Pastinaakpuree met courgette en kastanjechampignons.

courgette - pastinaakpureePastinaak valt nog steeds onder de “vergeten groentes”, maar heeft de laatste jaren zo’n enorme opmars gemaakt, dat we dat “vergeten” wat mij betreft wel weer weg mogen laten. De pastinaak ziet er uit als een lange zachte witte wortel en zit boordevol vitaminen en mineralen (onder andere vitamine C, foliumzuur en mangaan). Inmiddels vind je hem zeker in het seizoen (sept-mrt) wel in de meeste supermarkten (al dan niet biologisch).

Veelzijdig

In de keuken is de pastinaak een erg veelzijdige groente. Hij smaakt wat zoetig en je kunt hem gemakkelijk gebruiken in plaats van (zoete) aardappels. Hij is ideaal om te koken, bakken, frituren, gratineren of om er puree van te maken. En je kunt hem zowel geschild als ongeschild (maar goed geboend) gebruiken, waarbij je het topje en de voet verwijdert.

Puree zonder aardappels

Bij dit recept heb ik ervoor gekozen om geen aardappels door de puree te mengen, zodat de smaak van de pastinaak beter tot zijn recht komt (en je tevens meer groente eet).

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 4 flinke pastinaken
  • ½- 1 courgette, geraspt
  • 1 fijn gesnipperde ui (optioneel, voor extra pit)
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1-2 tl mosterd
  • (keltisch) zout
  • peper
  • plantaardige melk
  • 1 bakje (kastanje) champignons

Hoe maak je het?

  • Schrob of schil de pastinaken en snij in kleine blokjes
  • Kook de pastinaak gaar in een pan met een laagje melk (ipv water, heb je meteen warm kookvocht voor de puree)
  • Fruit ondertussen de ui en de knoflook en rasp de courgette
  • Bak de champignons (evt ook met extra ui en knoflook naar smaak)
  • Als de pastinaak gaar is kun je deze pureren (met een stamper, staafmixer of pureeknijper)
  • Roer de courgette, ui en knoflook erdoor
  • Breng op smaak met de mosterd, peper en zout
  • Serveer met de gebakken champignons

Eet smakelijk!

2014-01-10T16:33:46+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

2 Reacties

  1. Karen januari 16, 2014 om 11:41 am- Antwoorden

    Ziet er lekker uit!
    Begrijp ik nu dat je de courgette er rauw in doet?

    • Susan januari 17, 2014 om 10:04 am- Antwoorden

      Klopt Karen, die doe ik er rauw doorheen. Dan behoud je meer voedingsstoffen én het heeft meer “bite” aan je puree…

Geef een reactie