Snelle soeprecepten voor wat extra groenten

Snelle soeprecepten voor wat extra groenten
augustus 28, 2013 sharon

Wij eten wel veel soep tussendoor, gewoon voor wat extra groenten. Nu ik dit structureel elke dag doe, om mijn dochter wat extra groenten te geven, word ik steeds handiger in het vliegensvlug maken van een soepje. Doe dit altijd even van tevoren, zonder haast, want net gemaakte soep is uiteraard heel heet en niet op drinktemperatuur voor de kleine mensjes.

De basis


Ik begin meestal met een grote ui, of twee kleintjes. Die snijd ik in ringen en verhit wat olie in de soeppan. Daar bak ik de ui in, op niet al te hoog vuur. Ondertussen breng ik wat water aan de kook en snijd ik de groenten die erin gaan. Als de ui lekker zacht is, voeg ik de groenten toe en het water. Ik gebruik zo min mogelijk water, zodat de soep lekker dik is. Ook doe ik er een flinke snuf Keltisch zeezout in. Eventueel kun je nog kruiden/plantaardige room e.d. toevoegen, maar ik hou het graag zo simpel mogelijk. Als alles gaar is pureer je de soep.

De mogelijkheden

Je kunt bijna alle groenten hiervoor gebruiken, hier wat favoriete combinaties van mij.

  • 1 courgette en 4 wortels
  • 1 courgette en een grote zoete aardappel
  • 1 pompoen en een grote zoete aardappel
  • 1 courgette en 1 broccoli
  • 1 bloemkool en 1 zoete aardappel
  • 1 bloemkool, kokosmelk en 2 wortel
  • 1 knolselderij, kokosmelk en 1/2 pompoen
  • 2 venkel en flinke hand doperwten
  • 1 broccoli en flinke hand sperziebonen (snijbonen, doperwten, peultjes, asperges)
  • 1 broccoli en grote hand spruiten
  • 1 pompoen en 2 wortels
  • 2 grote handen spinazie en een scheutje plantaardige room

Jullie nog meer favoriete soepen?

Comments (5)

  1. Albertine vd Belt 5 jaar geleden

    Hallo,

    Leuk recept op een leuke site, super!!

    • Auteur
      sharon 5 jaar geleden

      Dankje!!! 😀

  2. Danielle 5 jaar geleden

    Super, dank je voor de inspiratie! Mijn favo op dit moment is de linzen-wortel variant. Die kan ook goed als maaltijdsoep vanwege de peulvruchten toevoeging. Ingrediënten voor 6 personen:
    125 g rode linzen
    1,2 l groentebouillon
    350 g wortels, in plakjes
    2 uien, gesnipperd
    225 g tomatenblokjes uit blik
    2 teentjes knoflook, fijgehakt
    2 el plantaardige olie of geklaarde boter
    1 tl gemalen komijn
    1 tl gemalen koriander
    1 tl chilipoeder
    ½ tl gemalen kurkuma
    1 el citroensap
    zout
    3 dl melk of sojaroom
    Bereidingswijze:
    Strooi linzen in zeef en spoel onder koud stromend water. Uit laten lekken en in een grote pan doen. Voeg groentebouillon, wortels, uien, tomaten &knoflook toe. Breng geheel aan kook, vuur lager en laat geheel afgedekt 30 minuten zachtjes koken, of tot groenten en linzen zacht zijn. Verhit intussen olie in kleine pan. Bak komijn, gemalen koriander, chilipoeder en kurkuma 1 minuut op laag vuur. Haal pan van vuur en roer citroensap door kruiden. Breng geheel op smaak met zout. Pureer soep, voeg kruidenmengesel toe en laat op laag vuur 10 minuten pruttelen. Voeg evt. melk toe en breng evt wat op smaak.

    • Auteur
      sharon 5 jaar geleden

      Klinkt heerlijK! Dankjewel!

  3. chantal 3 jaar geleden

    Hier ook vaak soep op het menu, meestal als lunch. Favorieten;
    1 bloemkool en flink wat spinazie (wordt zijdezacht als je het pureert)
    2-3 paprika’s, wortels en wat geraspte gember of een snufje kaneel
    Pas ook ontdekt dat boerenkool ook lekker is, in combinatie met wortel en paprika, en heel gezond natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*