Appelazijn als middeltje tegen schimmelinfectie op de billetjes (natuurlijk & budgetproof)

degezondemamaappelciderazijnIk weet nog goed dat ik voor de eerste keer te maken kreeg met een schimmelinfectie op de billen van mijn dochtertje. Ze had al enkele weken spikkels en pukkeltjes, haar huid was rood en wat ik er ook maar op smeerde, niks leek te helpen. Ik liet haar urenlang luierloos lopen, omdat ik dacht dat wat frisse lucht haar billetjes goed zouden doen (wat normaal gesproken wel helpt bij een luieruitslag) met als resultaat heel wat plas incidentjes. 😉 Toen ik van alles had geprobeerd gingen we uiteindelijk maar naar de huisarts. De arts zag het gelijk: een simpel gevalletje schimmelinfectie. Ik kreeg een papiertje mee met de naam van een anti-schimmel crème die ik zo bij de drogist kon halen. Na een dag smeren leek de schimmelinfectie eindelijk op zijn retour, en een paar dagen later was het weg.

Bijwerkingen of natuurlijk middeltje?

Zo een crèmetje is dus behoorlijk effectief gebleken en daar was ik zeker blij mee. Alleen komen zulke middeltjes vaak wel met een lijstje mogelijke bijwerkingen, terwijl voor natuurlijke middeltjes vaak geldt: baat het niet, schaadt het niet (uitzonderingen daargelaten). Ik smeer en slik dus niet zomaar alles meer en probeer vaak eerst natuurlijke middeltjes uit en grijp pas naar medicinale middelen wanneer ik geen andere oplossing meer zie.

Appelazijn!

Appelazijn is lekker in een salade dressing, maar ik heb ontdekt dat het ook effectief is tegen schimmelinfecties op de huid! Het is een gefermenteerd product met veel goede bacteriën die schimmels kunnen tegenwerken. De details van hoe en waarom het werkt laat ik liever over aan een expert, maar ervaring leerde dat het inderdaad ook tegen schimmels werkt! Toen mijn zoontje last bleek te hebben van een schimmelinfectie op zijn billetjes, herkende ik het vrij snel. Ik stond op het punt om weer een anti-schimmelcrème te kopen, maar besloot toch om eerst appelazijn een kans te geven. Ik zette een fles op de commode en bij elke verschoon beurt depte ik de aangetaste huid met een beetje appelazijn. Een dag of twee later leek het erop dat zijn huid weer beter aan het worden was, en nog een aantal dagen later was hij schimmelloos. Het duurde wellicht een paar dagen langer maar hij kwam er zo wel vanaf!

Welke appelazijn is het beste?

Ik kan het iedereen aanraden om een fles appelazijn in huis te halen vanwege de vele voordelen. Google maar eens op gezondheidsvoordelen van appelazijn. 😉 Het beste kun je de ongepasteuriseerde troebele appelazijn kopen, vaak te vinden in natuurvoedingswinkels of reformhuizen.

2013-09-03T14:27:44+00:00

Over

Ik ben trotse mama van van een roodharige dreumes (2012) en een eigenwijs meisje (2009). Na ontdekt te hebben zelf een glutenintolerantie te hebben zijn we Paleo / Weston Price gaan eten en dat bevalt goed. Naast het moederen blog ik graag over lekker & gezond eten, eco- en gifvrije leefstijl (en meer) op mijn eigen site: www.paleofamilie.nl

10 Reacties

 1. Krista september 3, 2013 om 11:05 am- Antwoorden

  Toevallig heb ik gisteren appelazijn gekocht én mijn kindjes hebben al sinds vorige winter uitslag die niet weggaat! De huisartsen constateerden allebei krentenbaard, het ging maar niet over met antibiotica-zalf. Ik ging naar een bioresonantie-arts, die constateerde schimmelinfectie, maar ook de anti-schimmelzalf werkte niet. Toen zijn we naar de dermatoloog gegaan, die cortisonencrème heeft voorgeschreven. Dat werkt als een trein, maar dat gebruik ik liever niet. Dus ik kan jouw tip heel goed gebruiken!!
  Dep jij gewoon met een watje?

  • Diana september 3, 2013 om 11:13 am- Antwoorden

   Oh wat vervelend 🙁 Ik hoop dat dit misschien dan het antwoord is!
   Ik gebruik een watje, of een hydrofiele luier, eigenlijk dat wat ik in mijn buurt heb. Het kan overigens wel prikken, vooral als de huid een beetje kapot is. Dus het kan zijn dat je kindjes het iets minder leuk vinden.

  • Jouke september 3, 2013 om 4:50 pm- Antwoorden

   hoi Krista,
   Hopelijk helpt de appelazijn :-). Alleen als het zo lang duurt, zou ik ook eens kijken , goed opletten of ze niet ergens overgevoelig op reageren (qua eten of huidproducten) en zorgen dat ze goede weerstand opbouwen (extra vitaminen) . Succes!

   • Diana september 3, 2013 om 5:23 pm- Antwoorden

    Ja dat dacht ik ook, misschien een overgevoeligheidsreactie op iets, Krista?

    • Krista september 3, 2013 om 9:58 pm- Antwoorden

     Bedankt voor jullie meedenken, Jouke en Diana! Ik ging er van uit dat die bioresonantie-arts overgevoeligheden opgespoord zou hebben, maar hij heeft er geen gevonden. Ik heb het inderdaad wel in mijn achterhoofd gehouden. Nog maar eens naar laten kijken dan (het is trouwens in de zomer weggeweest, maar het is nu weer sinds een week ofzo terug).

     Jouke, ze hebben al echt een goede weerstand: ze zijn nooit ziek. Ze krijgen inderdaad extra vitamines en probiotica.
     Ik heb in ieder geval vanavond appelciderazijn erop gedept, dus eens kijken of het helpt.

 2. Susan Svkodc september 3, 2013 om 11:15 am- Antwoorden

  Mijn man gebruikt voor zijn schimmelnagels aan zijn tenen inderdaad ook azijn. Dan wel de gewone (goedkope) natuurazijn. Zou het verschil maken met appelazijn? Het is namelijk wel een heel langdurig proces, maar ja een teennagel groei ook niet zo snel…

  • Diana september 3, 2013 om 12:31 pm- Antwoorden

   Er zit wel een groot verschil met natuurazijn en ongepasteuriseerde appelazijn vooral vanwege de goede bacteriën die erin zitten. Hoe of wat het precies zit met gewone natuurazijn durf ik verder niet te zeggen, daar heb ik me nog nooit echt in verdiept.

   • Susan Svkodc september 3, 2013 om 12:45 pm- Antwoorden

    ik zal het hem eens een weekje of wat laten proberen, ik heb toch een fles bio appelazijn in de keuken staan. Als hij verschil merkt laat ik het weten!

 3. Jouke september 3, 2013 om 4:53 pm- Antwoorden

  Leuke blog Diana, handige tip! Ik ben zelf ook altijd wel erg fan van verdunde tea-tree olie bij schimmelinfecties, maar bij baby´s is dit beter..
  Vraag me alleen altijd af ´Hoe kom je erop?´ 😉

 4. Diana september 3, 2013 om 5:29 pm- Antwoorden

  Haha goede vraag! Ik wist al dat een schimmelinfectie o.a. kan ontstaan door een verstoorde ph balans op de huid waardoor slechte bacteriën de overhand kunnen nemen en had weleens iets ooit gehoord over azijn, om die zuurtegraad te herstellen. Geen idee of deze theorie klopt hoor! En omdat ik wist dat appelazijn ook nog eens gefermenteerd is en daardoor de goede bacteriën bevat, heb ik het maar gewoon een keer geprobeerd. Toen ben ik me gaan verdiepen in de gezondheidsvoordelen van appelazijn en het werd bevestigd door mijn bevindingen dat het inderdaad goed helpt tegen schimmel 😉 Tea trea is idd wat heftig voor kleine kinderen 🙂

Geef een reactie