Hartige boerenkool – worteltaart met polenta

hartige boerenkooltaartIk ben dol op boerenkool, maar je moet creatief zijn als je er geen stamppot van wilt maken (ik eet weinig aardappels). Daarnaast had ik laatst een zak maïsgries gekocht, waar ik eigenlijk nog iets mee moest. Na wat googlen, combineren en uitproberen kwam ik op het volgende recept. Het is glutenvrij, veganistisch en boordevol groente!

Wat heb je nodig voor ca. 4 personen (bij ons 2 volwassenen en 2 kinderen):

Voor het groentemengsel:

  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, zonder de kern, fijngehakt
  • 400 gr wortels, geraspt
  • 500 gr boerenkool (kan ook uit de diepvries, dan op tijd ontdooien!)
  • 250 gr kidneybonen
  • vers gemalen peper naar smaak
  • (kokos)olie

Voor de polenta:

  • 1 liter kokend water
  • (keltisch) zout naar smaak
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel Marjolein
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 250 gr maïsgries (maïsmeel voor polenta)

Op de foto had ik niet voldoende maïsgries en de helft vervangen door gierst, dit gaf het geheel een verrassende “bite”.

Zo maak je het:

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden en vet een bakvorm in. Ik had een siliconen rechthoek van 15×25 cm, maar en springvorm of iets dergelijks werkt ook!
  • Verhit flink wat olie in een hapjes pan
  • fruit de ui, voeg de knoflook en de wortels toe en bak een paar minuten
  • voeg de boerenkool toe en schep alles goed door elkaar
  • voeg vervolgens de kidneybonen toe en zet de warmte bron uit
  • Breng in een andere pan het water aan de kook
  • voeg al roerend het maïsmeel toe en vervolgens de marjolein, het karwijzaad en de mosterd
  • blijf goed roeren om klonten en aanbakken te voorkomen
  • laat het geheel zeker 5 minuten koken
  • breng op smaak met het zout
  • roer de polenta door het groentemengsel en stort het geheel in de bakvorm
  • druk stevig aan met de bolle kant van een lepel
  • zet de taart ca 10 minuten in de oven tot er een krokant laagje opzit en het een compact geheel is

Ook erg lekker met (zongedroogde) tomaatjes en/of fijngemalen nootjes erdoor!

Wat maak jij met boerenkool?

2013-10-11T12:44:05+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

Geef een reactie