Kwarktaart (suikervrij, glutenvrij, eivrij)

Kwarktaart (suikervrij, glutenvrij, eivrij)
november 24, 2014 Nanne

Sinds kort eet ik vaker gelatine. In gelatine zit onder andere collageen, dat een zeer belangrijke rol speelt bij het opbouwen en vernieuwen van weefsel. Zorg dus dat je voldoende gelatine (of andere bronnen van collageen) binnenkrijgt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Sharon noemt hier al eens andere voordelen van gelatine.

great lakes gelatin

Bouillon of poeder

Je kunt je eigen bouillon trekken van botten, om op die manier collageen (en een heleboel andere goede stoffen) binnen te krijgen. Daarnaast kun je ook gelatinepoeder gebruiken van Great Lakes Gelatin, gemaakt van grasgevoerde koeien. Bijvoorbeeld om zelf snoepjes (van fruitsap met gelatinepoeder) of kwarktaart te maken!

Rauwe kwark

Deze kwarktaart kun je maken met rauwe kwark. Dat is lastig te verkrijgen, maar zit bomvol goede voedingsstoffen die niet meer in gepasteuriseerde melkproducten zitten. Maar het kan natuurlijk ook met een bakje volle, biologische kwark uit de supermarkt. Mijn dochter vond hem superlekker, en de rest van de familie ook 🙂

Kwarktaart

Nodig voor de bodem

150 gram amandelmeel

50 gram kokosbloesemsuiker

100 gram roomboter

snuf zeezout

1 theelepel vanille-extract

Nodig voor de vulling

1 biologische citroen

1 mango

100-150 gram rauwe honing, naar smaak

100 ml handwarm water

500 gram volle kwark

1 eetlepel vanille-extract

20 gram Great Lakes gelatine poeder (ongeveer twee eetlepels)

Bereiding van de bodem

1. Bekleed een springvorm met bakpapier.

2. Smelt de roomboter op laag vuur en meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar.

3. Druk met een lepel op de bodem van de springvorm. Je kunt de bodem rauw laten en in de koelkast laten opstijven of kort bakken op 170 graden tot de randjes bruin kleuren (ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van je oven). Laat volledig afkoelen voordat je de vulling erop giet!

Bereiding van de vulling

1. Boen de citroen schoon met baksoda onder een hete kraan. Rasp met een zesteur of fijne rasp de schil eraf en pers hem uit.

2. Roer de citroenrasp en honing door de kwark.

3. Schil de mango en snijd hem in stukjes.

4. Doe het water in een kom. Strooi het gelatinepoeder in kleine beetjes over de 100 ml handwarm water. Roer voortdurend met een garde, anders gaat het klonteren.

5. Verwarm het citroensap met vanille-extract tot het dampt.

6. Roer het citroensap in kleine scheutjes door het gelatinemengsel. Meng goed.

7. Voeg dit citroen-gelatine mengsel bij het yoghurtmengsel. Schep de mangostukjes erdoor.

8. Vul de springvorm met de vulling en laat ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.

Lekker smullen!

Comments (5)

  1. Lia Pol 4 jaar geleden

    Waar kun je die gelatine poeder kopen?

  2. Barbara 4 jaar geleden

    De taart wordt aangekondigd als suikervrij. Maar er zit toch gewoon suiker in?

    • sharon 4 jaar geleden

      vrij van geraffineerde suiker 🙂

  3. Robin 3 jaar geleden

    Lijkt me heerlijk! Hoe groot moet de springvorm zijn voor deze hoeveelheden?

    • sharon 3 jaar geleden

      Ongeveer 24 cm 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*