Honing-citroencake

IMG_1247De avond voor de verjaardag van mijn dochter bleek dat mijn bosvruchtenkwarktaart op de een of andere duistere manier niet goed stijf was geworden. Dat werd dus een feestelijk fruitig toetje met stukjes koek erdoor πŸ˜€
’s Avonds moest ik dus nog snel een taart of cake in elkaar flansen. In plaats van voor zekerheid te gaan, toch maar een nieuw recept geprobeerd, wat ik nog had liggen. Resultaat? Een heerlijke honing-citroencake met speltmeel en zonder geraffineerde suiker.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 5-6 eetlepels honing
  • 4 eieren
  • 150 gram roomboter
  • 50 ml plantaardige melk
  • geraspte schil van 1 biologische citroen (let op dat je het wit niet mee raspt, dit is bitter)
  • sap van de citroen
  • 1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder

Hoe maak je het?

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 175 graden
  • Smelt de boter en de honing, roer er de melk, de citroenrasp en het citroensap doorheen
  • Klop in een andere kom de eieren luchtig met de kokosbloesemsuiker
  • Roer er het botermengsel doorheen
  • Roer met een vork eventuele klontjes uit het speltmeel en roer er de wijnsteenzuurbak poeder doorheen
  • Roer beetje voor beetje het meel met een handgarde door het ei/botermengsel
  • Vet een bakvorm in met (kokos)olie en giet het cakebeslag erin
  • Bak de cake ca. 45 minuten. Prik met een satΓ©prikker in de cake om te kijken of hij gaar is (de prikker komt er dan schoon uit)
  • Ter decoratie heb ik de cake bestrooid met wat arrowroot.

Eet smakelijk!

PS. ik gebruikte een siliconen bakvorm (van de Action πŸ˜‰ )

2014-02-14T23:09:24+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❀ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

11 Reacties

  1. Miranda februari 20, 2014 om 10:22 am- Antwoorden

    Fijn recept! Zou je de roomboter kunnen vervangen met kokosolie? Nig een vraagje van andere orde: is het veilig om in siliconen bakvormen te bakken? Waarschijnlijk wel wat anders deed je het niet πŸ˜‰ Ik heb nog van die standaard metalen dingen, maar naar ik begrijp is siliconen makkelijker in gebruik ik durf het alleen niet aan (gewoonweg omdat ik niet weet wat het precies is (zit er BPA in bijvoorbeeld?) en wat het doet bij verhitting).

    • Susan februari 20, 2014 om 9:29 pm- Antwoorden

      Je kan de roomboter inderdaad 1 op 1 vervangen door kokosolie. Bij deze cake heb ik dat nog niet gedaan. (iemand van de verjaardagsvisite kan niet tegen kokos en de andere 2 taarten bevatten al kokos, vandaar deze met roomboter πŸ˜€ ).

      Onderstaand het antwoord van Goran van http://www.greenjump.nl op mijn vraag een paar jaar geleden of siliconen bakvormen veilig zijn:
      “Siliconen zijn veilig, maar je hebt verschillende gradaties in kwaliteit.
      Als het de juiste kwaliteit is dan kan het prima in de oven zelfs.
      Maar er zijn dus ook siliconen die in de oven bij hoge temperaturen beginnen te vervallen met bijbehorende ongezonde stoffen. Er zijn ook spullen die zijn gedeeltelijk van siliconen en gedeeltelijk van kunststoffen maar ook die worden siliconen genoemd, ook hier kan je problemen verwachten.

      Kortom lastig, maar er zijn zeker ook andere goede siliconen spullen, en wil je veilig zitten dan moet je niet hoger dan 150 graden gaan of er heel zeker van zijn dat de spullen ervoor geschikt zijn. ”

      Ik gebruik dus zelf alleen nog de siliconen of glazen/stenen bakvormen, maar gebruik in de siliconen vormen geen scherpe materialen en controleer op scheurtjes…

      • Miranda februari 21, 2014 om 11:50 am- Antwoorden

        Wauw, dank voor het antwoord! Verhelderend, maar wat betreft siliconen vormen nog geen uitsluitsel helaas. Ik houd het nog maar even bij mijn oude materiaal πŸ˜‰

  2. mevr. Gewoontjes februari 20, 2014 om 11:24 am- Antwoorden

    Leuke bakvorm, heb ik ook :).
    En het recept ziet er lekker uit! Ga ik onthouden.

    • Susan februari 20, 2014 om 9:32 pm- Antwoorden

      oeps sorry mevr gewoontjes. Was aan het kijken waar die nieuwe knopjes (-0+) voor waren. + deed niets, maar – ineens wel…
      Maar als het likes zijn, moet het dus een + zijn πŸ˜‰

      • mevr. Gewoontjes februari 21, 2014 om 8:07 pm- Antwoorden

        Haha, zal ik je dan ook maar minnen?
        Ik had het nog niet gezien, tis dat je er wat over zei.
        Nu mag ik vast niet meer reageren op jullie site πŸ˜‰

  3. Diana februari 20, 2014 om 12:25 pm- Antwoorden

    HMm lekker, iets minder honing gebruikt omdat ik bang was dat het te zoet zou zijn. Maar dat viel reuze mee!

    • Susan februari 20, 2014 om 9:30 pm- Antwoorden

      Wauw, jij bent snel πŸ˜‰ Eet smakelijk!

    • Diana februari 22, 2014 om 12:52 pm- Antwoorden

      Tja dochterlief is van het bakken en dan kijk ik altijd even op deze site of op voedzo.nl voor een lekker recept;) de cake is inmiddels alweer op!

  4. Anita juni 23, 2014 om 9:13 am- Antwoorden

    Deze cake lijkt me heerlijk en wil ik vandaag gaan bakken. Maar zou je de speltmeel en plantaardige melk ook kunnen vervangen voor amandelmeel en amandelmelk?

    • sharon juni 23, 2014 om 1:36 pm- Antwoorden

      Amandelmelk zeker, amandelmeel is altijd een experiment als je van spelt naar glutenvrij gaat πŸ™‚

Geef een reactie