Vervanging voor slagroom (zuivelvrij)

image Mijn peuter is echt superdol op rode vruchten. Aardbeien, frambozen en bramen; als hij zou kunnen, wil hij ze elke dag wel eten. We hebben zelf al een bramenstruik en een frambozenstruik. Dit jaar gaan we ook zeker een aardbeienplant in de tuin nemen, dan is zijn eigen snoepjesfabriek helemaal af 😉

Aardbeien met slagroom zonder zuivel

Maar wat is nou lekkerder dan aardbeien met slagroom? Nou, wij hebben een nog lekkerdere oplossing gevonden. Fris en een beetje tropisch, namelijk kokosslagroom! Schijnt dat je er pakjes van kunt kopen in de biowinkel, maar die heb ik nooit geprobeerd. Via een vriendin kreeg ik namelijk een tip: koop gewoon een blikje kokosmelk en zet dat in de koelkast. Door de kou split de melk zich in room en water. Als je het blikje omdraait kun je makkelijk het water weg laten lopen zodat de dikke room overblijft. Als je dit in een gekoelde schaal met de hand opklopt (zodat het wat luchtiger word) lijkt het net slagroom! En de smaak? Lekker romig en kokosachtig.

Suikervrij?

Als je suikervrij niet gewend bent, zul je misschien iets van zoet moeten toevoegen, maar hier wordt de schaal zo leeg gelikt zonder er ook maar iets aan toe te voegen!

Varieer!

Behalve bij aardbeien kun je dit natuurlijk op vele manieren gebruiken. Nu het nog zulk koud weer is: misschien eens een keer proberen op de warme chocomelk. Nog niet getest dus daar ben ik wel benieuwd naar, wie proeft er mee?

2013-04-09T19:28:00+00:00

Over

Moeder van 3 kindjes twee jongens en een meisje. Vanwege pds en allergie ben ik samen met mijn gezin begonnen met een zoektocht naar een nieuw eetpatroon. Mijn motto: ik mag alles eten, maar ik wil niet alles eten, alleen hetgeen waar ik me goed bij voel. Kijk voor voedingsadvies of meer recepten van mij op fitdankzijvoeding.nl

15 Reacties

 1. Diana april 10, 2013 om 8:57 am- Antwoorden

  Klinkt goed!!! 🙂

 2. Susan Svkodc april 11, 2013 om 6:47 pm- Antwoorden

  hmmm dit klinkt lekker! Dochter en ik houden sowieso niet van zuivelslagroom (buiten het feit dat we ip geen / nauwelijks zuivel eten), maar dit is wel een makkelijke en lekkere oplossing.
  Dezelfde soort room ontstaat trouwens ook als je zelf kokosmelk maakt van geraspte kokos. Ben je alleen wel langer bezig 😉

  • simone april 11, 2013 om 10:28 pm- Antwoorden

   O echt waar? Heb nog nooit zelf kokosmelk gemaakt misschien toch maar eens doen! Vind het namelijk niet zo fijn dat het uit blik komt (bpa) heb je nog speciale tips voor het zelfmaken?

 3. claudy mei 4, 2013 om 12:03 pm- Antwoorden

  Ik wil ook liever geen blik gebruiken. Hebben jullie daar tips voor? Er zijn namelijk best veel lekkere recepten met kokosmelk en ik laat ze allemaal aan me voorbij gaan.
  Groetjes Claudy

  • Otto mei 4, 2013 om 2:51 pm- Antwoorden

   Koop een blok santen bij de AH, Jumbo of toko, dat is geperste kokos met een randje puur kokosolie. Bij de Jumbo bij mij in de buurt hebben ze in ieder geval 2 merken die 100% pure kokos zijn zonder toevoegingen (rood/witte Aziatische Toko Lien en een blauw/geel tropisch merk) Oplossen in zachtjes kokend water. Zo kun je zelf de sterkte bepalen: weinig water is heel dik en vet (voor bijv. slagroom), veel water is kokosmelk-achtig voor sausjes ed. Het randje pure kokosvet snij ik er altijd af om mee te bakken. 🙂

 4. Brigitte mei 4, 2013 om 4:34 pm- Antwoorden

  Goede tip. Ga ik eens proberen.

 5. Cil mei 8, 2013 om 4:08 pm- Antwoorden

  Hoe lang moet het blikje in de koelkast? Heb er gisteren eentje (merk nutco bij AH gehaald) ingezet, maar het wordt maar niet dik. Doe ik iets verkeerd ?

  • simone mei 9, 2013 om 10:30 am- Antwoorden

   Ongeveer een nacht maar dat is meer dat het door en door koud word. Niet schudden natuurlijk! Ik heb er zelf nog geen problemen mee gehad misschien toch een ander merk proberen?

  • a november 16, 2014 om 1:48 pm- Antwoorden

   Je moet erop letten dat je pure’vette’ kokosmelk gebruikt. De meestal goedkope blikken zijn meer water en toevoegingen dan kokosmelk en kan je idd geen room van afhalen als je het in de frigo zet.

 6. Md mei 13, 2013 om 7:23 pm- Antwoorden

  Hoi,
  Ik wou ook vragen welk merk je hebt gebruikt. Want ik heb het ook geprobeerd met kokosmelk van Nutco, zelfs in de diepvries, maar met dit merk gebeurd er helemaal niets. Het blijft precies hetzelfde. Ik heb er nu maar ijsjes van gemaakt. 🙂
  Ik ga het volgend weekend weer proberen maar dan een ander merk.

  • simone mei 13, 2013 om 9:02 pm- Antwoorden

   Nutco schijnt inderdaad altijd vloeibaar te blijven, heb dit merk zelf nooit gebruikt dus sorry hiervoor! Zelf heb ik fair trade originale gebruikt http://fairtrade.nl/ succes en laat je weten of het nu wel lukt?

 7. Md mei 16, 2013 om 12:16 pm- Antwoorden

  De ijsjes zijn goed gelukt. De kids hadden een heerlijk toetje gisteravond ;).
  Volgende keer doe ik er ook nog gepureerd fruit door denk ik.
  In het weekend probeer ik het weer.

 8. Marjolein juni 22, 2013 om 9:55 pm- Antwoorden

  Ik hoef mijn blikje kokos niet eens in de koelkast te zetten… Als ik ‘m opentrek moet ik eerst alles doorroeren van het vocht en de kokos zijn al gescheiden. Is dat wel goed?!HEt is van het merk Biona Organic van de biologische winkel.

  • Simone juni 23, 2013 om 7:56 pm- Antwoorden

   Ja er is veel verschil tussen de blikjes kokosmelk, zal met het verwerkingsproces te maken hebben. Maar door het nachtje in de koelkast word het ook een lekkere koude slagroom 😉

 9. Margreet W januari 25, 2015 om 9:16 pm- Antwoorden

  Hallo Simone,

  Bedankt voor dit recept van de slagroom!!!! Ik heb al een aantal soorten alternatieve slagroom geprobeerd, omdat ik allergisch reageer op koemelk en op suiker.
  Dit recept lijkt me heerlijk en ik ga het snel een keertje uitproberen.

  groetjes Margreet

Geef een reactie