumvrij.

Verder heb ik getest,
– de gootsteenontstopper: werkte perfect eindelijk zonder dat enge chemische spul.
– de matrassenverfrisser: vond mijn matrassen niet stinken maar ’s avonds rook het lekker fris in de slaapkamer voor we het bed hadden opgemaakt.

Wat wil ik o.a. nog meer testen

Vlekkenmiddel: tot nu toe geen ergere vlekken gehad dus (gelukkig) nog niet kunnen testen.
Vloerpoetsmiddel: we hebben een witte tegelvloer en 2 kinderen dus dat kunnen we goed gebruiken! Heb alleen nog geen castillezeep of marseillezeep in huis.
Ovenpoetsmiddel: wederom de castillezeep nodig.
Dus zal maar gauw castillezeep of marseillezeep (daar kun je ook castillezeep mee maken) aanschaffen zodat ik verder kan met testen!

Zie hier meer info over het boek.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*