Spectaculaire en verantwoorde regenboogtaart

20131107-224430.jpgSinds ik suikervrij leef is het voor mij een dingetje… Een taart te bakken die én een lust voor het oog is én lekker, ook voor de niet suikervrije mens 😉 Vele pogingen heb ik al gewaagd, van kwarktaarten tot worteltjestaart tot aardbeien-rabarbertaart. Maar nog altijd zag mijn taart er niet zo mooi uit als ik had gehoopt en werd ze niet altijd even lekker (zoet) gevonden door het bezoek.

Al een poosje had ik een Regenboogtaart op mijn verlanglijstje staan. Maar zoals je kunt zien… Ziet deze vol suiker en kleurstoffen. Na heel wat gegoogle ben ik dan toch bij een ‘organic’ recept uitgekomen op een Amerikaans blog. Maar deze taart zat helaas nog steeds vol suiker (en witte bloem).

Ik heb het recept aangepast en… Zie hier het resultaat:

Ingrediënten taartbeslag

5 eiwitten
3/4 cup kokosmelk
2 en 1/4 theelepel vanille extract
2 en 3/4 cups speltmeel
100 gram oerzoet
1 eetlepel en 1 theelepel baking powder
3/4 theelepel (keltisch) zout
170g plantaardige boter
Natuurlijke kleurstof (zie onder)

Geel: 1 eierdooier
Oranje/roze: aardbeienmoes, 2 eetlepels
Rood: frambozensap (van diepvriesframbozen), 2 eetlepels
Blauw: bosbessensap, (van diepvriesbosbessen), 2 eetlepels
Groen: spirulina, 1 maatschep

Ingrediënten glazuur

1 Vanillepeul, schraapsel van
1 cup kokosmelk
1 cup honing (bio)
2 el maizena (bio)
4 eetlepels water
1 1/4 cups kokosolie, gesmolten

Tip vooraf: je kunt jezelf tijd besparen als je twee dezelfde bakvormen hebt!

20131107-225403.jpg
Het betere bakwerk
Ik ben begonnen met het maken van de kleurstoffen. Ik heb hiervoor kleine glazen bakjes gebruikt. Doe in een van de bakjes 1 eierdooier. Prak wat (ontdooide diepvries) aardbeien tot moes en doe deze in een volgend bakje. Pureer de framboos en zeef deze, doe het sap in het derde bakje. Doe dit zelfde met de bosbes en doe het sap in het vierde bakje. In het vijfde bakje doe je een maatschep spirulina (de maatschep zit vaak standaard in de bus, dit is ongeveer 1 eetlepel).
Bereid vervolgens het taartbeslag. Meng hiervoor de droge ingrediënten in een beslagkom, samen met de boter. Klop in de andere beslagkom de eiwitten stijf en voeg hier geleidelijk de kokosmelk en het vanille extract aan toe. Meng vervolgens het ‘droge’ en het ‘natte’ deel tot een mooi gelijkmatig beslag. Verdeel dit beslag over 5 schaaltjes. Voeg per schaaltje met beslag de genoemde hoeveelheid kleurstof toe en meng het goed door elkaar. Verwarm ondertussen de oven voor op 175C graden.

20131107-225503.jpg
Giet het beslag in de ingevette taartvorm en bak deze 14 minuten op 175C graden. Prik in de taartbodem met een cocktailprikker. Komt deze er schoon uit is de laag taart klaar. Als de prikker niet schoon is, bak dan telkens per minuut langer tot de taartlaag wel goed is. Leg een vel bakpapier op een plat bord en stort hier de taartlaag op. Herhaal dit proces tot alle vijf de lagen zijn gebakken.

20131107-225909.jpg
Maak intussen je glazuur. Meng hiervoor alle ingrediënten goed door elkaar. Overigens, voor wie geen problemen met zuivel en monchou heeft is er een sneller en makkelijker glazuur: 200g monchou, 3 eetlepels honing en 3 eetlepels bio room.
Als de taart lagen zijn afgekoeld leg je de groene laag op je bord/schaal/plateau. Je smeert hier een dun laagje van je glazuur over. Vervolgens leg je hier de blauwe laag op, weer een laag glazuur, de rode laag, een laag glazuur, de oranje/roze laag, een laag glazuur en tot slot de gele laag. Strijk de rest van het glazuur langs de zijkant en op de bovenkant van de taart. Als alles gladgestreken is, laat je de taart opstijven in de koelkast.
Als versiering heb ik voor mijn taart carob gebruikt, een soort hagelslag zonder suiker en zuivel. In het midden van de taart heb ik een koekjesvorm gedrukt en hierin de carob gestrooid. Wel even goed aandrukken!
Voor mijn zoontje heb ik een treintjes-koekjesvorm gebruikt, hij is nu eenmaal weg van Thomas de trein 😉
Tip voor andere ‘jongens-mama’s’ loop eens bij Dille & Kamille binnen. Hier verkopen ze ook leuke koek- en cakevormen voor jongens!

En dan het resultaat:

20131107-230650.jpg

20131107-230658.jpg
De taart is dan wel niet zo fel van kleur als die mooie rainbowcake van Pinterest, maar ze is wel suiker- en kleurstofvrij en… geproefd en ook erg lekker bevonden door mensen die wel suiker (en dus een zoetere smaak) gewend zijn 😉

2013-11-09T16:10:12+00:00

Over

17 Reacties

  1. Lydia november 14, 2013 om 11:41 am- Antwoorden

    Wauw! Wat een fantastische taart!
    Ik mag helaas geen speltmeel….zou ik deze taart ook met iets anders kunnen maken? Boekweitmeel bijvoorbeeld?

    Groetjes Lydia

  2. Chantal november 14, 2013 om 11:43 am- Antwoorden

    Wauw, ziet er goed uit! Hoe lang ben je er mee bezig geweest?

  3. Wendy november 14, 2013 om 12:29 pm- Antwoorden

    Wauw! Ik ben onder de indruk!

  4. Fi november 14, 2013 om 6:34 pm- Antwoorden

    wat is oersuiker ?

    ik gebruik doorgaans verkruimeld stevia blad in mijn gerechten, als deze gezoet moeten worden & anders gebruik ik gewoon geen suiker bvb in pannekoeken die zijn best lekker zonder suiker

    (ik mag ook geen suiker eten)

  5. Miranda november 14, 2013 om 8:00 pm- Antwoorden

    Dank jullie wel voor de leuke reacties!
    Lydia, je zou kunnen proberen de spelt door een mix van rijstbloem en biekweitmeel te vervangen.
    Chantal, het beslag was vrij snel klaar. Bij het maken van de natuurlijke kleurstoffen heb ik een passeerzeef gebruikt, dan ging vrij snel. Het bakken neemt de meeste tijd in beslag omdat je 15 minuten per laag nodig hebt. Als je twee gelijke balvormen hebt ben je sneller klaar.

  6. Miranda november 14, 2013 om 8:01 pm- Antwoorden

    Ik bedoel natuurlijk baKvormen 😉

  7. naomi november 18, 2013 om 3:11 pm- Antwoorden

    Hoi

    Wat bedoel je met een cup?
    Waarmee kan ik dit qua maat vervangen?

  8. Miranda november 18, 2013 om 7:00 pm- Antwoorden

    Een cup is een amerikaanse inhoudsmaat. Je kunt de cup-maten net als de teaspoon en tableapoon maten bij de blokker, hema, marskramer etc kopen.
    Als op google cup + convert+gram intypt kun je het gewicht opzoeken.
    Succes 🙂

  9. Jolanda november 21, 2013 om 9:51 pm- Antwoorden

    Is het heel veel moeite om de hoeveelheden in de Nederlandse maten te zetten? Ik dacht alle ingredienten in huis te hebben en heb net geprobeerd alles om te rekenen. Nu blijkt dus dat ik te weinig kokosmelk in huis heb… Aangezien je de ingredienten niet bij de normale supermarkt kunt aanschaffen kan ik het helaas niet maken morgen. Ik neem aan dat de Nederlandse maten bekend zijn aangezien de taart al eens gemaakt is. Is makkelijker voor alle lezers/lezeressen van jouw website 😉 Bij voorbaat dank

    • sharon november 21, 2013 om 10:01 pm- Antwoorden

      Hai Jolanda, wat balen dat je niet voldoende hebt! Kokosmelk is overigens wel te koop bij de normale supermarkt. Veel mensen, ook in NL, bakken met cups en als een recept in cups is, is het inderdaad een heel karwei/gedoe om de hoeveelheden om te rekenen naar grammen, omdat je gewoon de cups gebruikt en het niet afzonderlijk gaat wegen/opschrijven. Ik begrijp ook zeer zeker dat Miranda dit niet heeft gedaan, gezien de taart al genoeg werk is en verjaardagsfeestjes geven al genoeg stress. Ik vind het allang fantastisch dat dit recept er nu is! Geweldig toch! Veel succes met je taart!

  10. Nadia januari 12, 2014 om 10:01 am- Antwoorden

    Uitgeprobeerd, maar ontzettend mislukt! Sowieso verschillen de kleurwn weinig van elkaar, maar dat il niet zo erg. Maar het glazuur was volledig mislukt! Ene grote klonterige bende!Met een vloeibaar deel en een klonterig deel. Taart ziet er nu uit als misbaksel van de eeuw!Wat zou ik fout gedaan hebben?

    • leyla december 13, 2014 om 8:11 pm- Antwoorden

      had je de boter wel eerst gesmolten? het staat er niet bij, maar anders kan het niet mengen volgens mij.

  11. Nadia januari 12, 2014 om 10:02 am- Antwoorden

    Excuses voor de typefouten… Geschreven op telefoon…

  12. Mieke april 18, 2014 om 7:33 pm- Antwoorden

    Dat ziet er leuk uit!

    Kan ik het oerzoet ook vervangen door bijv. agave of kokosbloesemsuiker?
    Welke plantaardige boter heb je gebruikt?

  13. dapmirjam juli 9, 2014 om 6:45 pm- Antwoorden

    Wat een mooie taart!! Ik dacht die ga ik ‘even’ maken, twee en half uur later was hij klaar. En bij lange na niet zo mooi als die van jou! De kleuren waren nauwelijks herkenbaar. Het waren eerder verschillende bruin tinten. Heel erg jammer, had een leuke verjaardagstaart geweest voor mijn dochter

  14. Olivia november 15, 2014 om 8:02 am- Antwoorden

    Voor wie moeite heeft met de cups hier deze link http://www.jsward.com/cooking/conversion.shtml Eerst komen de vloeibare cups en in de derde table de cups per product want dat verschilt nogal.

  15. leyla december 11, 2014 om 11:57 am- Antwoorden

    hoe groot was de bakvorm?

Geef een reactie