Suikervrije kwarktaart met bosvruchten

SONY DSC Ok, dit soort recepten vind je niet veel op degezondemama. Namelijk, kwarktaart met kwark = zuivel. En gepasteuriseerde zuivel wordt eigenlijk door alle gezondemama’s vermeden. Maar dit recept van mij is al heel oud en komt nog uit tijden voor de zuivelvrije periode. Waarom ik deze tóch eens wil delen, is omdat ik weet dat er veel mama’s zijn die geen geraffineerde suiker eten, maar wel zuivel. En op zoek zijn naar een kwarktaart bijvoorbeeld. Er zijn ook mama’s die alleen zure zuivelproducten eten. In dit geval kun je de slagroom vervangen door plantaardige room. En trouwens, de kwark kun je eventueel vervangen met sojayoghurt, maar dat is wel vloeibaarder, dus dan heb je meer agar agar nodig. Just saying 😉 Ik heb deze vaak gemaakt, maar nu al heeeeeeeeeeel lang niet meer. Maar ik weet wel dat ‘ie erg lekker is 😉 Ik ben nu eigenlijk nieuwsgierig, interesse voor meer van dit soort recepten, of willen we alleen maar diehard suikervrije, zuivelvrije, tarwevrije en glutenvrije recepten? Ik heb er namelijk nog wel meer liggen 😉

Dit heb je nodig

150 gram volkoren speltmeel, 50 gram palmsuiker, 100 gram roomboter (op kamertemperatuur), 1 ei, snufje zout
500 gram volle kwark, 250 gram bosvruchten naar keuze, 200 ml slagroom, 4 el honing, 1 zakje agar agar

Zo maak je het

Warm de oven voor op 200 graden
Meng in een kom de volkoren speltmeel, palmsuiker, roomboter, ei en zout
Vet een springvorm in.
Verdeel het mengsel over de bodem. Als het aan je vingers plakt, maak dan je handen nat met water, zo kun je het gemakkelijk verspreiden. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Zet de bodem voor 10 minuten in de oven.
Laat de bodem goed afkoelen
Meng de kwark met de bosvruchten.
Breng de slagroom en honing aan de kook in een steelpannetje. Als het kookpunt bereikt wordt, voeg dan het zakje agar agar toe.
Roer voortdurend en laat het 2 minuten koken.
Meng de slagroom met de kwark
Giet het kwarkmengsel in de springvorm
Laat dit een nacht in de koelkast opstijven met folie eroverheen

Variatietip: doe de kwark en de vruchten in de blender voor een algeheel roze effect!

2013-11-30T20:32:46+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

25 Reacties

  1. Diana december 3, 2013 om 9:22 am- Antwoorden

    Ohhh deze is idd lekker! 🙂

  2. Elke december 3, 2013 om 9:39 am- Antwoorden

    Hallo Sharon, graag meer van de ‘halve’ recepten 😉
    Omdat wij (nog geen) allergieën en intoleranties hebben, mogen wij best zondigen, anderen zullen het niet consequent vinden en zeggen dat we half-half bezig maar echt als de noodzaak er niet is dan voelt dat toch anders. We doen ons best, eten bewust en dat vind ik op dit moment goed; zoals geen E-nummers, geen geraffineerde suikers en zoveel mogelijk over op spelt ipv tarwe, zoveel mogelijk biologische etc
    Wij eten inderdaad yoghurt en verder geen zuivel, dan mag slagroom of kwark af en toe best.
    Ik ben heftig opzoek naar een ‘gezonde’ ‘verantwoorde’ verjaardagstaart voor onze dochter die bijna jarig is en 3 jaar wordt. En deze taart lijkt mij heel erg geschikt.

    • sharon december 3, 2013 om 9:43 am- Antwoorden

      haha leuk! Tip: maak m voor een verjaardag even een keertje, zodat je ziet hoe hoog ie wordt in je springvorm en met jouw ingrediënten, dan kun je nog bijstellen als je m te plat vindt 🙂 Zonde als dat op de verjaardag gebeurt 😉 Veel plezier! 😀

  3. Willemijn december 3, 2013 om 10:03 am- Antwoorden

    Wij eten wel zuivel (melk nauwelijks, maar kwark zeker wel). Dus ik vind zo’n receptje erg leuk! De taart lijkt me heerlijk en ga ik zeker maken voor de verjaardagen binnenkort van mijn dochters. Bedankt!

  4. Else van Egmond december 3, 2013 om 11:00 am- Antwoorden

    hoi Sharon! zou je misschien (wie weet heb je dat al gedaan maar heb ik dat gemist) eens kunnen schrijven over waar je nou precies al die vervangende producten betaalbaar kunt kopen? Ik probeer suikervrij te eten en Noah, (8 maanden) eet sowieso geen suiker, vind ik onzin voor zo’n kleintje, maar bv wel eens een beetje yoghurt, of een volkorenbroodje, geen allergieen. Het valt mij op dat de producten die hier vaak worden genoemd of heel duur zijn of ik kan ze niet in de plaatselijke bio winkel vinden… :/ thanks!!! en verder; super inspirerende site, en fijne tips!!!

    • sharon december 3, 2013 om 2:07 pm- Antwoorden

      Hai Else!
      Dankjewel!! Ik zal je suggestie meenemen en op de lijst zetten 🙂 Dankjewel! Weet niet wanneer ik eraan begin, maar hij staat erop 😉 groetjes!

  5. Else van Egmond december 3, 2013 om 11:06 am- Antwoorden

    oh ennnn kun je ook magere kwark gebruiken voor dit recept?? 🙂 🙂

    • sharon december 3, 2013 om 2:06 pm- Antwoorden

      haha ik denk het wel, al ben ik niet echt voorstander. Vetten zijn juist heel belangrijk en hoe magerder iets is wat van nature vet hoort te zijn, hoe bewerkter het product is 🙂

  6. Miranda december 3, 2013 om 10:55 pm- Antwoorden

    Ik ben ook voor dit soort recepten, ook al proberen wij thuis zuivel te matigen. Deze taart zou het bijvoorbeeld goed doen op een verjaardag: toegankelijk en toch nog gezond! Dingen als rauwe cheesecakes wil nog wel eens voor wat gefronste wenkbrauwen zorgen tijdens dat soort gelegenheden! Zo maak ik jouw stroopwafeltaart ook vaak (met zuivel) en bij verjaardagen is iedereen er vol lof over!

  7. Else van Egmond december 5, 2013 om 6:17 pm- Antwoorden

    helaas kan niet iedereen in onze fam die vetten eten ivm een “fout gen”zal ik het maar noemen die er voor zorgt dat je aderen heel snel dichtslibben. De officiele naam zal ik je besparen (en mezelf 🙂 ) Maar een streng dieet hoort daarbij, en de vetten in kwark zijn helaas ook niet goed 🙁 Ik ga het eens proberen!

  8. kim januari 6, 2014 om 2:48 pm- Antwoorden

    Hoi sharon.

    Deze taart lijkt me nu zo leuk. Mijn dochter van 7 wordt vrijdag acht jaar en ik zou zo graag een kwarktaart voor haar maken aangezien ze deze altijd zo lekker vond. Het enige is dat ze intoleratie heeft voor gepasteuriseerde pelkproducten. weet jij ook een gezonde vervanging voor de slagroom?

    mvg kim

  9. kim januari 6, 2014 om 3:03 pm- Antwoorden

    sorry sharon,

    ik zie nu dat je het al in jerecept geschreven hebt 🙂

  10. Sarah januari 19, 2014 om 12:05 pm- Antwoorden

    Heb net de taart gemaakt. Hoeveel gram zit er eigenlijk bij jou in het zakje agar agar. Ik kon het niet eens 2 minuten koken en werd heel erg dik! Bij mij zit er 25 gram in.

  11. Sarah januari 19, 2014 om 12:29 pm- Antwoorden

    Hoeveel agar agra zit er in je zakje? Het werd bij mij ontzettend dik!

  12. Evelyne maart 21, 2014 om 8:11 pm- Antwoorden

    Hoi Sharon!

    SUPERleuke website!! Proficiat!
    Ga er dit weekend meteen enkele receptjes uitproberen!

    Ik probeer momenteel gewoon suikervrij te eten. Heb geen allergieën t.o.v. zuivel of graanproducten (dat ik weet) , maar gluten probeer ik wel te vermijden. Dus voor mijn part mogen er nog heel wat ‘zuivelrijke’ receptjes tussenzitten 🙂

  13. Marc maart 30, 2014 om 10:31 am- Antwoorden

    Hallo,

    Een vraagje: hoeveel Agar Agar in grammen gebruik je (niet elk zakje is even groot)?
    Klopt het dat je het slagroom nog heet van het vuur door het kwarkmengsel roert? En moet je het geheel dan nog stijf zien te kloppen?

    • sharon april 4, 2014 om 10:30 am- Antwoorden

      Hai! Ik gebruik een zakje van 4 gram van Marmello (niet elke agar agar is gelijk qua sterkte 🙂 ) Je kunt gewoon het recept volgen 🙂 Succes!

  14. Monica april 27, 2014 om 4:15 am- Antwoorden

    Ik was blij toen ik las suikervrije taart, maar helaas was dit voor heel even.
    Ik heb hier een kind dat geen suiker mag en palmsuiker is ook suiker, dus helaas ik teleurgesteld en geen taart voor dit kind.
    Jammer dat je omschrijving niet klopt.

    • sharon april 28, 2014 om 9:56 am- Antwoorden

      Je kunt ook op zoek gaan naar een ander recept? Ik bedoel altijd zonder geraffineerde suikers. Maar er zijn genoeg recepten die wellicht wel kunnen.

  15. corrie augustus 28, 2014 om 3:49 pm- Antwoorden

    Kan ik de agar agar ook vervangen door arrowroot ?

  16. Natascha november 7, 2014 om 7:41 pm- Antwoorden

    Moet je het slagroom-honing-agar-agar mengsel laten afkoelen, voordat je het bij de kwark doet? Ik heb dat niet gedaan en nu is het gaan schiften! // verjaardagstaart mislukt….

    • sharon november 7, 2014 om 9:39 pm- Antwoorden

      Hai Natascha, wat vervelend dat het is gaan schiften. Ik weet niet waarom dit gebeurt is, het mengsel hoeft niet eerst af te koelen. Succes!

  17. edwina januari 29, 2015 om 12:14 pm- Antwoorden

    Hoi. Wat ik me afvraag; in de titel staat bij deze en bij een andere taart dat hij suikervrij is…maar er staat bij de ingrediënten wel dat ik kokosbloesemsuiker erin moet doen. Dan is hij toch niet suikervrij? ??of zie ik dat verkeer?

    • sharon januari 30, 2015 om 11:39 am- Antwoorden

      Vrij van geraffineerde suiker bedoelen er ermee 🙂

  18. Robin april 8, 2015 om 3:00 pm- Antwoorden

    Lijkt me heerlijk! Hoe groot moet de springvorm zijn voor deze hoeveelheden?

Geef een reactie