Handig recept voor notencrackers!

20130925-103021.jpgIk hou van kookboeken. Wat veel vrouwen met schoenen hebben, heb ik met kookboeken. Ik kan ze niet laten liggen. Voor elke gelegenheid, cultuur, smaak, gerecht etc. is er wel een ander kookboek dat ik dan weer wil hebben. Overigens wil mijn passie voor koekboeken niet zeggen dat ik geen schoenentic heb 😉 Het lastige met de meeste kookboeken is dat wanneer je geen suiker, zuivel of tarwe wilt eten, er altijd wel iets aangepast moet worden in de receptuur. Bij het ‘Lekker Lang Jong‘ kookboek van Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk is dat niet het geval. In dit kookboek is ‘de Voedselzandloper‘ van Kris Verburgh vertaald naar diverse recepten die (vrijwel) zonder suiker, zuivel en tarwe zijn. Wat voor mij betekent dat ik geen enkel recept hoef aan te passen, ook wel eens fijn. Een makkelijk en lekker recept uit het boek is het recept voor notencrackers.

Dit hebt je nodig

100g noten (amandel, hazelnoot, walnoot of pistache)
100g havermout
40g jong belegen geitenkaas
2 eieren

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de noten in de keukenmachine erg fijn. Voeg de havermout en de kaas toe en roer dit goed door het notenmeel. Voeg de eieren toe en meng het geheel tot een stevig deeg en kneed dit goed. Druk het deeg uit op een groot vel bakpier. Leg hier een evengroot vel bakpapier over en rol het deeg met de deegroller tot een platte rechthoekige lap. Pas de vorm aan en rol het deeg net zo lang tot er een mooie gelijkmatige rechthoek ontstaat. Snijd het deeg met een mes in crackers van gewenst formaat.
Bak de crackers in 20-25 minuten gaar.

Je kunt eventueel nog experimenteren met kruiden. Mijn crackers heb ik al eens met verse basilicum of gedroogde oregano gemaakt. In het boek staan ook nog variaties met zaden of pitten.

20130925-103012.jpg

 

2013-10-07T08:28:14+00:00

Over

5 Reacties

  1. thamar oktober 7, 2013 om 9:11 am- Antwoorden

    Hoi miranda,

    Klinlt super en helemaal in mijn straatje, dankjewel!

    Warme groet thamar

  2. Nora oktober 7, 2013 om 2:21 pm- Antwoorden

    Ziet er lekker uit! Gerapste kaas neem ik aan? En wat voor havermout gebruik je (heel fijn?)
    Ga ze zeker een keer maken! Bedankt, N

  3. Miranda oktober 7, 2013 om 9:20 pm- Antwoorden

    Hoi Nora,
    Inderdaad geraspte kaas. Ik gebruik de oatmeal van de AH of de havermout van de Jumbo. De crackers zijn ook heerlijk zonder iets erop. Laatst heb ik een variatie met lijnzaad en pompoenpit (zonder kaas) gemaakt, ook een aanrader!
    De kindjes vinden ze lekker als ‘vier-uurtje’.
    Groetjes

  4. Paulien oktober 8, 2013 om 9:01 am- Antwoorden

    Dit klinkt heerlijk!

  5. Jacqueline november 17, 2013 om 3:57 pm- Antwoorden

    Hoi, ik vroeg me af hoe lang de crackers hiudbaar zijn?

Geef een reactie