Stevige, krokante abrikozen-, amandelplaatkoek (suikervrij, tarwevrij)

Op zoek naar een heerlijke, goed vullende koek voor bij je ‘mama me-time koffie-of theemoment’? Dan moet je dit recept zeker proberen! De koek is erg krokant (lees: wat harder en met hele amandelen erin) en dus minder geschikt voor kleine kindjes, maar heb je wat oudere kinderen dan zullen die er ook van meesmullen. Bovendien blijft de koek, eenmaal gebakken, zeker een week lekker.

Ingrediënten

  • 50 gram amandelmeel
  • 150 gram speltmeel
  • 150 gram maisgriesmeel (polenta)
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • 140 gram roomboter
  • 1 ei
  • handvol hele amandelen
  • 70 gram rozijnen (laten wellen in kokend water en vervolgens afgieten in een zeef)
  • 10 gedroogde abrikozen
  • suikervrije aardbeienjam  (diverse varianten te koop bij de reformwinkel, of kies voor de jam van Zonnatura bij een reguliere supermarkt)

Stappenplan

1) Pak een kom en meng de speltmeel, maisgriesmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker en het zout door elkaar.
2) Smelt de roomboter in een pannetje en laat deze een beetje afkoelen. Voeg er vervolgens een ei bij en klop beide ingrediënten goed door elkaar, tot een luchtige massa.
3) Voeg de roomboter en het ei toe aan de kom met ‘droge ingrediënten. Kneed het met je handen tot een kruimeldeeg.
4) Pak er een ovenschaal bij en bekleed die met bakpapier. Zet ondertussen de oven aan en laat deze voorverwarmen tot 180 graden.
5) Maak een bodem met circa 50% van het deeg. Druk deze bodem voorzichtig aan.
6) Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
7) Verdeel de abrikozen, gewelde rozijnen en de hele amandelen over de bodem.
8) Schep 2 eetlepels aardbeienjam over de abrikozen, rozijnen en amandelen en verdeel de jam met je handen.
9) Pak de andere 50% van het deeg erbij en leg deze bovenop de laag die je zojuist hebt aangebracht. Zorg dat de abrikozen, rozijnen en amandelen goed bedekt raken, om verbranding van deze ingrediënten te voorkomen. Druk de deeglaag goed aan.
10) De plaatkoek is nu klaar om de oven in te gaan! Bak de plaatkoek in circa 30 minuten gaar.

2014-05-12T09:22:31+00:00

Over

Ik ben de gelukkige mama van Julian (mei 2012) en Simeon (september 2014). Wij eten als gezin 100% suikervrij, biologisch en experimenteren met het minderen van gluten. Ook streven wij naar een duurzame, gifvrije levensstijl. Beter voor onszelf en beter voor de aarde!

10 Reacties

  1. Miranda mei 13, 2014 om 11:38 am- Antwoorden

    Heb m net gemaakt. Het ruikt heerlijk! De bovenkant is bij mij niet heel krokant geworden trouwens, maar ik heb kokosolie ipv roomboter gebruikt. Ik heb nog niet geproefd maar ik kan niet wachten!

    • Miranda mei 15, 2014 om 9:10 am- Antwoorden

      Ik wilde nog laten weten dat deze koek bij het hele gezin in de smaak is gevallen! Mijn man en ik waanden ons weer even in de tijd dat wij schaamteloos van die liga fruitkicks/starts aan het verorberen waren en dachten dat wij gezond bezig waren, haha. Ga het zeker vaker maken!

      • Jeanine mei 18, 2014 om 6:39 pm- Antwoorden

        Haha, wat leuk! Bij ons is deze koek inmiddels ook favoriet! Hij is gewoon echt superlekker en zoet!

        • Miranda mei 18, 2014 om 7:30 pm- Antwoorden

          Nou en of!! De koektrommel is inmiddels gevuld met een nieuwe lading. Veel dank voor het recept!

  2. Linde mei 18, 2014 om 4:11 pm- Antwoorden

    Alles in huis, behalve de polenta. Kan ik die rrg

  3. Linde mei 18, 2014 om 4:26 pm- Antwoorden

    Hm, mn telefoon verzond halverwege al. De vraag was of ik de polenta door iets anders kan vervangen??

    • Jeanine mei 19, 2014 om 8:17 pm- Antwoorden

      Hoi Linde, ik heb de koek nog nooit zonder maispolenta gemaakt. Heeft ook een hele aparte werking in de koek en maakt het juist zo knapperig. Ik ken niet echt een ingredient dat een goed alternatief zou kunnen zijn.

  4. mevr. Gewoontjes mei 20, 2014 om 10:02 am- Antwoorden

    Bedankt voor het lekkere recept. Het is echt eens wat anders vonden wij hier thuis. Vooral die polenta maakt het lekker knapperig. En had ik dat nou net een keer in huis gehaald ( bij de Sligro gekocht).
    Ik ga de koek zeker vaker maken. Wel vond/vind ik de koek nog best zoet.. ik had al wat minder suiker gebruikt, maar ik denk dat dat nog wel wat minder kan. Ben dat gewoon niet zo gewend…

    Heb je toevallig nog andere leuke ideeën met polenta? Want “gewoon” polenta koken en dan met groenten/tomatensaus eten zoals ik ergens had gelezen vond ik nog niet zo geweldig.

  5. Yvonne mei 24, 2014 om 12:45 pm- Antwoorden

    Yeah, alles, behalve de jam, in huis. Heb wel gisteren rabarbercompote gemaakt dus ik denk dat ik dat ter vervanging gebruik. Ik ben benieuwd.

  6. marianne juli 3, 2014 om 3:36 pm- Antwoorden

    Hallo Jeanine,

    Deze plaatkoek gemaakt, heerlijk! Nu wil ik nog een keer, maar zit even zonder amandelmeel. Zou ik het ook kunnen maken met bv kokosmeel?

    Gr Marianne

Geef een reactie