Sojabonen (edamame) als snack

gepelde sojabonen

gepelde sojabonen

Een tijdje terug zag ik ze voor het eerst bij de boer waar ik mijn groenten vandaan haal. Sojabonen! Wat kun je daar nou mee dacht ik en liet ze liggen. Toch bleef het in mijn hoofd rondhangen en toen ik een boek las over eten tegen kanker stond daarin dat soja veel goede stofjes bevatten die helpen bij het voorkomen van borstkanker. Natuurlijk moet je dit niet al te letterlijk nemen, maar ben wel van mening dat wat je in je mond stopt een verschil kan uitmaken. Borrelzoutjes versus sojabonen bijvoorbeeld.

Sojaproducten

Maar ja, soja kan dan goede stofjes bevatten sojamelk, sojayoghurt etc. vind ik echt niet lekker. Gelukkig voor mij blijken daar, mede door de bewerking, nog maar weinig van de goede stoffen in te zitten. Het meeste zit in sojameel gevolgd door geroosterde bonen en gekookte groene peulen. Sojabonen kun je vers kopen op de markt of zelf in de tuin verbouwen. Verder schijn je ze ook ingevroren bij de toko te kunnen kopen, maar deze zullen dan niet biologisch zijn.

Sojasnack zoals het in Japan wordt gegeten!

Nu blijkt het dus heel simpel te zijn om sojabonen klaar te maken hieronder een recept zoals het vaak in Japan als snack word gegeten. Neem ongeveer 150 gram sojabonen per persoon. Wanneer je sojabonen uit de diepvries hebt, ontdooi ze dan niet eerst. Breng water aan de kook en doe de sojabonen in het water. Kook ze 4 a 5 minuten. Niet te lang, want dan worden ze zacht en dat is niet lekker. Laat de sojabonen ‘schrikken’ met koud water. Je kunt ze warm of koud eten. Strooi wat zout en peper over de sojaboontjes en serveer ze. De peul zelf laat je liggen, die is niet om te eten. Je kan de bonen er uit drukken met je vingers, je kan ook de peul aan je mond zetten en dan met je tanden de bonen eruit ritsen.

Waarschijnlijk denk je net als ik dat het niet echt lekker is, maar dat is het wel. Probeer het gewoon eens!

2013-10-04T14:56:59+00:00

Over

Moeder van 3 kindjes twee jongens en een meisje. Vanwege pds en allergie ben ik samen met mijn gezin begonnen met een zoektocht naar een nieuw eetpatroon. Mijn motto: ik mag alles eten, maar ik wil niet alles eten, alleen hetgeen waar ik me goed bij voel. Kijk voor voedingsadvies of meer recepten van mij op fitdankzijvoeding.nl

Eén reactie

  1. Noëlle oktober 9, 2013 om 9:17 am- Antwoorden

    Ik heb ze laatst voor het eerst meegenomen toen ik sushi haalde, heerlijk!!!

Geef een reactie