Speltbrood met voordeeg zonder gist

Speltbrood Dochterlief (4) gisteren bij het ontbijt: ulgh mama, dit brood is vies 🙁  … Heb je dat weer zelf gebakken ofzo… blugh…
En bedankt… ‘uh nee, dit heb ik niet zelf gebakken, dit is speltbrood uit de winkel… dus…’

Want dat doe ik dus ook regelmatig, zelf speltbrood bakken. Ondanks dat ik zelf geen (granen)brood eet. Nou ja, alleen als het net uit de oven komt een warm hoekje afbreken en daar kokosolie op. Hmmm heerlijk en ook voldoende. Het gaat me dan namelijk alleen om de smaak. Maar man en kinderen eten dus wel spelt of roggebrood en daarom bak ik voor hun brood. Gewoon omdat ik het leuk vind om te doen (zij vinden het supermarkt brood wel oké).

Bakken met voordeeg!

Het heeft trouwens wel een paar baksessies geduurd voordat ik de goede smaak gevonden had. Want als ik bak, wil ik het wel goed doen en dus wilde ik in de oven bakken (geen anti-aanbak broodbakmachine), zonder gist, maar geen zuurdesem (houdt manlief niet zo van) en zonder tarwe. Na eerst heel wat op internet gelezen te hebben over broodbakken, heb ik uit al die informatie zelf een methode samengesteld die voor ons goed werkt: werken met een voordeeg.

Water is de beste broodverbeteraar!

Wanneer je geen gist/zuurdesem gebruikt, wordt het brood veel vaster. Om het toch een bepaalde luchtigheid mee te geven ben ik een voordeeg gaan gebruiken. Hierbij denk ik altijd aan de tip van Ineke Berentschot van Wiebaktmee.nl: “water is de beste broodverbeteraar. 
In een nat deeg is meer fermentatie en dús ontstaan daar meer smaakstoffen. “

Wat heb je nodig?

500 gr volkorenspeltmeel
20 gr wijnsteenbakpoeder
1 tl (keltisch) zeezout

350 ml lauwwarm water
2 eieren
70 ml olijfolie

Bakvorm (ik gebruik een siliconen cakevorm)
Oven
Mengkommen
Weegschaal

Oja plan op tijd, want je bent zo’n 1,5 dag bezig… 

Eerst het voordeeg:

  • Meng 250 gr meel met 200 ml lauwwarm water
  • Je hoeft maar kort te mengen. Als je teveel kneed zakt het deeg straks sneller in.
  • Zet dit voordeeg 20-24 uur op kamertemp weg met een natte doek erover

Op de dag van het bakken:

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 220 graden
  • Meng de overige droge ingrediënten (evt +extra’s als quinoa, havervlokken, noten, zaden, vruchten etc)
  • Meng de overige natte ingrediënten
  • Maak hier een deeg van en meng dit snel met het voordeeg
  • Stort het deeg in een ingevette bakvorm (dit is een wat natter deeg, evt kun je meer meel toevoegen als je een brood zonder vorm wilt bakken)
  • Voor een professionele uitstraling kun je er nu nog een beetje meel over strooien
  • Schuif het brood in de oven met schaaltje water erbij (tegen uitdrogen)
  • Zet de oven na 10 min terug naar 200 graden
  • Hierna nog 30 min laten bakken
  • Het brood is goed als het hol klinkt als je erop klopt
  • Laat afkoelen op  een rooster
2013-03-01T21:33:37+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

35 Reacties

  1. Nelleke maart 4, 2013 om 9:19 am- Antwoorden

    Ziet er goed uit! Waarmee zou je het ei kunnen vervangen? (ei-allergie)

    • Susan maart 4, 2013 om 10:28 am- Antwoorden

      Op zich heb je bij brood geen ei nodig. Je zou dit gewoon weg kunnen laten en aan kunnen vullen met vocht (water/olie). Een gemiddeld ei weegt ca. 50 gram. Ik hoor de laatste tijd ook goede verhalen over chiazaad in baksels. Ik denk dat je ook een papje kan maken van chiazaad en water en hier 100 gram van toevoegen.
      Ik zal het de volgende keer zelf ook eens proberen…

      • Sarah februari 9, 2014 om 2:21 pm- Antwoorden

        Hoi! Heb je het algeprobeerd met chiazaad. Mijn zoon is nl ook allergisch en krijgt dan last van zijn astma. Ik maak nu steeds brood met ei, maar moet over op brood zonder ei.

        Groetjes Sarah

        • Susan februari 9, 2014 om 2:49 pm- Antwoorden

          Hoi Sarah,
          nee, heb brood nog niet met chiazaad geprobeerd. Laatste tijd eigenlijk geen brood meer gebakken. De eieren kun je er ook makkelijk uitlaten. Evt wat meer water toevoegen.
          Ik heb vorige week wel appeltaart zonder ei en met chiazaad gebakken. Gaat erg goed!! Recept komt a.s. donderdag online…

  2. Zoë maart 4, 2013 om 8:24 pm- Antwoorden

    Zou dit ook in de broodbakmachine kunnen i.p.v. in de oven?

  3. Zoë maart 4, 2013 om 8:24 pm- Antwoorden

    Ik <3 van speltbrood!
    Zo dit ook in de broodbakmachine kunnen?
    Groetjes!

    • Susan Svkodc maart 5, 2013 om 9:14 am- Antwoorden

      ik gebruik zelf geen bakmachine. Ik weet wel dat speltbrood bakken in de bakmachine lastiger is, omdat je een kortere kneedtijd nodig hebt dan bij tarwemeel. Ik denk dat het het handigst is om even te googlen, want er zijn zeker een aantal sites die je goede tips kunnen geven! Anders laat maar weten, dan kijk ik voor je mee…

    • Edith maart 6, 2013 om 11:01 pm- Antwoorden

      Ja hoor, kan heel goed in de broodbakmachine . Ik laat hem 5 minuten kneden, haal als hij even stopt het bakblik eruit. Verwijder het kneedhaakje en doe het blik weer terug in de machine als hij weer even stopt. Ik bak het brood altijd met het snelprogramma 2 uur.

    • Imke maart 7, 2013 om 12:42 am- Antwoorden

      Ja hoor, doen wij bijna dagelijks. Met een biologische kant en klaar mix. Lekker lui. Google maar eens dan vind je het zo! Morgenochtend vers geurend speltbrood….

  4. Mariska maart 16, 2013 om 8:45 pm- Antwoorden

    Hoi,

    Gebruik je het wijnsteenbakpoeder dan al in het voordeeg ???

    • Susan maart 17, 2013 om 11:07 am- Antwoorden

      Nee, niet in het voordeeg. Je gebruikt de wijnsteenbakpoeder pas bij het definitieve deeg.
      Het voordeeg is echt alleen meel en water!

      Succes.

  5. Annie van Dijk oktober 11, 2013 om 1:15 pm- Antwoorden

    Wat is wijnsteenbakpoeder?
    Kan dat als je geen tarwe, melkproducten, suiker en gist en conserveringsmiddelen mag hebben?
    Alvast bedankt, Annie.

    • sharon oktober 11, 2013 om 2:12 pm- Antwoorden

      Hai! Dat is bakpoeder, te koop in de natuurwinkel. Het is tarwe/glutenvrij 🙂 Je zou het even kunnen navragen voor je specifieke dieetwensen 🙂

      • Annie van Dijk oktober 13, 2013 om 12:43 pm- Antwoorden

        Hallo, je moet toch wel de wijnsteenbakpoeder in het voordeeg toevoegen?
        En klopt het dat je eerst de helft van het meel gebruikt?
        Fijne dag, Annie van Dijk.

    • Susan oktober 14, 2013 om 10:12 am- Antwoorden

      voor de volledigheid: wijnsteenzuurbakpoeder bestaat uit
      – 55% wijnsteenzuur
      – natriumbicarbonaat
      -maiszetmeel

  6. Annie van Dijk oktober 13, 2013 om 12:47 pm- Antwoorden

    Sorry, ik lees net in een vorige vraag dat het niet in het voordeel moet. Heb ik dus nu wel gedaan.
    annie

    • Susan oktober 14, 2013 om 10:14 am- Antwoorden

      En hoe is het brood gelukt met de wijnsteenzuurbakpoeder in het voordeeg??
      Nog terugkomend op je andere vraag van gisteren, voor het voordeeg gebruik je inderdaad de helft van het meel.

  7. Annie van Dijk oktober 14, 2013 om 11:26 am- Antwoorden

    is heel erg droog geworden. de smaak is wel goed.
    dus ik ga oefenen, gaat goed komen, dank je voor de reactie, Annie.

    • Susan oktober 14, 2013 om 11:31 am- Antwoorden

      succes! Veel bakplezier!

  8. Sarah januari 16, 2014 om 1:28 pm- Antwoorden

    Heb zojuist voordeeg gemaakt. Morgen bakken. Even een vraag over de olijfolie. Die mag als het goed is maar tot 200 graden worden verwarmd, anders komen er schadelijke stoffen vrij. Maar het brood gaat 10 minuten op 220 graden in de oven. Kan dit dan wel of kan ik ook gesmolten kokosolie of rijstolie gebruiken?

    • Susan januari 16, 2014 om 2:19 pm- Antwoorden

      Hoi Sarah,
      inmiddels bak ik het zelf ook zonder olie. In plaats daarvan voeg ik 50-70 ml water toe.
      Ben je meteen van je verhittingsprobleem af (en je proeft geen verschil) 😉

      Bak ze!

  9. yvonne januari 29, 2014 om 1:15 pm- Antwoorden

    hallo; Het lijkt me zo’n gedoe met voordeeg. Kun je het brood ook zonder voordeeg en wijnsteenzuurbakpoeder in z’n geheel 24 uur laten rijzen in het bakblik en dan afbakken? Ik bak altijd al glutenvrij brood voor onze zoon in de broodbakmachine en wil nu ook voor mezelf gaan bakken omdat ik geen melkprodukten mag hebben; dit wil ik dan in de oven doen.

    • Susan februari 9, 2014 om 2:52 pm- Antwoorden

      Hoi Yvonne,
      je kunt inderdaad ook het geheel 20-24 laten rijzen. Scheelt een hoop gedoe ja én je haalt meteen het fytinezuur ook uit het andere deel van het meel. Is dus een win-win situatie 😉
      Bak ze!

    • Ankie oktober 23, 2014 om 8:40 pm- Antwoorden

      Hallo Susan en Yvonne
      Als ik alle ingredienten meng en in een afgedekte vorm zet, natte theedoek erop, en dit een dag zo laat dan hoef ik als ik het goed begrijp ook geen wijnsteenzuurbakpoeder meer te gebruiken. Waarom hoeft het dan niet meer en waarom is het ook gezonder. Hoor het graag, groetjes
      Ankie

  10. C juni 10, 2014 om 12:59 pm- Antwoorden

    klinkt goed, maar is wijnsteenbakpoeder vervangbaar voor bijv. backing soda?

    vr. gr.

    • Susan juni 11, 2014 om 10:39 am- Antwoorden

      Hallo C.
      Je kunt de wijnsteenzuurpoeder inderdaad vervangen door bijv Baking Soda. Je kunt het nog 1:1 gebruiken, maar je moet er dan nog wel zelf een zuur (scheutje citroensap, karnemelk oid) aan toevoegen om het te activeren.

      Succes!

  11. S juni 14, 2014 om 2:16 pm- Antwoorden

    Is dit brood ook nog lekker en niet uitgedroogd o.i.d. na ontdooien (ik zou het per 2 sneetjes willen invriezen)?

    • Susan juni 16, 2014 om 9:09 am- Antwoorden

      Is zeker nog lekker. Zo doen wij het inderdaad ook. Je moet het wel meteen de dag van ontdooien opeten dan (en anders even in de broodrooster).

  12. Meinou juni 18, 2014 om 9:57 pm- Antwoorden

    Wauw, een speltbrood zonder gist en gaan moeilijke/zware kneedsessies, dat is precies wat ik nodig heb! haha
    Ik wil hem met alleen water, meel, bakpoeder en zout maken. Waarmee smeer/vet jij de vorm in? Ik las dat je het brood zonder olie bakt.

    • Susan juni 23, 2014 om 1:28 pm- Antwoorden

      Hoi Meinou,
      ik smeer de vorm in met kokosolie. Kan goed tegen de hoge baktemperaturen.
      Ben benieuwd wat je van het brood vind… Bak ze!

      • Meinou juli 8, 2014 om 2:49 pm- Antwoorden

        Alle meel en water 24 uur laten rusten op kamertemperatuur. Daarna bakingsoda en appelazijn erbij gedaan en een beetje zout. Eerst 10 minuten op +/- 220 graden, daarna naar +/- 200 gegaan. Omdat ik een gasoven heb, is het altijd wat gepruts om de juiste temperatuur te krijgen. Na 45 minuten het brood uit de vorm gehaald en nog 10 minuten gebakken. Toen de oven uitgezet en brood nog even in de oven laten staan. Eruit gehaald en onder een theedoek een nacht laten afkoelen. De volgende morgen in plakjes gesneden en ondertussen wat gesnoept. Het brood heeft een vieze nasmaak, een beetje ijzer-achtig. Enig idee wat er misging?
        De kapjes waren knoeperd hard, deze heb ik in stukjes gescheurd zodat ik ze aan de vogeltjes kon voeren. het viel me op dat het daar iets sompig was, net of het deeg niet helemaal gaar was. Zou dat de ijzersmaak kunnen zijn? Misschien had ik het (nog) langer moeten bakken. Het brood is wel flink droog. Ik hoop dat je een tip voor me hebt, ik zou dit brood graag vaker maken, maar deze nasmaak is niet te harden 😉

        • Linda mei 12, 2015 om 2:17 pm- Antwoorden

          Volgens mij komt die ‘ijzersmaak’ door de verhouding baking soda en zuur, die moet precies goed zijn anders dan krijg je een over-reactie met elkaar. Google er maar eens op, is wel interessant! Ik hou zelf meestal de volgende verhouding aan: Op ongeveer 200-300 gram meel 1 theelepel baking soda en 1 eetlepel citroensap of appelazijn. In wijnsteenzuurbakpoeder zit al de juiste verhouding gemengd, maar daar moet je wel weer bij oppassen als je zuur in het deeg hebt van bijv fruit of yoghurt, dan krijg je ook die smaak (ik vind het een soort zeepsmaak 😉 Succes!

  13. Plien mei 5, 2015 om 8:32 pm- Antwoorden

    Ben wel heel benieuwd hoe jouw brood er van innen uitziet.
    Ik heb ook wel eens een dergelijk brood gemaakt (iers sodabrood, lijkt er wel een beetje op) maar dat was net een baksteen!

  14. Marjon mei 16, 2015 om 9:32 am- Antwoorden

    Nou, ben benieuwd hoe het smaakt…
    Ziet er wel redelijk uit
    Maar
    Ik had alleen bio baking pooder
    Niet genoeg speltmeel dus boekweit erbij gedaan en wat lijnzaad erdoor…

    😉

    • Marjon mei 16, 2015 om 9:34 am- Antwoorden

      Uhhh baking powder natuurlijk hihi

Geef een reactie