Multiculturele bloemkool: een heerlijk recept!

Multiculturele bloemkoolKennen jullie Susan nog? Van dat leuke traktatierecept (met prinsessenglazuur?). Ze heeft weer een lekker recept gestuurd, multicultureel nog wel. Waarom multicultureel? Nou, Hollandse bloemkool op oosterse wijze met Zuid-Amerikaanse quinoa… Leuk he! Het recept is zonder e-nummers, zonder suiker, zuivel, tarwe en gluten. Én vegetarisch/veganistisch. Maar onwijs smaakvol, dat zie je zo. Mag ik alvast verklappen dat ze binnenkort lekker zelf mee gaat bloggen op degezondemama? Superblij mee!!!

Dit zegt Susan erover

Erg verrassend en lekker recept voor bloemkool. Door de milde smaak ook erg geschikt voor kinderen. Mijn kinderen vinden het in ieder geval erg lekker ;-). Het is erg goed te bereiden op 1 pit en het staat binnen 30 minuten op tafel. Ook ideaal als vakantie gerecht dus… *al duidelijk zin in de zomer ;-)*

Ingrediënten voor ± 4 personen

– 1 grote bloemkool
– 3 uien
– 3 teentjes knoflook (het kerntje verwijderd)
– 100 gr tomatenpuree
– 250 ml kokosmelk
– 1 eetlepel kerriepoeder/ kurkuma
– 100 gram (diepvries) tuinerwten
– kikkererwten (uit blik, geweld en gekookt of gekiemd)
– sesamzaad
– zout/peper
– kokosolie
– gewassen quinoa (75-100 gr per persoon)
– evt 100 gr geraspte kokos

Bereiding

– Breng 150-200 cc water pp aan de kook, voeg de quinoa toe en zet de warmtebron uit zodra het water weer kookt. Na 15-20 min is de quinoa gaar.
– Was de bloemkool en verdeel hem in roosjes (niet te groot).
– Snij de uien en hak de knoflook.
– Verhit kokosolie in een hapjespan en bak de uien totdat ze glazig zijn.
– Voeg de knoflook toe en bak even mee.
– Roer de kerrie en tomatenpuree erdoor.
– Voeg de kokosmelk toe tot er een dikke saus ontstaat.
– Breng op smaak met peper en zout
– Roer de bloemkoolroosjes door de saus (voeg evt wat water/kokosmelk toe)
– Smoor de bloemkool met de deksel op de pan in ca. 15 min gaar.
– Voeg de laatste 5 minuten de tuinerwten en kikkererwten en evt de geraspte kokos toe (bewaar een beetje voor de garnering).
– Rooster in een droge koekenpan wat sesamzaad
– Verdeel de quinoa over de borden en schep het bloemkool mengsel erop. Garneer met geraspte kokos en sesamzaad.
– Eet smakelijk!

In plaats van quinoa kun je natuurlijk ook een graan of (wilde) rijstsoort naar keuze gebruiken.
Op de foto heb ik witte en rode quinoa gebruikt (weinig smaakverschil, maar staat zo leuk in de glazen pot) en heb ik gekiemde kikkererwten erdoor gedaan. Hiervoor week je 12-24 uur gedroogde kikkererwten die je vervolgens binnen een paar dagen laat ontkiemen. Ook lekker door een salade.

Wist je dat…

Quinoa:
– een ‘superfood’ is
– eigenlijk altijd biologisch is
– rijk is aan kwalitatief hoogwaardige eiwitten
– een lage ‘glycemische index’ heeft
– rijk is aan voedingsvezels
– rijk is aan vitaminen en mineralen (ijzer, magnesium, kalium, calcium, fosfor, b-vitamines, vit e
– glutenvrij is.

Kurkuma:
– werkt bij galaandoeningen

– cholesterolverlagend werkt
– leverbeschermend is
– goed is voor de spijsvertering

– als krachtige ontstekingsremmer
dient
– werkt als vrije radicalen vanger door de antioxidanten
– de ziekte van alzheimer
kan voorkomen
– werkt tegen kanker.

Kikkererwten:
– de eiwitrijkste peulvruchten zijn
– vitamine B, zink en ijzer bevatten.

Bloemkool:
– veel vit C bevat
– relatief veel vit K, B6 en B11 bevat
– de mineralen kalium, mangaan, fosfor en magnesium bevat

DANKJEWEL SUSAN!!!!!!

2013-02-18T22:40:44+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

8 Reacties

  1. Linda februari 20, 2013 om 11:18 am- Antwoorden

    Klinkt goed! Ik kijk al uit naar je volgende blogs Susan 🙂

    • Susan februari 20, 2013 om 7:53 pm- Antwoorden

      Leuk! Gaat goedkomen, ik zit al vol receptideeën… Wordt vervolgd…

  2. Jouke februari 20, 2013 om 11:54 am- Antwoorden

    Ga deze morgenavond zeker maken, ongetwijfeld een zalig recept! Bedankt Susan!

    • Susan februari 20, 2013 om 7:54 pm- Antwoorden

      Ben benieuwd hoe je hem vond Jouke, laat je het weten?!

  3. sharon februari 28, 2013 om 8:05 pm- Antwoorden

    Ik heb m gemaakt vandaag, hij is echt HEERLIJK!!!

    • Susan februari 28, 2013 om 8:34 pm- Antwoorden

      Wat leuk Sharon! Dank je.

  4. Monique augustus 20, 2013 om 8:34 pm- Antwoorden

    Hoi,
    Ik heb het recept vandaag gemaakt en het was heerlijk! Zowel man als peuterdochter hebben zitten smullen, terwijl ze normaal niet zo van bloemkool houden. Bedankt!

    • Susan augustus 21, 2013 om 8:23 pm- Antwoorden

      Leuk! Dank je wel voor je reactie, Monique!

Geef een reactie