Pannenkoekjes zonder meel! (glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij en graanvrij)

Er staan al een heel aantal pannenkoek recepten op degezondemama. Allemaal stuk voor stuk lekker! Ons favoriet thuis is de pannenkoekjes met maar twee ingrediënten: banaan en ei, die hebben we echt al heel vaak gemaakt. Wij hebben inmiddels sinds onze gezonde tour echt ontelbaar veel variaties pannenkoeken gemaakt en onze laatste ontdekking zijn pannenkoeken van bakbananen!

Een glutenintolerantie

We zochten een variant zonder graan, omdat we vanaf januari meer volgens de richtlijnen van Weston Price en Paleo zijn gaan eten. Paleo zijn we trouwens gaan doen omdat er bij mij een glutenintolerantie is ontdekt en ik zo mijn darmen graag weer wil laten genezen door granen en peulvruchten eruit te halen.

Pannenkoeken met bakbananen

Maar bakbananen dus! Ze werken prima als meelvervanger. Ik heb er al eens crackers mee gemaakt en vandaag toevallig ook tortilla’s en ze werken ook erg goed in pannenkoeken. Het recept is door iedereen thuis hier goedgekeurd: mijn dreumes van anderhalf, mijn kleuter van 4 en mijn man. 🙂

Bakbananen zijn te koop bij de grotere supermarkt, de toko’s of op de markt!

Ingrediënten

  • 2 rijpe bakbananen
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 2 eetlepels honing of ahornsiroop (optioneel)
  • snufje Keltisch zeezout
  • Extra kokosolie om te bakken of een andere stabiele vet (ghee of roomboter).

Bereiding

  • Pel de bakbananen. Dat kan best een klusje zijn. Wat ik doe is als volgt: ik halveer de bakbanaan en met een kaasschaaf haal ik de schil eraf. Werkt perfect. 🙂 Wanneer de bananen overigens goed rijp zijn, zijn ze wel makkelijk met de hand te pellen!
  • Snij de geschilde / gepelde bakbananen in stukken en doe ze in de blender.
  • Voeg de eieren, kokosolie, vanillepoeder, snufje zout en zoetmiddel toe en mix tot er een mooi glad beslag ontstaat.
  • Verwarm een koekenpan op midden hoog vuur en smelt hierin de kokosolie of roomboter.
  • Doe de beslag in de pan tot het de gewenste grootte heeft. Wij maken zelf graag minipannenkoekjes.
  • Bak ze ongeveer 5 minuten aan één kant en draai ze daarna om en laat het nog een minuutje of wat bakken.
  • Wanneer ze klaar zijn, serveer het met bijvoorbeeld kokosslagroom, suikervrije jam, vers fruit en / of ahornsiroop. Eet smakelijk!

bakbanaan-pannenkoeken3

bakbanaan-pannenkoeken2

bakbanaan-pannenkoeken1

2014-02-14T23:05:11+00:00

Over

Ik ben trotse mama van van een roodharige dreumes (2012) en een eigenwijs meisje (2009). Na ontdekt te hebben zelf een glutenintolerantie te hebben zijn we Paleo / Weston Price gaan eten en dat bevalt goed. Naast het moederen blog ik graag over lekker & gezond eten, eco- en gifvrije leefstijl (en meer) op mijn eigen site: www.paleofamilie.nl

4 Reacties

  1. Nanne februari 18, 2014 om 10:23 am- Antwoorden

    Leuk recept! En wat een mooie foto’s Diana! (Goede lens zo te zien 🙂 )

    • Diana februari 18, 2014 om 10:32 am- Antwoorden

      Hihi dankjewel Nanne! 🙂 Ben freelance fotograaf, dus heb wel wat ervaring met fotograferen. 🙂 😉

  2. Lenny februari 26, 2014 om 8:07 pm- Antwoorden

    Hoi Diana,
    je recept heb ik n beetje aangepast door toevoeging van wat peltmeel.
    We hebben heerlijk gesmuld. Ik vind t heerlijk om elke week weer nieuwe recepten van jullie uit te proberen. Ja ook wij gaan steeds meer op de gezond tour.
    Mss dat ik m dn ook weer wat fitter ga voelen.
    Grt mama Lenny

    • Diana februari 26, 2014 om 8:12 pm- Antwoorden

      Leuk om te lezen Lenny! 🙂

Geef een reactie