Speculaascake met chocotopping

speculaascake met choco toppingAfgelopen zondag was dochterlief jarig. Ze is 2 geworden! Ik heb geen spectaculaire marsepeintaarten met mooie kleurtjes gemaakt, maar ik wilde wel dat de taart (ofwel cakes) verantwoord was, zodat mevrouw de jarige job zoveel kon eten als ze wil. Ze houdt helemaal niet van baksels, dus volgens mij heeft ze helemaal niks op. Maar het gaat natuurlijk om het idee. Ik had drie cakes gemaakt (goed voor ongeveer 30 personen in totaal). Eentje was de hemelse chocoladecake van Susan. Een succes en lekker snel te maken! De andere was een pompoencake en een speculaascake met chocotopping. Omdat ik nog erg veel speltmeel heb liggen en dat weinig gebruikt, zag ik mijn kans deze twee met spelt te maken. Ik deel de recepten graag, ook voor de mensen die wellicht wat minder geven om amandelmeel of het te duur vinden. Het recept is vrij van geraffineerde suiker, zuivel, tarwe en soja.

Dit heb je nodig

125 gram kokosolie
2 eieren
200 gram volkoren speltmeel
100 gram palmsuiker/kokosbloesemsuiker
1-2 el speculaaskruiden*
1,5 tl wijnsteenbakpoeder
1 el biologische honing
Snufje zout
100 gram geraspte wortel

Voor de topping:
1 reep Vivani 92%
2 el kokosolie
3 el plantaardige room

* speculaaskruiden kunnen erg verschillen qua sterkte. Proef het beslag wanneer je klaar bent en kijk of er voldoende smaak aan zit. Doe er zo nodig wat extra bij.

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden
Vet een taartvorm / ovenschaal in en bekleed met bakpapier
Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Laat het even afkoelen en meng het met de eieren en honing
Voeg alle droge ingrediënten in een kom bij elkaar en roer goed
Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng goed
Roer de wortel erdoorheen
Doe het beslag in de vorm en zet het 30 minuten in de oven
Laat de cake goed afkoelen
Smelt voor de topping de chocolade en kokosolie op laag vuur
Roer de room erdoorheen
Verspreid de topping over de cake en laat het opstijven in de koelkast

2013-11-06T20:26:40+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

8 Reacties

  1. Susan november 6, 2013 om 9:49 pm- Antwoorden

    oew looking goooooooood

  2. Maartje van Walsem november 8, 2013 om 5:25 pm- Antwoorden

    Kun je die kokosbloesem of palmsuiker ook vervangen door ahornsiroop of stevia?

    • sharon november 8, 2013 om 5:50 pm- Antwoorden

      Dan wordt de samenstelling van het beslag heel anders (wanneer je iets vast weglaat of vervangt met iets vloeibaars) dus dat weet ik niet 🙂

    • Rebecca november 17, 2013 om 4:28 pm- Antwoorden

      Dat vroeg ik me ook af.. heb je het al uitgeprobeerd? ik ben benieuwd!

  3. Miranda november 10, 2013 om 11:33 pm- Antwoorden

    De cake is bij mij bij lange na niet gaar na de aangegeven baktijd 🙁

    • Miranda november 12, 2013 om 11:06 pm- Antwoorden

      Ik heb hem gered en voorzien van een eigengemaakte chocoladelaag En nu ziet hij eruit net zoals op de foto! En smakelijk dattie is! Ik vind het na mijn reddingsactie nu wel meer een koek dan een cake (echt sponzig kan ik het niet meer noemen). Vanwege de chocoladelaag bewaar ik hem in de koelkast, wellicht dat dat het ook wat droger maakt.

  4. Jacobien oktober 14, 2014 om 7:56 pm- Antwoorden

    Wat mij opvalt is dat de wijnsteenbakpoeder direct bij alle andere ingredienten wordt gedaan en gemengd. Op een andere site lees ik dat dat echt als allerlaatste moet, omdat het anders al “uitgewerkt” is op moment dat het de oven in gaat, en dus niet voldoende rijst.
    Bij mij was dat laatste het geval……

    • sharon oktober 16, 2014 om 4:50 am- Antwoorden

      Je mengt het door de droge ingredienten (dan doet het nog niks) vervolgens met de rest en dan de cakevorm in en de oven in. Later dan dat wordt het niet 😉

Geef een reactie