Hemelse chocoladecake (suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij)

20131108-193657.jpgZoonlief werd 7 en hij wilde het allerliefst een chocoladetaart op zijn grote-mensen-feest. Oké, dan doen we dat toch… Nou ja, taart is het niet geworden, maar wel mijn lekkerste chococakecreatie tot nu toe. Dus hierbij het recept ook voor jullie 😉

En hij is ook nog eens glutenvrij, zuivelvrij en natuurlijk suikervrij, jummie!

Nog een voordeel? Door het amandelmeel vult hij goed. Kun je de visite een kleiner stukje geven en heb je zelf nog wat over 😀

Wat heb je nodig?

  • 2 eieren
  • 250 ml kokosmelk ( of een andere plantaardige melk naar keuze, maar kokosmelk is lekker romig)
  • 300 gram amandelmeel
  • 125 gr kokosbloesemsuiker
  • 75 gram (rauwe) cacaopoeder
  • ¼ theelepel baking soda
  • 1 eetlepel citroensap
  • 60 gram gesmolten kokosolie
  • snuf (keltisch) zeezout

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet een (rechthoekig) bakblik in en bekleed met bakpapier of gebruik een siliconen vorm
  • Meng de droge ingrediënten in een kom
  • Klop de eieren los met de kokosolie, de kokosmelk en het citroensap in een andere kom
  • Mix de natte door de droge ingrediënten, het wordt een vrij nat beslag
  • Giet het beslag in de vorm (je kunt ook muffinvormpjes gebruiken, verkort dan de baktijd)
  • Bak de cake in ca. 40 minuten gaar. Prik met een sateprikker/breinaald in de cake om te kijken of hij gaar is. Als de prikker er droog uitkomt, is de cake gaar, anders nog iets langer bakken.
  • Laat de cake helemaal afkoelen op een rooster. Haal hem na een tijdje eventueel uit de vorm en laat hem op z’n kop verder afkoelen. Snij in vierkantjes voor het serveren.

Ook lekker trouwens met 125 gram gehakte nootjes erdoor!

Oja en voor diegene die niet van kokos houdt, je proeft dit niet terug in de cake!

De cake is trouwens ook goed in te vriezen, haal hem er dan de avond tevoren uit om hem langzaam te laten ontdooien.

2014-07-29T09:14:05+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

35 Reacties

  1. Linda oktober 14, 2013 om 9:11 am- Antwoorden

    Klinkt lekker! 🙂

  2. Cindy oktober 29, 2013 om 3:07 pm- Antwoorden

    Ik ga hem nog deze week uitproberen! Helaas lust ik absoluut geen kokos. Ik hoop dan ook dat je de kokossmaak echt in het geheel niet proeft want dan ga ik hem zelf in ieder geval echt niet eten. Maar ja dan heeft het bezoek meer haha. Dank je voor dit recept!

    • Susan oktober 31, 2013 om 8:39 pm- Antwoorden

      je kunt eventueel ook de ontgeurde kokosolie gebruiken, maar die is dus wel meer bewerkt. Doet verder niets met het recept, dus kun je zo vervangen.
      Ik ben benieuwd hoe je hem zelf vond…

  3. Bianca november 3, 2013 om 8:03 pm- Antwoorden

    Heerlijk! Vandaag gelijk uitgeprobeerd (heb voor ons drietjes de helft van het recept gemaakt en de citroen vervangen door appelciderazijn omdat manlief allergisch is voor citroen) en het smaakt echt lekker. Ik had geen ontgeurde kokosolie, maar zelfs dan proef je de kokos niet! Bedankt voor weer een lekker recept.

    • Susan november 4, 2013 om 8:31 pm- Antwoorden

      Graag gedaan 😀 Leuk dat jullie hem zo lekker vonden!

  4. anoeska november 6, 2013 om 8:51 pm- Antwoorden

    Met hoeveel moet ik de baktijd verkorten voor de muffin-versie? Lijkt me heerlijk!

    • sharon november 6, 2013 om 8:54 pm- Antwoorden

      meestal is voor muffins 20-25 minuten voldoende (wel even prikken natuurlijk 😉 )

  5. Marloes november 8, 2013 om 12:21 pm- Antwoorden

    Wanneer doe je de noten erdoor als je dit zou willen? Vind ik namelijk altijd wel een erg lekkere bite geven! Ik ben nog niet zo’n bakdiva dus wil het niet verprutsen.

    • Susan november 8, 2013 om 9:06 pm- Antwoorden

      Marloes, ik doe de noten er aan het eind van het mixen doorheen. Dus na het toevoegen van de natte aan de droge ingrediënten. Wel meteen in de vorm doen, anders zakken de noten teveel naar de bodem…
      Bak ze 😉

  6. Roxanne november 23, 2013 om 1:15 pm- Antwoorden

    Kan ik ook gewoon bakpoeder gebruiken in plaats van baking soda?

    • Susan november 24, 2013 om 7:04 pm- Antwoorden

      ja hoor, geen probleem Roxanne. Ik gebruik dan zelf liever wijnsteenbakpoeder. Kijk wel even op de verpakking naar de hoeveelheid die je dan moet gebruiken. Oja en je kunt het citroensap dan evt weglaten als je geen baking soda gebruikt…

  7. Sofie december 3, 2013 om 5:46 pm- Antwoorden

    Ha, Kan ik ook palmsuiker i.p.v. kokosbloesemsuiker gebruiken? Dat is iets minder prijzig.

    • sharon december 4, 2013 om 9:45 am- Antwoorden

      ja hoor! 🙂

  8. Karolien december 23, 2013 om 3:29 pm- Antwoorden

    Kan je het amandelmeel door iets anders vervangen? Zoontje is allergisch aan noten…

    • sharon december 23, 2013 om 3:35 pm- Antwoorden

      je kunt denken aan speltmeel 🙂

  9. Sarah januari 1, 2014 om 11:09 pm- Antwoorden

    Welk merk kokosmelk gebruik je? Ik kan in de supermarkt alleen kokosmelk vinden met extra ingrediënten die ik liever niet wil gebruiken. Ik wil ook geen blik, vanwege de bpa die erin zit.
    Groetjes Sarah

    • Susan januari 2, 2014 om 8:24 am- Antwoorden

      Hoi Sarah,
      ik maak de kokosmelk vaak zelf. Inderdaad ook omdat je het hier alleen in blik kunt krijgen en ze in Europa (volgens mij) nog steeds geen BPA-vrije blikken hebben (in tegenstelling tot Amerika).

      Ik gebruik de verhouding 1:2 met geraspte kokos en kokend water.
      de geraspte kokos overgieten met het kokende water en even laten weken. Daarna een minuutje in de blender of keukenmachine laten draaien.
      Giet alles boven een kom in een kaasdoek of schone panty, of iets dergelijks en knijp helemaal uit.
      Als je het wilt drinken, kun je het evt nog iets zoeten.
      Voor het recept is het zo prima.
      Aangezien ik de oven toch aan heb, spreid ik als de taart klaar is de kokos uit op een bakblik en zet dit nog in de afkoelende oven met de deur op een klein kiertje (ik doe er een sateprikker tussen). De kokos wordt weer droog en kun je weer als geraspte kokos gebruiken…

      Succes!
      Susan

  10. Norah februari 13, 2014 om 8:51 pm- Antwoorden

    100% bio kokosmelk van ekoplaza ook lelker!

    De tuinen zegt dat ze 100% kokosolie hebben,
    maar vraag me af waar die kokosgeur dan vandaan komt!

    Bij surinaamse winkeltjes verkopen ze echt 100%
    pure plie!

    Thnx voor je recept!

  11. Norah februari 13, 2014 om 8:55 pm- Antwoorden

    Ps: sinds ik erg last heb van lactose intolerantie en op mijn voeding
    moet letten, dacht ik: dan gaan we het goed doen!
    Ik probeer nu zoveel mogelijk suikervrij te eten.
    Jouw recepten zijn echt top! Het geeft mij
    weer plezier in het koken. Dank!

    • Susan februari 14, 2014 om 10:34 pm- Antwoorden

      Graag gedaan Norah, veel plezier en succes met je zoektocht!
      Ennuh er volgen nog veel meer lekkere recepten 😉

      PS ik weet niet of ik je eerste bericht verkeert interpreteer, maar 100% (extra vierde) kokosolie moet toch juist naar kokos ruiken?! De ontgeurde is juist de bewerkte variant…

      • Norah februari 20, 2014 om 8:18 pm- Antwoorden

        Hi Susan,

        Bedankt voor je reactie!
        Voor zover ik weet is pure kokosolie juist geurloos, en worden de geurtjes vaak toegevoegd. Hm..ik zal het nader onderzoeken 🙂 Morgen probeer ik de kokosolie van Ekoplaza zelf. Die schijnt nieuw te zijn, ben benieuwd.
        Kan ik ook gewone bloem/meel gebruiken?

        Norah

        • Susan februari 20, 2014 om 9:37 pm- Antwoorden

          hai,
          nee google maar eens op geurloze en op “extra vierge” kokosolie. Het is net andersom 😉

          Je kunt het amandelmeel inderdaad vervangen door ander meel speltmeel (of tarwe als je dat eet). Ik vind het dan zelf droger worden, dus dan doe ik er nog een geraspte (of gepureerde) courgette doorheen.

  12. Nelleke maart 15, 2014 om 12:31 pm- Antwoorden

    Ik heb er 18 cupcakes uit kunnen halen. Ze staan nu in de oven. Ik ben benieuwd 🙂

    • Susan maart 24, 2014 om 9:41 pm- Antwoorden

      En, hoe zijn ze geworden???

  13. Evelyne maart 24, 2014 om 5:48 pm- Antwoorden

    Dag Susan!

    Klinkt superlekker! Ik heb wel nog een vraagje, kan je de gesmolten kokosolie vervangen door een ander soort vetstof, zo ja welke? Heb onlangs kokosolie besteld maar hij is nog niet aangekomen en ik wil absoluut niet zolang wachten ermee :).

    Bedankt!

    • Susan maart 24, 2014 om 9:41 pm- Antwoorden

      Hoi Evelyne,
      als je zuivel gebruikt, kun je het ongeveer 1 op 1 vervangen door roomboter.
      Als je wat avontuurlijker bent, kun je ook 40 gram andere plantaardige olie gebruiken (maar zit je wel met de baktemperatuur die snel te hoog wordt) en 1 avocado.
      Of de helft olie en de helft appelpuree…

      Ben benieuwd wat het geworden is 😉

    • Susan maart 24, 2014 om 9:44 pm- Antwoorden

      Je kunt de kokosolie ongeveer 1 op 1 vervangen door roomboter.
      Of een plantaardige olie gebruiken (maar let dan wel op de baktemperatuur die al snel te hoog is). Je kunt dan bijv de helft olie en de helft appelpuree gebruiken. Of als je wat avontuurlijker bent 3/4 olie en 1/4 avocadopuree (proef je niet)…

      Ben benieuwd wat het geworden is 😀

      • Evelyne maart 27, 2014 om 12:54 am- Antwoorden

        OMG! Hij is net uit de oven en heb al een stukje geproefd. HOE LEKKER!!!
        Ik had nu gewoon de kokosolie vervangen door boter om te kijken hoe het recept op zich meeviel. (Oh en ik had ook het citroensap vervangen door limoensap wegens gebrek aan citroen)
        Ik proef de kokos wel doorkomen omdat ik meestal niet zo’n kokosfan ben, maar de smaak blend heel goed in en past er echt bij. De limoen proef je niet zo fel door, maar geeft wel het frisse aan de cake. Hij is ook nog smeuïg vanbinnen: extra lekker.

        Ik heb er maar 1 woord voor: WAW!

        Super hard bedankt!

        • Susan maart 27, 2014 om 8:06 pm- Antwoorden

          Leuk! Dank je wel voor je enthousiaste reactie!!!!
          Limoensap lijkt me inderdaad ook heerlijk! tnx.

  14. Anouk april 12, 2014 om 10:43 pm- Antwoorden

    Dankjewel voor het recept. Wat een heerlijke cake. Zeker voor herhaling vatbaar!

    Groetjes Anouk

  15. Danielle april 27, 2014 om 9:13 pm- Antwoorden

    Vandaag gemaakt, met een heerlijk resultaat! Ik had niet genoeg amandelmeel meer in huis, maar met een mix van amandelmeel, rijstebloem en glutenvrij meel kun je dus ook een goed resultaat krijgen! Ik heb de gemengde noten ook toegevoegd en vond het eindresultaat eigenlijk ‘gewoon’ een heel goed glutenvrij brownierecept! Goedgekeurd door kinderen en volwassenen hier in huis. Dankje!

  16. Bas juli 30, 2014 om 10:18 am- Antwoorden

    Voor suikervrije cake zit er wel wat veel (kokosbloesem)suiker in.

  17. gea augustus 30, 2014 om 4:26 pm- Antwoorden

    Gebruik jij een hetelucht oven? (ivm tijd en temperatuur)

    • sharon augustus 31, 2014 om 11:21 am- Antwoorden

      denk het wel 🙂

Geef een reactie