Het verschil tussen gewoon katoen en biologisch katoen

Biologisch katoen is steeds meer verkrijgbaar. Soms is het redelijk geprijsd, in de grote winkelketens vooral, en soms is het behoorlijk wat duurder. Ik was wel eens benieuwd wat het verschil is tussen biologisch katoen en gewoon katoen. Want is dat verschil er dan echt?

Gewoon katoen en bestrijdingsmiddelen

2,5% van de landbouwgrond in de wereld is voor de katoenteelt, maar omdat er veel last is van ziekten en plagen, wordt maar liefst 16% van de bestrijdingsmiddelen gebruikt voor deze teelt. Gewone katoen wordt dus massaal en flink bespoten om nog een beetje fatsoenlijke opbrengst te verkrijgen. Ter vergelijking, één shirt is goed voor 250 gram katoen en 125 gram bestrijdingsmiddelen.

Giftig gas bij vervoeren

Daarnaast wordt formaldehyde gebruikt bij het vervoeren van de katoen. Dit is een gas, zodat de katoen ‘goed’ blijft. Deze stof is giftig en zonder twijfel kankerverwekkend. Ook tabaksrook bevat deze stof overigens. Niet alleen is het kankerverwekkend, ook kan het irriterend werken op de luchtwegen en allergieën in de hand werken.

Stoffen opnemen via de huid

Deze bestrijdingsmiddelen (resten) en giftige stoffen zitten nog steeds deels op de kleding wanneer je het koopt. Sowieso klinkt dat niet aantrekkelijk, maar voor kleine kindjes en zelfs pasgeboren baby’s is dit geen prettig idee. De huid komt in aanraking met de stoffen en neemt deze op.

Biologisch katoen

Biologisch katoen wordt geproduceerd zonder synthetische bestrijdingsmiddelen en het wordt niet vervoerd met giftig gas. Dit is niet alleen beter voor de huid van onze kindjes, maar ook voor het milieu. Al die bestrijdingsmiddelen worden maar gespoten en die gas wordt veel gebruikt. Dit is dramatisch voor de mensen die ermee moeten werken op het land en voor hun milieu. Maar ook als wij die kleding wassen komen die stoffen in ons water terecht en zo in ons drinkwater.

En de prijs?

Ja, biologisch katoen is wat duurder. Gezien het proces is dat ook logisch, het is nu eenmaal duurder om te produceren, meer kans op mislukking e.d. Een goed alternatief is tweedehands kleding, goedkoper en gedragen (en gewassen), dus zonder de synthetische stoffen.

Bron: Wikipedia en Greenjump blog

2014-02-28T14:49:58+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

Geef een reactie