Ze zijn er weer… asperges

De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao.

Soorten

Er zijn drie soorten asperges, witte (97% in Nederland), groene en paarse. De witte groeien onder de grond en moet je schillen. De groene en paarse groeien boven de grond en hoef je niet te schillen, eventueel alleen de dikke (>16-20 mm).

Zijn ze vers?

Hoe weet je nou of de asperges vers zijn?

  • dan hebben de asperges glanzende stengels
  • als je de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijft, hoor je een piepend geluid
  • het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Druk even met je nagel op de onderkant om te testen.

Bewaren

Het lekkerst zijn de asperges als je ze vlak na het kopen eet. Komt dat niet goed uit dan kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Witte asperges in een vochtige doek, groene en paarse in een open plastic zak

Schoon

Terwijl ik voor deze blog wat aan het lezen was over asperges, las ik op aspergecentrum.nl dat er bij de teelt van asperges vóór en ín het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Pas wanneer het oogstseizoen voorbij is worden deze minimaal ingezet en komen ze dus niet direct in aanraking met de asperge. Ook de niet biologische varianten zijn dus een relatief schone groentesoort.

Gegrild en met eiersalade

Maar goed, na alle feitjes moet er ook nog gegeten worden. Ik vind zelf de groene asperges het lekkerst en dan vooral gegrild. Hier mijn recept zoals ik ze het liefst eet: gegrild en met eiersalade

Wat heb je nodig?

  • circa 500 gram groene aspergesper persoon
  • 2 eieren per persoon
  • mayonaise (of plantaardige room)
  • olijfolie
  • peper/zout

Bereiding

  • was de asperges en snijd het kontje eraf
  • verwarm een grilpan, BBQ, of Cadac grill (die laatste heb ik van de lente tot de herfst standaard op de veranda staan)
  • grill de asperges tot beetgaar. Wel regelmatig keren!

Maak ondertussen de eiersalade

  • kook  de eieren, laat ze schrikken en afkoelen
  • pel de eieren en prak ze kleiner
  • doe er naar smaak mayo (/ room) en olijfolie door
  • breng op smaak met peper en zout

Dien de asperges op met een flinke schep eiersalade. Op de foto at ik er ook wat gebakken schijven knolselderij erbij.

Wat is jouw favoriete aspergegerecht?

2013-05-03T23:49:43+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

Geef een reactie