Veggie Kidz recepten

Veggie Kidz recepten
juni 26, 2014 Susan

IMG_1787Bij mijn review van Veggie Kidz mag ik ook nog eens twee recepten met jullie delen. Fijn! Zoals ik al had aangegeven, was ik erg benieuwd naar de “gezonde tosti” met spinazie of champignons. Nou ik kan je vertellen dat dit inderdaad een heerlijke lunchgerecht geeft!

Gezonde Tosti’s met tomatensalade (Eef)

Als kind was ik gek op tosti’s en die met kaas, ketchup en thijm was favoriet. Maartje, mijn stiefdochter, maakt ook graag zelf tosti’s. Vooral het apparaat vindt ze erg mooi. Heb je nou geen tosti-ijzer, bak ze dan gewoon in de koekenpan. We maken de tosti’s doordeweeks soms als lunch en eten ze in het weekend met een kop soep en een tomatensalade als avondmaaltijd.

Ingrediënten
Tosti’s
1 el milde olijfolie
1 klontje roomboter of ghee
250 g spinazie
1 teentje knoflook
mozzarella of jonge (geiten) kaas
4 volkoren (spelt) boterhammen
handje tuinkers
Tomatensalade
500 g gekleurde cherrytomaatjes (hebben ze deze niet doe dan de rode)
grote hand basilicum

Bereidingswijze
Tosti’s
Schermafbeelding 2014-06-20 om 08.58.11Roerbak de spinazie met het teentje knoflook in een beetje olie. Snijd de mozzarella in plakken. Smeer aan de buitenkant van de boterhammen een dun laagje roomboter of ghee. Beleg 2 boterhammen met mozzarella en spinazie. Leg de andere 2 boterhammen erbovenop met de beboterde kant naar boven. Verwarm het tostiapparaat en doe de tosti’s erin. Laat ze in ongeveer 3 minuten goudbruin bakken. Snijd de tosti’s schuin doormidden en serveer met wat tuinkers eroverheen gestrooid.

Tomatensalade

Snijd de tomaatjes in plakjes, knip of strooi er wat basilicumblaadjes overheen en leg ze op bordjes waar iedereen lekker van kan prikken.

Variatietip
Bak kastanjechampignons met knoflook en een uitje en doe dat in plaats van de spinazie tussen de tosti’s en vervang de mozzarella door jonge kaas.

Quinoa Skimoa (Monique)

Mijn eigen kinderen zijn helaas niet zo dol op quinoa. Hopelijk komt daar met het recept Quinoa Skimoa verandering in 😀
Mijn zoontje Manu is van jongs af aan al een groot trommelliefhebber. Hij trommelt op alles wat los en vast zit en mag daar graag bij zingen. Dus toen ik voor hem voor het eerst quinoa (spreek uit als kienwa) als ontbijt maakte stond hij al trommelend op een pan en een pollepel luidkeels ‘Skimoa, Skimoa’ te scanderen. Dit recept heb ik ooit van een yogadocente gekregen als een van de gezondste ontbijtjes om je dag mee te starten, en Manu eet tot mijn grote plezier vrolijk mee.

Ingrediënten
Schermafbeelding 2014-06-20 om 08.59.254 kopjes afgespoelde quinoa 8 kopjes kokend water
1 kaneelstokje of tl kaneel
2 bananen, in blokjes
2 el geraspte kokos
2 handjes walnoten in stukjes 2 el ahornsiroop of honing

Bereidingswijze
Zet een pannetje op het vuur en meng daarin de quinoa en het kokende water. Leg het kaneelstokje in de pan. Laat 15 min. pruttelen totdat al het water geabsorbeerd is (misschien moet je nog wat extra water toevoegen). De quinoa is nu zacht.

Neem de pan van het vuur, verwijder het kaneelstokje en roer de banaan, kokos, walnoten en ahornsiroop (of honing) erdoorheen. Als je geen kaneelstokje hebt, strooi je er nu de theelepel kaneel doorheen.

Tip van Kyra
Quinoa bevat lysine. Dit essentiële aminozuur, een bouwsteen van eiwit, kan niet door het lichaam zelf gemaakt worden; je kind zal het dus via de voeding moeten binnenkrijgen. Lysine is van groot belang voor optimale groei en ontwikkeling. Het speelt een rol in de aanmaak van collageen, wat belangrijk is voor sterke botten, optimaal gezonde banden, pezen, gewrichten en kraakbeen. 

Comments (2)

  1. Miranda 4 jaar geleden

    Leuk!!! Ik ben vooral benieuwd naar het recept voor quinoapap… Voor hoeveel kindjes is deze hoeveelheid? (Een kopje is niet een cup neem ik aan anders kan mama er ook nog van eten)

    • Auteur
      Susan 4 jaar geleden

      Hoi Miranda,
      het gaat een beetje om de verhoudingen. In dit geval werd er inderdaad geen cup bedoelt, maar een koffiekopje oid. Ik heb hem zelf nog niet gemaakt, maar het lijkt me genoeg voor een gezin van 4, met niet te grote eters… Succes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*