Hartige cake

Ik moet zeggen dat ik steeds creatiever word in de gezonde snelle keuken voor drukke mama’s. Toen ik laatst op internet aan het snuffelen was naar nieuwe recepten, kwam ik het boekje ‘De cakes van Sophie‘ tegen van de Franse Sophie Dudemaine. Een boekje vol cakes, zoet én hartig! Ideaal om de avond van te voren te bereiden en dan de volgende dag op te warmen. Koud zijn de cakes overigens ook heerlijk. Hierbij mijn eerste eigen probeersel voor hartige cake. Deze cake heeft gemaakt dat mijn beide lieve ukken voor het eerst wél de asperges hebben opgegeten!

Dit heb je nodig!

250g speltbloem (en een beetje extra om de groenten te bestuiven)
3 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder
4 eieren
50ml rijstemelk
60ml olijfolie
1 theelepel tijm

5 tot 7 stevige witte asperges
150g tuinerwten
100g kastanjechampignons
100g geitenkaas
Een handje walnoten
Kokosolie
Plantaardige boter

Zo maak je het

Kook de asperges gaar (3 tot 6 minuten koken, 20 minuten na laten garen met de pan van het vuur). Snijd ze in kleinere stukken. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en bak deze in wat kokosolie. Brokkel vervolgens de geitenkaas in kleine stukjes en verkruimel de walnoten met een vijzel.
Meng de asperges, tuinerwten, kastanjechampignons, geitenkaas en walnoten in een kom. Strooi er wat bloem over zodat ze beter in het beslag worden opgenomen.

Maak het cakebeslag als volgt: zeef de speltbloem en wijnsteenzuurbakpoeder in een kom. Mix hier achtereenvolgens de eieren, rijstmelk en de olijfolie door tot het een mooi glad beslag vormt.
Schep het groentemengsel door het beslag, voeg de tijm toe. Meng alles goed door elkaar.
Giet het beslag in een met boter ingevette cakevorm en bak ze in 55 minuten gaar.

Het beslag is een basisbeslag, met de vulling kun je natuurlijk eindeloos variëren. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en probeersels, ik ben in ieder geval om!

2013-05-27T09:01:40+00:00

Over

5 Reacties

  1. Claudy mei 27, 2013 om 10:07 am- Antwoorden

    Klinkt heerlijk! Ga ik binnenkort zeker maken….

  2. Els mei 28, 2013 om 1:24 pm- Antwoorden

    Dat ziet er zeker interessant uit en dat kookboek ook. Bedankt voor de tip.

  3. Md mei 29, 2013 om 9:29 am- Antwoorden

    Ziet er goed uit! Ik moet alleen even een vervanger voor de walnoot en geitenkaas bedenken….

  4. Miranda mei 29, 2013 om 9:38 am- Antwoorden

    Dank voor jullie reacties!
    Je kunt de geitenkaas makkelijk weglaten hoor. Eigenlijk kun je alle ingrediënten gebruiken die je lekker vindt. Je kunt kruiden gebruiken om het meer op smaak te brengen. Je kunt zaden en pitten gebruiken in plaats van noten. Dit weekend heb ik er een gemaakt met groene asperges, gerookte zalm, dille en geitenkaas, een andere met zwarte olijf, feta, gegrilde paprika, tomaat en oregano. Beiden aanraders, ook als je de kaas weg zou laten : )

  5. maaike juli 31, 2013 om 11:23 am- Antwoorden

    Ik heb gister een vergelijkbare cake gemaakt, met pecorini kaas en courgette. De bovenste helft is heerlijk luchtig maar de onderkant is nogal zwaar. Het lijkt wel of al het vocht naar beneden is gezakt (wat op zich logisch is). Heb je misschien tips om dit te voorkomen?

Geef een reactie