Raw groentecrackers

Raw groentecrackers
juni 28, 2013 miranda

20130623-131250.jpgGeen eigen recept deze keer, maar een van mijn oud-yogadocente Petra (met kleine aanpassingen). Ik ben zelf geen raw-foodie, maar heb wel al een aantal heerlijke rawfood gerechten uitgeprobeerd. Voor liefhebbers van rawfood, kan ik de app van Saf restaurants aanraden (haute cuisine raw food). Binnen de rawfood keuken en onder moestuinders is het gebruikelijk voedsel te drogen. Dit doe je met een droogautomaat (dehydrator), onder andere om het langer te kunnen bewaren. Je kunt fruit drogen, zelf je zongedroogde tomaten maken en dus deze crackers. Zelf heb ik geen droogautomaat, ik denk ook niet dat manlief heel enthousiast wordt als ik met nog een keukenapparaat thuis kom, ha ha 😉 Drogen kun je ook in de oven, dat duurt alleen even.

Dit heb je nodig

3 tomaten (liefst pomodori)
1/2 courgette
6 zongedroogde tomaten, in water geweekt
150g pompoenpitten
150g zonnebloempitten
100g gebroken lijnzaad
snufje kletisch zeezout (kun je ook weglaten)
Naar smaak:
oregano of andere kruiden

Zo maak je het

Snijd de tomaten en courgette in grove stukken en doe ze samen met de zongedroogde tomaat in je keukenmachine en maal alles goed fijn. Voeg achtereenvolgens de pompoenpitten, zonnebloempitten en het lijnzaad toe. Maal na elke toevoeging alles fijn met de keukenmachine. Voeg als laatste de kruiden toe.
Verwarm je oven voor op 50 graden.
Leg een vel bakpapier op je bakblik en leg het groentemengsel hierop. Strijk het mengsel egaal uit over de bakplaat. Snijd met een pizzames alvast de breeklijnen voor de crackers. Laat de crackers zo’n 4 tot 6 uur drogen in de oven op 50 graden (keer ze tussentijds om). Doe een houten lepel tussen de ovendeur zodat de vochtige lucht af kan vloeien.
Als de crackers klaar zijn (en goed droog) kun je ze een maand bewaren in een afgesloten trommel.
De crackers zijn lekker als vervanger voor brood, of als tussendoortje. (En een makkelijke manier voor kinderen om genoeg groente te eten.)

Comments (3)

 1. Thamar 7 jaar geleden

  Klinkt goed, maar is dat niet erg kostbaar, 6uur in de oven?

  Groetjes thamar

 2. Miranda 7 jaar geleden

  Op 50 graden valt dat reuze mee, helemaal als je de oven sluit. De oven hoeft dan niet zoveel te verbruiken omdat het zo’n lage temperatuur is. Wanneer je 75 minuten op 200 graden bakt verbruik je meer : )

 3. thamar 7 jaar geleden

  Dankjewel miranda,

  Nu kan ik dit na mijn vakantie met een gerust hart gaan maken:)
  Was ik mij niet van bewust dat verbruik.
  Lijkt me heerlijk!

  Groetjes thamar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*