
Sinds kort eet ik vaker gelatine. In gelatine zit onder andere collageen, dat een zeer belangrijke rol speelt bij het opbouwen en vernieuwen van weefsel. Zorg dus dat je voldoende gelatine (of andere bronnen van collageen) binnenkrijgt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Sharon noemt hier al eens andere voordelen van gelatine.
Bouillon of poeder
Je kunt je eigen bouillon trekken van botten, om op die manier collageen (en een heleboel andere goede stoffen) binnen te krijgen. Daarnaast kun je ook gelatinepoeder gebruiken van Great Lakes Gelatin, gemaakt van grasgevoerde koeien. Bijvoorbeeld om zelf snoepjes (van fruitsap met gelatinepoeder) of kwarktaart te maken!
Rauwe kwark
Deze kwarktaart kun je maken met rauwe kwark. Dat is lastig te verkrijgen, maar zit bomvol goede voedingsstoffen die niet meer in gepasteuriseerde melkproducten zitten. Maar het kan natuurlijk ook met een bakje volle, biologische kwark uit de supermarkt. Mijn dochter vond hem superlekker, en de rest van de familie ook 🙂
Kwarktaart
Nodig voor de bodem
150 gram amandelmeel
50 gram kokosbloesemsuiker
100 gram roomboter
snuf zeezout
1 theelepel vanille-extract
Nodig voor de vulling
1 biologische citroen
1 mango
100-150 gram rauwe honing, naar smaak
100 ml handwarm water
500 gram volle kwark
1 eetlepel vanille-extract
20 gram Great Lakes gelatine poeder (ongeveer twee eetlepels)
Bereiding van de bodem
1. Bekleed een springvorm met bakpapier.
2. Smelt de roomboter op laag vuur en meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar.
3. Druk met een lepel op de bodem van de springvorm. Je kunt de bodem rauw laten en in de koelkast laten opstijven of kort bakken op 170 graden tot de randjes bruin kleuren (ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van je oven). Laat volledig afkoelen voordat je de vulling erop giet!
Bereiding van de vulling
1. Boen de citroen schoon met baksoda onder een hete kraan. Rasp met een zesteur of fijne rasp de schil eraf en pers hem uit.
2. Roer de citroenrasp en honing door de kwark.
3. Schil de mango en snijd hem in stukjes.
4. Doe het water in een kom. Strooi het gelatinepoeder in kleine beetjes over de 100 ml handwarm water. Roer voortdurend met een garde, anders gaat het klonteren.
5. Verwarm het citroensap met vanille-extract tot het dampt.
6. Roer het citroensap in kleine scheutjes door het gelatinemengsel. Meng goed.
7. Voeg dit citroen-gelatine mengsel bij het yoghurtmengsel. Schep de mangostukjes erdoor.
8. Vul de springvorm met de vulling en laat ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.
Lekker smullen!
Comments (5)
-
Waar kun je die gelatine poeder kopen?
-
De taart wordt aangekondigd als suikervrij. Maar er zit toch gewoon suiker in?
-
vrij van geraffineerde suiker 🙂
-
-
Lijkt me heerlijk! Hoe groot moet de springvorm zijn voor deze hoeveelheden?
-
Ongeveer 24 cm 🙂
-